Бавно и полека (вероятно) се приближаваме към заветния трейлър – очакването ни на „Silence” с подписа на Мартин Скорсезе се превръща в непоносимо бреме. Толкова дълго се подготвя този проект и толкова малко подробности сме научили до момента за него, че се чувстваме (до известна степен) като в недалечното минало, когато компаниите не бълваха „фичърети” и клипове до припадък просто защото медиите не можеха да си позволят да ги използват всичките (в ерата преди YouTube). Дори в случая със Скорсезе, ако нещата зависеха само от Paramount, до момента сигурно щяхме да сме усетили – дори и чрез 60 секунден трейлър, атмосферата на Япония през XVII век. Открито подозираме Скорсезе в тенденциозно желание да покаже колкото се може по-малко, за да не развали изненадата и потапянето на зрителите в миналото да стане колкото е възможно по-внезапно и пълно.

Още няколко снимки допълват видяното до момента, като те за първи път бяха представени в Cinema em Cena и Yahoo Japan.

adam-driver-andrew-garfield-silence andrew-garfield-silence-20161026 kubozuka-yosuke-play-japanese-guide-eat-giraud-silence martin-scorsese-andrew-garfield-silence

Вече стана ясно, че в официалния му киновариант „Silence” ще има възможност да се програмира с „новата” продължителност от 159 минути – не че киносалоните нямаше да се „жертват” и с първоначалната тричасова версия, просто това рязко ограничава приходите в боксофис класацията поради двойно по-малкия брой на прожекциите. Сигурни сме, че на тази планета няма човек в съзнателна възраст, който да не отиде задължително да види на кино най-новия филм на Скорсезе. Това не означава, че всички ще го харесат, но поне ще имат шанса да се срещнат с истинско киномайсторство, което (далеч) не се случва всеки ден.

Напомняме отново сюжета на екранизацията по едноименния роман на Шусаку Ендо (който трябва скоро да се появи у нас) – история, Япония и религиозни вярвания се преплитат в едно, и това е повече от прекрасно обещание. Андрю Гарфийлд определя творбата на Скорсезе като „съзерцателен и едновременно с това брутален филм” – вярваме му безпрекословно…

Младият йезуитски свещеник Себастиано Родригес (Андрю Гарфийлд) е изпратен в Япония, където да помага на местната църква и да разследва слуховете, че неговият ментор отец Ферейра (Лиъм Нийсън) е извършил вероотстъпничество. Родригес и спътникът му Франциско Гарпе (Адам Драйвър) пристигат в Япония през 1638, където заварват местното християнско население да се укрива. Службите за сигурност задължават тези, които са заподозрени в изповядване на християнство, да стъпкват грубите изображения на Исус, пред които се молят, за да докажат, че не изповядват обявената извън закона религия. Тези, които откажат, са вкарвани в затвора и убивани. Родригес е принуден да изтърпи сериозни страдания, докато търси истината за вероотстъпничеството на Ферейра.

Режисьор на „Silence” е Мартин Скорсезе, а сценарият е дело на Джай Кок („Бандите на Ню Йорк”). В ролите са Андрю Гарфийлд, Адам Драйвър, Лиъм Нийсън, Таданобу Асано, Йосуке Кабозука, Шиниа Цукамото, Исей Огата, Кийрън Хайндс, Рич Граф и други.

Първоначалното пускане на филма (за да влезе в Оскаровите „квалификации”) предстои на 23 декември 2016 година, в широкото му разпространение в Щатите предстои през януари 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Жалко, че Скорсезе, подобно на Спилбърг, не е фен на разширени или режисьорски версии; кой знае колко яки отпаднали неща от техните филмографии никога няма да видим.