Нали се сещате за онези вечери, когато гледате клипчета с котки и след два часа вече сте попаднали на заглавия от типа: „лъв отхапва ръката на човек”, „жертвоприношения в Родопите” и „ботушът на Нийл Армстронг не съответства със стъпките на луната”. Всички сме изпадали в това положение. Екзистенциалните кризи ни тласкат към виртуалната бездна, в  която се опитваме да утешим болните си души. За съжаление някои хора се опитват да излекуват болните си мозъци като опитват да правят кино.

Снощи видяхме ужаси, за които не смеем дори да говорим. Изпадаме в гърчове при самата мисъл за преживяното, но въпреки това ще споделим тук, за да бъдат злите духове прокудени. Става въпрос за дебютиралия във фейсбук трейлър на предстоящия български филм „6 и 1 НАУМ” на Лъчезар Петров.

Не можем съвсем да ви разясним за какво става въпрос, защото няма официален синопсис. От трейлъра съдим, че ни очаква български хорър, който използва познатата формула –тийнейджъри отиват в дивото и остават завинаги там. Само че тук имаме пещера, древни обичаи и тракийски мистерии. Без повече увъртания, затворете очи и гледайте:

https://www.youtube.com/watch?v=TjCHK2s6ZyM

Дори не знаем има ли смисъл да коментираме каквото и да е. Дори не знаем има ли смисъл. Дори не знаем…

Ако пещерата на киноиндустрията има дъно, то Лъчезар Петров и компания оперират някъде под него. Впечатляващи са нивата на бездарие, които лъхат от трейлъра и се надяваме този феномен да не получи широко разпространение по кината у нас.

Не искаме да звучим като задници и да унищожаваме с думи труда на някакви ентусиасти. Филмът поне не е правен със субсидия (поне според описанието се води „независим проект”), така че няма да мрънкаме, че се дават пари за подобни оргазми на глупостта. Колкото повече следим нивото на незавиимото кино у нас, толкова повече оценяваме „Никой” на Андрей Андонов.

Ако случайно филмът с пещерата ви е интересен (в такъв случай ви молим да окачите връзки чесън по прозорците, защото явно някой зъл дух се е вселил във вас или в дюшека ви), добавяме два клипа, които хвърлят светлина върху творческия процес зад тази бъдеща класика.

Режисьор на „ 6 и 1 НАУМ” е Лъчезар Петров, а в ролите са Йоанна Върбанова, Анастасия Левордашка, Мирела Какабанчева, Галин Найденов, Ахмед Юмер, Теодор Софрониев, Албена Колева и… за престиж – Тончо Токмакчиев.

За финал ви оставяме с още едно от произведенията на режисьора:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

26 Comments

    1. Грешиш – българската версия на The Descent е като отидеш в БИАД или на концерт на Планета Пайнер. Ама готините девойки от главните роли ги няма. 😀

  1. Само дето The Descent e eбати добрия филм, а тва е… ебати „престижа“ индийд 😀

  2. Прочитам заглавието на статията си викам:Потресаващ трейлър?! Звучи обещаващо! Радостта ми обаче пропадна в пещерата…

  3. Понякога се замислям … хората които правят подобни … дъна … нямат ли приятели, които да им кажат, че това е зле. А за актьорската игра – нямам думи, само от трейлъра си личи за какво става дума … НАТФИЗ явно отдавна произвежда само по 3-4 свестни актьора, а другите явно просто са хора, които искат да стават известни …

  4. Лудите хора имат и луди приятели. За съжаление няма кой да му каже какви глупости върши.

  5. Само че с тази статия не помагате нито на авторите на филма, нито на Андрей Андонов. За първите е необходима подкрепа, поканете ги на кафе или на бира, кажете им го лично, предупредете ги да снижат очакванията си, да не се хвърлят с трейлъри ако не са сигурни в качеството. Замислете се какво ще им дадете с един откровен разговор и какво им давате с тази статия. Подкрепа срещу публична подигравка. Аз не съм чувал „Малинки“ да се дават за нискобюджетни продукции на студенти. Много сайтове в България са пионери в това да унищожават филмови дейци в зародиш. Ако сте от тях – вземете дипломните работи на всички в тази област и напишете по една унищожителна статия. Ако не – то тогава защо ви е нужно това?

