Радостни сме, че не всички анимации се правят по „калъпите” на големите киностудия – колкото и да са различни, „Зоотрополис”, „Търсенето на Дори”, „Сами вкъщи”, you-name-it следват формулите за сигурен успех в боксофиса. Докато за Студио Гибли винаги е било най-важно да не изневерява на собствения стил, независимо от това с каква популярност ще се сдобият историите им – и публиката е наясно с това от години. Премиерата на един подобен, нетрадиционен филм – „The Red Turtle” беше в програмата „Особен поглед” на Кан през май.

Тогава обърнахме внимание на факта, че Хаяо Миязаки е бил запознат с номинирания за „Оскар” късометражен филм на холандския аниматор Микаел Дудок де УитFather and Daughter”, показва го на директора на копродуцентите от Wild Bunch и споделя, че иска да работи заедно с него. Ето как Студио Гибли се включват като копродуценти на анимационната история за един корабокрушенец на самотен остров, която е изпълнена почти изцяло в традициите на легендарните японски майстори. Трейлърът, който представяме тук, е по-нов, с малко повече подробности (като за американска публика), но все така безмълвен – какъвто е и самият филм. При все че няма да се откажем от мрънкането по повод надписите с „отзиви от пресата”, които (обикновено) не са добро решение за „разнообразяване” на трейлър, решихме да споделим видеото, за да обърнем внимание на още една от творбите, които по всяка вероятност няма да имаме шанс да видим у нас на голям екран…

The Red Turtle” всъщност е първата продукция на Гибли, която не е правена в Япония. Филмът спечели Специалната награда на журито в конкурсната програма „Особен поглед” в Кан, а като дебютен пълнометражен филм за Де Уит, творбата му бе номинирана и за наградата „Златна камера”. „The Red Turtle” спечели и овации от публиката в Торонто; включен е в програмата на Fantastic Fest, който тече в момента; ще бъде показан и на филмовия фестивал в Лондон през октомври, а в Щатите се очаква да бъде разпространяван на голям екран от 20 януари 2017 – така ще изпълни квалификационноите изисквания за Оскаровата надпревара, която предстои..

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *