Уилям Молтън Марстън създава иконичната героиня през 1941 г.
Уилям Молтън Марстън създава иконичната героиня през 1941 г.

Нетърпеливи сме да видим колко добър се е получил „Wonder Woman” на Пати Дженкинс, който ще се завърти по кината следващото лято. Много ни допадна първия трейлър, както и всичката информация, излязла до момента, която следим и се стремим да отразяваме с подробности. Макар настоящата новина да не е посветена точно на амазонската принцеса, ще се възползваме от случая да споделим нещо интригуващо, което авторът на новите комикси Грег Рука каза относно героинята и нейната сексуална ориентация.

„Когато се замислиш как да бъдеш максимално верен на концепцията за Темискира, отговорът е: „Как е възможно да няма връзки от същия пол? Няма логика да не е позволено. Това трябва да е раят. Трябва да ти е позволено да си щастлив. Да имаш пълноценна романтична и сексуална връзка с партньор по твой избор. В случая единствената опция са други жени. Но в Амазония не казват на другите: „Ти си обратна”. Концепцията дори не съществува. Затова, когато с Никола подходихме към материала, отговорът беше очевиден. Но ако Даяна напусне дома си за потенциална връзка със Стив, това ще нарани образа й, ще я лиши от героизма. Затова тя не напуска заради някакъв непознат пич, напуска, за да види света и да извърши правилното нещо. Тя е тази, която може да разреши проблема, тя решава да направи жертвата”.

От Marvel вече обещаха ЛГБТ герой през следващото десетилетие, но DC имат възможността да ги изпреварят. Припомняме ви, че „Wonder Woman” ще е първият голям филм с жена супергерой от така наречения ренесанс на комиксовите адаптации, в който живеем.

Жената чудо като месианска фигура.
Жената чудо като месианска фигура.

Миналата седмица стана ясно, че освен комиксовата героиня, има шанс да видим историята на нейния създател. „Professor Marston & The Wonder Women” на Анджела Робинсън ще се фокусира върху изключителния живот на доктор Уилям Молтън Марстън – психолог и изобретател, който създава Жената чудо през 1941 г. В ролята на професора ще влезе Люк Евънс, съпругата му Елизабет ще бъде изиграна от Ребека Хол, а Бела Хийткоут ще бъде Олив Бърн – бивша студентка на Марстън, която в последствие влиза в полиаморична връзка с двойката.

Според Марстън и двете жени са имали значителна роля в създаването на амазонската принцеса Даяна. След като професорът умира през 1947 г. Елизабет и Олив остават двойка през следващите десетилетия, отглеждайки децата на семейството. Филмът ще проследи живота им във време на осъдителни хомофобски коментари от страна на така наречените „морални защитници”, които твърдели, че комиксът пропагандира лесбийство.

Интересно е да отбележим, че Уилям Марстън се счита за баща на полиграфския метод. Още преди да напише иконичня комикс, професорът прави опити за детекция на лъжата. Методът му включва задаване на въпроси и измерване на систоличното кръвно налягане. Марстън дори участва в известния криминален случай Frye срещу САЩ през 1922 г. Макар съвременните тестове да нямат много общо с неговия, методологията е близка, а изследванията му са първите крачки за новата наука.

Доктор Марстън прави полиграфски тест, докато Олив Бърн записва резултатите (забележете гривната на ръката й, снимката е правена три години преди появата на Жената чудо
Доктор Марстън прави полиграфски тест, докато Олив Бърн записва резултатите (забележете гривната на ръката й, снимката е правена три години преди появата на Жената чудо

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *