„Оживяването” на Disney-анимации продължава с пълна сила – този път иде реч за „James and the Giant Peach”, стоп-моушън творба от режисьора на любимия ни „Кошмари преди КоледаХенри Селик. В основата на филма от 1996 година е едноименната книга на Роалд Дал, а в момента се коментира интереса от страна на Сам Мендес („Спектър”, „007 координати: Скайфол”, „Пътят на промените”, „Американски прелести”) да се захване с игрална, съвсем нова версия на познатото приключение. Deadline съобщават още, че по сценария ще работи Ник Хорнби („Бруклин”, „An Education”). За всички любопитни и (по случайност) незапознати – ето официалния синопсис на книгата:

Огромен носорог, избягал от лондонския зоопарк, изяжда родителите на Джеймс Тротър. Горкото момче изпратено да живее при двете си наистина ужасни лели – леля Спондж и леля Спайкър. Три години по-късно бедничкият Джеймс става „най-тъжното и самотно момче, което е съществувало някога”. Нещеш ли, един ден го среща мъдър и възрастен господин в зелен костюм, който му дава една торба, пълна с магични кристали с обещанието, че те ще променят живота му. Когато Джеймс случайно разпилява кристалите върху старата, обветрена праскова в двора на лелите, един единствен плод започва да расте. И става толкова огромен, че Джеймс се покатерва вътре и се изтъркалва надалече от ненавистните си лели – започва неговият нов живот. Той се сприятелява с изключително странни същества – щурец, червей, паяк и стоножка – и всеки от тях си има песен! На Джеймс му предстои най-прекрасното и необикновено пътешествие, което можете да си представите…

В познатия филм има промени, за които вдовицата на Роалд Дал – Фелисити казва на екипа на Селик и продуцента Тим Бъртън: „Мисля, че Роалд щеше да е доволен от това, което сте направили с Джеймс“. Ясно е, че с възможностите на днешния ден могат да се постигнат чудеса (пресен пример е „Книга за джунглата”),  особено в шантавите светове на Дал. Фактът, че Мендес се интересува от проекта, е любопитен не само защото режисьорът не се е пробвал до момента в територията на „семейното забавление”, а най-вече защото притежава уникален авторски почерк и без съмнение ще очакваме нещо свръх-интересно и впечатляващо. В това сме сигурни!

Ето как са се подредили (ориентировъчно и за момента) игралните филми в графика на Disney – очаква се „Малката русалка” с Лин-Мануел Миранда, „Красавицата и звяра” с участието на Ема Уотсън, „Cruella” с Ема Стоун и сценарист Кели Марсел, „Dumbo”, начело с Тим Бъртън и сценарист Ерен Крюгер, „A Wrinkle in Time” по сценарий на Дженифър Лий, режисиран от Ейва ДюВерней, „Jungle Cruise” с Дуейн Джонсън, „Mary Poppins Returns”, режисирано от Роб Маршъл, с участието на Емили Блънт и Лин-Мануел Миранда, „Maleficent 2” с Анджелина Джоли, „The Nutcracker and the Four Realms”, режисиран от Ласе Халстрьом, „The Jungle Book 2” – отново по сценарий на Джъстин Маркс и режисиран от Джон Фавро и „Tinker Bell” с участието на Рийз Уидърспуун. Ослушвайте се за ъпдейти по темата.

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *