2006 година – само година след публикуването на едно неочаквано продължение, уважаваният, награждаван и неуморен Ричард Линклейтър обявява, че е готов с адаптацията на книгата и има желание да снима продължение на филма, направен през 1973 по дебютния роман на Дарил Пониксън „The Last Detail”. След инвазията в Ирак, авторът постепенно се убеждава, че има смисъл да „провери” как неговите герои се справят с живота 35 години след предишната им среща – и така се ражда романа „Last Flag Flying”.

Във филма от последната четвърт на миналия век участват Джак Никълсън, Отис Йънг и Ранди Куейд, а първоначалната идея на Линклейтър е да ангажира (по възможност) същия актьорски екип. Отис Йънг обаче вече си е отишъл от този свят в началото на новия век, а Куейд заявява, че ще се върне ако Никълсън се навие за тази авантюра. Амбицията за „директно” продължение е изоставена и в момента се коментира трио в състав Брайън Кранстън, Лорънс Фишбърн и Стив Карел – преговорите са в ход, очаква се съгласието на актьорите.

The Last Detail (1973) с Джак Никълсън, Отис Йънг и Ранди Куейд
The Last Detail (1973) с Джак Никълсън, Отис Йънг и Ранди Куейд

Припомняме какво се случва във филма на режисьора Хал Ашби и сценариста Робърт Тоун от 1973 година – морските офицери Били „Badass” Бъдъски и Ричард „Mule” Мълхол имат за задача да ескортират младия, безразсъден и създаващ неприятности Лорънс М. „Larry” Медоуз в затвора за глупаво и незначително престъпление, но по пътя решават да се позабавляват, като за последно. Филмът предизвиква противоречиви реакции при излизането си на екран – студиото се стряска от езика, на който си говорят героите, а авторите не се и стараят да скрият неодобрението си спрямо политиката на тогавашното правителство и Виетнамската война – абсолютно безмислено е да се следват нелепи заповеди и да действаш в името на нещо, в което не вярваш…

В бъдещия „Last Flag Flying” действието ще се развива на фона на войната в Ирак. След смъртта на сина на Медоуз, той моли двамата си другари заедно да върнат тялото на детето му от фронта. За пореден път тримата поемат на едно емоционално пътешествие, в което нещата не стоят точно така, както би им се искало на героите. И ако Кранстън, Фишбърн и Карел се включат в проекта на Линклейтър, горко му и тежко на Кранстън – в изказвания на самия Джак Никълсън той твърди, че „Badass” е най-добрата му роля. Изключително силното му присъствие винаги поставя летвата (прекалено) високо, ако трябва да бъде достигната от някой друг актьор.

Според The Hollywood ReporterLast Flag Flying” ще бъде следващият филм на Ричард Линклейтър. Проектът вече си е намерил и дом – амбициозните и последователни в растежа си Amazon Studios, които ще отговарят за финансирането и разпространението на филма, като целта в момента е да се стартират снимките (най-вероятно) през ноември. Ще споделим, ако чуем още подробности по адрес на любимеца ни Линклейтър и този проект, който „зрее” в продължение на 10 години…

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *