Втората половина на 2016 г. пази повечето кино-изкушения, както в комиксов („Doctor Strange”) и жанров („Междузвездни войни”), така и в анимационен („Kubo and the Two Strings”) и независим план („Swiss Army Man”). Но от масата предстоящи и очаквани филми, никой не може да се сравнява с мечтания проект на Мартин Скорсезе – „Silence”.

Когато към края на лятото се разбра, че има шанс филмът да е над три часа, разцъфнахме от щастие. Идеята за дълъг филм на Скорсезе не ни притеснява изобщо – ясно е, че ще бъде стегнат, развлекателен и интригуващ, и без проблем ще държи и насочва вниманието. Но изглежда ще се разминем с късмета и удоволствието, поне на първо време (докато не излезе режисьорска версия), тъй като вчера беше съобщено за „изрязването“ на филма до 159 минути. Компромис, който би следвало да задоволи както фанатизираните фенове на режисьора, така и редовния кинозрител.

Вземайки предвид и факта, че Оскаровите претенденти почти винаги са над 110 минути, освен заради всички останали предполагаеми качества, „Silence” ще се „класира“ и като времетраене.

Наскоро Ървин Уинклър, продуцент на филма, сподели, че според него това е най-добрият филм, който Мартин Скорсезе е правил. Това твърдение единствено завишава и без това огромния ни интерес към проекта, а търпението за официален трейлър се изчерпва съвсем.

Освен трейлър, очакваме в най-скоро време у нас да се появи и книгата на Шусаку Енду – „Мълчание“, – за да се подготвим подобаващо за премиерата догодина. Ето го и официалния синопсис на книгата – доста сходен с този на филма, който сме споделяли в новините ни до момента:

В „Мълчание“ Шюсаку Ендо осветлява една непозната част от историята на своята страна. Описваните в романа събития се превръщат в рефлексия върху универсалния характер на религиите и дълбокия смисъл на християнското милосърдие, както и в забележително свидетелство за сложните отношения между Япония и Запада. Реализмът на романа не подлежи на съмнение, но тъканта на текста също така е наситена с иносказания, алегории, метафори. Най-ярката и трагична метафора е пътят на страданието, който извървява главният герой, пораждащ асоциации с пътя към Голгота. Но финалът на пътя е различен – той е страшен със своята безизходност.

Ограничената премиера на филма предстои на 23 декември, 2016 г.

silance-wrap-2016

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments