Доста неприятна новина за всички, които бяха приятно изненадани от „Дедпул” (или пък високите им очаквания бяха оправдани): режисьорът Тим Милър напуска продължението заради серия от „творчески различия” със звездата Райън Рейнолдс. Засега не е ясно дали и как ще се отрази това на програмата на „Дедпул 2”, но за информация, последно филмът се очакваше да излезе по кината през 2018 година (според различните източници 12 януари, 2 март или 29 юни), а снимките да започнат 2017-та.

Честно казано, не ни харесва факта, че тези така неясни „творчески различия” са с Райън Рейнолдс – обикновено, когато режисьор напусне проект по този начин, проблемите са с продуцентите. От друга страна, Рейнолдс е и продуцент на проекта… надяваме се само, че не се е направил на интересен за някоя глупост и действително да е мислел за доброто на любимия си супергерой (и на феновете), а не за кариерата си пред камерата. Вярваме, че в крайна сметка продължението ще се получи прилично, но все пак сме леко разочаровани от разцепването на оригиналния екип.

Каквато и да е конкретната причина за напускането на Милър, едва ли някога ще разберем всички подробности и нюанси. Задължително ще плъзнат слухове (вече чухме, че може би е заради кастинга на Кейбъл, поне донякъде), а след време може да има дори официални – или не съвсем – изказвания от директно замесените, но пак няма как да знаем дали са истина, само истина и пълната истина. Сега важни са две неща – кой ще е новият режисьор и с какво ще се заеме Милър. Първото ще стане ясно скоро и ще се погрижим да бъде отразено сред новините ни.

За бъдещите планове на Милър все пак имаме някаква представа, защото се очаква да започне работа по друг проект на 20th Century Fox – може би този път раздялата наистина е била „дружелюбна”, както твърдят запознатите. Става дума за екранизацията на романа „Influx” на Даниел Суарес, издаден у нас като „Прилив” и адаптиран за големия екран от Марк Бомбак („Войната на Планетата на маймуните”). Звучи като доста подходящ материал за Милър, а и вярваме, че става дума за наистина яка книга, след като българското издание е на нашите (меко казано) добри приятели Благой Д. Иванов и Христо Блажев от „DejaBook”.

Вижте официалния синопсис.

„Прилив“ на Даниел Суарес е мащaбен технотрилър, в който конспиративните теории се оказват реалност – секретна американска агенция е получила мандат да контролира научните открития, дори да отвлича и държи в свръхтехнологичен затвор гениите на човечеството. Целта е да бъдат осуетени социалните катаклизми, но натрупването на изумителни технологии се оказва твърде силно изкушение за ръководителите на агенцията – абсолютната власт не е мираж, когато притежаваш подобни на магия оръжия.

Изумителното развитие на науката през XIX и XX век промени света. Дали обаче всички открития са стигнали до хората? Възможно ли е да има лечение за рака, безсмъртието да е вече достъпно, евтината и чиста енергия да е налична, а антигравитацията да е реалност? Възможно е – само че работещите в Бюрото за контрол на технологиите (БКТ) са попречили на тези и много други научни революции да бъдат оповестени и използвани. Нещо повече: най-великите световни умове, осъществили уникални пробиви, са принудени да работят с Бюрото… или са затваряни в зловещ затвор, където мозъците им се изследват от бездушен изкуствен интелект.

Физикът Джон Грейди е поредният учен на прага на славата с почти сигурна Нобелова награда, докато в нощта на триумфа му всичко се обръща с главата надолу. Лабораторията му е взривена, а той се оказва пленник на БКТ пред фаустовска сделка: да получи достъп до истинските технологични достижения на човечеството и да продължи работата си над антигравитацията, но под шапката на тайната организация и далеч от обществото. Верен на моралните си принципи Грейди отказва – той не вярва, че хората трябва да бъдат лъгани и да продължават да живеят в по-лош от възможния свят. Изпратен първо на самотен остров, а после във високотехнологичен карцер, където го подлагат на мъчения, за него сякаш всичко е загубено… до момента, в който мистериозните Резистори не го вербуват, разкривайки му своя план за ответен удар срещу всемогъщите БКТ…

В „Прилив“ Даниел Суарес следва стъпките на великия Майкъл Крайтън – чрез стилови похвати той изплита послания за реални опасности, застрашаващи планетата ни. Фокусирането на инженерната мощ днес е повече от възможно, а в публичното пространство упорито витаят слухове за напреднали военни модернизации, които изглеждат като отражение точно на случващото се в романа. Суарес показва ясно, че притежаващите подобна власт лесно биха пожелали да излязат от държавен контрол и да придобият независимост… а ако наистина имат решително превъзходство, подобен сценарии е не само литературно любопитен, но и зловещо възможен.

Американецът Суарес е IT специалист и консултант по информационни технологии, който нашумява в родината си и по света, след като се преориентира към писателския занаят с радушно приетия дебют „Демон“. С бестселъра „Прилив“ не само затвърждава имиджа си на водещо име в жанра на технотрилъра и фантастиката, но и ни изправя пред сериозно предупреждение за човешката злоупотреба с властта, маскирана като напредък, под чиято маска се крият алчност и користни цели.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 Comments

  1. На страната на Рейнолдс съм засега. Още в първия филм си личеше, че са правени компромиси, може би сега продължават разправиите. Много ми се иска да оставят Рейнолдс да направи филма, който иска.

  2. Тим Милър е слаб режисьор, така че новината е по-скоро добра.
    „Кабела на раздора“; добре, че не взеха мухльото от Утрешния вестник, щеше да е бати сепукото на френчайза.

  3. Откъм режисура не беше нещо грандиозно Дедпула, така или иначе, тъй че не е особена загуба. Е ся е времето да вземат да прилъжат Едгар Райт, този човечец е повече от идеалния избор за такъв филм.

    1. Ако дойдеш към Видин, нямам път за Сф скоро

    2. осъзнаваш ли, че в момента се намираш между мен и Благой?

    3. Благой си е оплел кошницата, него няма да го мислим

    4. няма ли да е яко човек да може да плете кошници?

    5. UZUMAKI, на една или на две куки ги цъкаш? 😀

    6. И аз плета с три, но на всяка ръка.