    1. Само че не става май точно въпрос за нискобюджетна продукция на студенти. Те имат амбиция да бъдат показвани в мултиплексите. Т.е. оценяват труда си на нивото на холивудски продукции?!
      И под „имат амбиция“ имам предвид, че го очакват по подразбиране…

  6. Вярвам, че режисьора, актьорите и останалата част от екипа не са идиоти и им е станало ясно в кво се забъркват….., но все пак са решили да го сътворят, от което ми става мноо тегаво.., даже и заради Нансито, няма си причиня тая мъка.

  7. Този български трейлър е добър повод да кача пограмата на Fantasy Filmfest, който тръгва тук след няколко дни….има супер интересни неща, и вътре и вън от жанровете ….

    http://www.fantasyfilmfest.com/dt/filme.html

  8. Актьорите не са виновни. Сигурно са доста добри, но на театралната сцена. Затова и 99% от бг филмите изглеждат като кофти заснет театър. Колкото до режисьора – не може да снимаш хорър и на снимачната площадка нещата да изглеждат все едно снимаш продължение на ‘Американски пай’. Ако не докараш актьорите до ръба, трудно могат да пресъздадат търсеното настроение ако 2 минути преди това са си разказвали вицове.

  9. Ебати, тъкмо си бях пооправил малко мнението за БГ киното с „Каръци“-те и сега пак взехте, че ме върнахте в реалността…

  10. Новата мода сред бг-кинаджийте е да произвеждат евтини филми на ужасите, за да ги продават в чужбина! Формулата е – кани се застаряваща В-клас американска звезда (Маги Халваджиян покани Джеки Ърл Хейли а.к.а Фреди Крюгер, Мартин Макариев покани Дейвид Чоукачи), снима се в къща/гора/ американската улица в Бояна и накрая се продава в цял свят.

    Тъпото е, че авторите изобщо не познават правилата на жанра и разчитат на собствения си набор от изгледани филми, а не на опит и професионализъм. А от този трейлър виждаме, че колкото и години опит като режисьор да има човек, пак може да лъха на БНТ, евтино, вехто и фалшиво!

  11. Ей.. НАЙ-ДОБРИ В БЪЛГАРИЯ са ХЕЙТЪРИТЕ-всичко разбират….Слушайки чалга -сигурно много се кефите да оплюете някой клип,песен…филм или трейлър…Мартинчо как точно определи жанра на филма – хорор от трейлъра-ама да се беше малко напънал да попрочетеш -повечко инфо-преди да драскаш безмислици !!!! И да даваш безценното си мнение за БГ филм само от 2 минутен трейлър е меко казано непрофесионално!!ЗАЩО смело критикувате -и плюете-мразите -творбите на другите-Защо не вземете НЕЩО вие да сътворите -Пък да ви се посмеем ??? Поне си дайте зор да проучите малко преди да публикувате великите си МНЕНИЯ !!!Има синопсис в мрежата и празните ти приказки-стават безмислени!!! Хората са се потрудили и са снимали в такива трудни условия…Нека им дадем шанс -и като се види филма-пак ще коментираме!!!Филма НЕ Е ХОРОР, няма зли духове, чудовища….Става дума за приятелства-предателсва, любов, за истината и лъжата, за страха…
    И за информация филма има 4 номинации на Световния кино фестивал в Ница-13-20май 2017г.
    Хора ако искате го гледайте!!!
    Успех на младите актьори!!!
    А на вас мили хейтъри и критици-ви желая: По-малко Омраза-Повече Любов!!!!

    1. майко божия! такива коментари ме карат да се изгубя в някоя пещеря по собствено желание.

    2. Ако се изгубиш в пещера, най-много да срещнеш селската пръчка Моника, търкаща се в някой сталактон.

  12. Изгледах го. Много тъп и зле направен филм. Героите не са истински, защото актьорите театралничат прекомерно. Ефектите все едно са правени със софтуер от 60-те. Сюжет – някъде в дълбините на тая пещера ще трябва да го търсиш…