фотограф: Хари Бенсън
фотограф: Хари Бенсън

Дори да не се сещате кой е Хари Джеймс Бенсън, със сигурност сте виждали десетки негови творби. Той е шотландският фотограф, чиито снимки са публикувани в „Life”, „Vanity Fair”, „People” и „The New Yorker”, който е фотографирал всички американски президенти от Дуайът Айзенхауер до ден днешен и който става супер-популярен още през 1964 година, когато му е възложено да документира първото турне на The Beatles в Съединените щати. Обожаваме документални филми, които ни връщат във времето и ни срещат с невероятни личности. И колкото и да уважаваме новаторските подходи, когато имаш купища визуален материал и десетки прочути личности, които допълват интересни детайли в картината – не може да не се прибегне до добре познатата структура на разказа. Вижте трейлъра на „Harry Benson: Shoot First”, посветен на живота на прочутия фотограф.

„If I don’t take a photograph, I’ve made a terrible mistake.”
Усещането, че си отговорен пред историята, инстинктът, че трябва да документираш всеки момент от времето, понякога са огромна тежест. Бенсън е стоял до сенатор Кенеди на 5 юни 1968 година, когато прозвучава изстрелът и той споделя: „Продължавах да си повтарям ‘Това е важно за историята, стегни се, може да се сринеш утре, но не и днес!’” На 86 години Бенсън все още работи и е наистина вдъхновяващо да бъде представен негов кинопортрет – фантастичен профил на един талантлив артист.

Harry Benson: Shoot First” проследява важните моменти в знаменитата кариера на фотографа, станал известен покрай The Beatles и турнето им в САЩ през 1964 година. Бенсън получава безпрецедентен достъп навсякъде и успява да улови някои от най-интригуващите, изпълнени с живот и интимност портрети, правени на най-известната група в историята на музиката въобще. В неговото портфолио фигурират иконични образи на Уинстън Чърчил, Боби Фишър, Мохамед Али, Грета Гарбо, Майкъл Джексън, д-р Мартин Лутър Кинг, Робърт Кенеди и десетки други световноизвестни политици, музиканти, знаменитости. Вече на 86, работохоликът Бенсън няма намерение да спира!

Двамата режисьори на документалната творба са Джъстин Бейр и Матю Миеле („Scatter My Ashes at Bergdorf’s”). Премиерата на филма е била в рамките на Tallgrass Film Festival през този месец, а разпространителската компания Magnolia смята да пусне „Harry Benson: Shoot First” на екран на 9 декември… Излишно е да казваме, че бихме искали да видим този филм на голям екран, нали?

плакат

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *