Попаднахме на един „пронизващо горчив, изпълнен с енергия” дебют – филмът на режисьора Алекс Леман се нарича „Blue Jay”, братята Джей и Марк Дуплас са в ролята на изпълнителни продуценти, а автор на сценария е Марк Дуплас. Той и Сара Полсън влизат в главните роли на една камерна, сърдечна история – двамата са гаджета от гимназията, които случайно се виждат отново в родния им град, но… 20 години по-късно. Денят, който прекарват заедно, е повече от интересен.

Следата от приключила сърдечна връзка е подвластна на времето – тя избледнява, в някои случаи се заличава, раните зарастват, ала има шанс при нова среща след години усещането за цялост между двама души да се появи отново. Най-вероятно точно за такъв тип отношения става дума в „Blue Jay” – героите на историята излъчват естествена непринуденост и действат в такъв синхрон, какъвто може да се постигне само ако годините не са „изтощили” емоционалната им привързаност…

Ето какво гласи официалният синопсис на филма, чиято премиера е била в програмата на филмовия фестивал в Торонто:

Бившите гаджета Джим и Аманда не са се виждали в продължение на 20 години след края на гимназията и съвсем случайно се засичат в един магазин, в родния им град Крестлайн, Калифорния. Майката на Джим е починала и той трябва да продаде къщата; Аманда е на посещение при бременната си сестра. Двамата се разговарят за миналото – започват с кафе, преминават на бира и желирани бонбони, после се отправят към старата къща на Джим и там спомените ги връщат директно в миналото. Животът е повел двамата по съвсем различни пътища, но те отново са заедно, и сякаш нищо не се е променило…

Камерната драма, заснета за една седмица, решена в черно-бяло и уловена от камерата на Леман (той е и оператор на филма), предава честно и с особен чар чувството за копнеж по нещо важно, което си изгубил в бързането да се превърнеш в сериозен, възрастен човек. Имаме особени пристрастия към подобен тип разкази и макар да не сме чак такива фенове на Марк Дуплас, харесваме много Сара Полсън (току-що получила награда „Еми” за ролята си в „The People v. O.J. Simpson: American Crime Story”) – ако съдим по трейлъра, двамата се справят вдъхновяващо с ролите си и ни се иска да видим филма на голям екран. Въпреки че отлично знаем какъв би бил потенциалът на подобна творба у нас – ще й се зарадват само фестивалните киномани.

Интересен факт е, че братята Дуплас имат договорка с Netflix за създаване на четири филма – ще бъдат финансирани от бюджета на платформата за стрийминг чрез Duplass Brothers Productions и ще излизат първо на голям екран. Независимата разпространителска компания The Orchard също е сключила сделка за следващите седем филма на братята – „Blue Jay” се явява първият от уговорените филми, затова ще се появи първо на кино в избрани градове в Щатите от 7 октомври, от 11 октомври ще може да бъде открит и в платформата VOD, като по-късно се очаква да се появи и в Netflix.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *