Този филм е за всички, които само са чували колко велики и диви бяха годините на рока.
Този филм е за феновете на Иги Поп – или както предупреждава още в началото на трейлъра авторът на филма „тук ще разпитваме Джим Остърбърг за „The Stooges”, най-великата рок-енд-рол банда на всички времена”.
Този филм е и за всички почитатели на Джим Джармуш, който се хвърля с еднаква страст в игрални и документални проекти, и който паралелно с работата си по „Paterson” финализира и „Gimme Danger”, като и двата филма бяха показани премиерно на фестивала в Кан през май – като си поканил Джармуш за специален гост, някак си не е редно да не покажеш най-новите му готови творби!

Четири момчета създават една от най-невъзможните за имитации, провокативни и новаторски рок-енд-рол банди, с опасно жесток саунд и необуздан фронтмен. В случая няма по-добър разказвач от Джармуш, който познава толкова добре и отблизо Иги!

Иги Поп е несравним, тотално луд, известен с крайности, изстъпления, маниакалности, прекомерна употреба на всякакви субстанции и въобще – едно от най-„лошите” момчета на световната музикална сцена, „кръстникът на пънка”. Именно този образ и историята на легендарната му банда очакваме да видим в „Gimme Danger” – защото, когато си с Иги, си нон-стоп в опасност! Ето какво гласи официалният синопсис на филма от Кан:

Появил се в Мичиган в недрата на контракултурната революция, агресивният и мощен рок-енд-рол стил на „The Stooges” изригва като вулкан в музикалния пейзаж в края на 60-те години. Нападайки публиката с уникална смес от рок, блус, R&B и дори свободни джаз импровизации, групата посява семената на пънка и алтърнатив-рока, които предстои да се родят в идните десетилетия. Новият филм на Джим ДжармушGimme Danger” проследява историята на „The Stooges”, една от най-великите рок-енд-рол групи на всички времена. Филмът представя музикалния, културен, политически и исторически контекст, в който се появява групата, и споделя приключенията и провалите им, като се опитва да събере в разказа източниците им на вдъхновение, причините, които стоят зад първоначалните им предизивкателства, както и дългогодишното им наследство.

Всички сме наясно, че чистосърдечно може да завиждаме на Ню Йорк и Детройт, които ще могат да гледат филма на Джармуш на 28 октомври, а останалите щати се присъединяват на 4 ноември към привилегированите територии, благодарение на разпространителите от Magnolia Pictures. Много е вероятно Джармуш наистина да решава еднолично къде точно да разреши фестивално участие на този свой филм – затова и са сравнително малко дестинациите, където „Gimme Danger” е бил показван. Не ни остава нищо друго, освен да заемем пози за молитва (кой каквато си реши, че може да подейства) и да си пожелаем среща на голям екран с тази визуална лудост. А пък ако Джармуш … така де, развихряме си въображението, така се стимулират мозъчните клетки…

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. <3

    "Thank you very much to the person who threw this glass bottle of my head – it nearly killed me, but you missed again, so keep trying next week."