Кино и литература се обединяват по впечатляващ начин в CineLibri 2016

от на 2016-08-29
 

NEW111.eps

В началото на октомври предстои второто издание един от най-интересните културни форуми у нас CineLibri, който по уникален начин обединява света на литературата и киното.

От 5 до 16 октомври в София, Пловдив, Варна, Сливен, Видин, Търговище, Ловеч и Враца е рамките на CineLibri ще бъдат показани над 20 филма (повечето от тях премиерни за страната ни), които ще ни предложат достъп до някои от най-големите произведения на класическата и съвременна литература и техните екранизации.

Наравно с това, зрителите на CineLibri ще имат възможност да се срещнат на живо със световноизвестни писатели, режисьори, актьори и сценаристи, сред които са носител на „Оскар” за кинорежисура, „скандален” французин (новелист с непомръкваща слава на секссимвол) и нашумял в цял свят холандски писател. Кои са те? Ще разберете в най-скоро време.

Повече подробности за CineLibri 2016 може да откриете на официалния сайт на фестивала, фейсбук страницата му, или пък да следите нашите новини по темата – тази година ние сме официални партньори на събитието и ще го следим изкъсо.

11 национални премиери на CineLibri 2016

Второто издание на кино-литературния фестивал ще се проведе от 5 до 16 октомври и ще доведе в България носител на „Оскар“ за кинорежисура

Над 20 филма, 10 национални премиери и една световна ще предложи второто издание на CineLibri – единственият в света кино-литературен фестивал!

Тази година форумът ще се проведе между 5 и 16 октомври в София, Пловдив, Варна, Сливен, Видин, Търговище, Ловеч и Враца и отново ще заложи на симбиозата между двете най-популярни изкуства в света – литературата и киното.

CineLibri предлага достъп до шедьоври на класическата, модерната и съвременната литература и техните образцови екранизации. Фестивалното изживяване обаче е много по-богато, защото зрителите на живо се срещат със световноизвестни писатели, режисьори, актьори и сценаристи и се потапят в стилистиката и атмосферата на седмото изкуство на множество интерактивни акции и специални събития.

Директорът и главен селекционер на фестивала Жаклин Вагенщайн обещава първокласна селекция от модерни класики и нови филми, които пристигат у нас след триумф на най-големите кинофестивали. Бонусът към всички посетители от издателство Colibri пък ще бъде отстъпката от 30%  върху екранизираните книги по време на всички прожекции.

Специалните гости на CineLibri тази година са забележителни личности, постигнали световен успех благодарение на своето новаторско мислене, смелостта да отстояват позиции и изкуството на творческата провокация. Публиката ще има изключителната привилегия и шанс в продължение на няколко вечери да се срещне с носител на „Оскар” за кинорежисура, с един „скандален” французин (новелист с непомръкваща слава на секссимвол) и с нашумял в цял свят холандски писател, чиито произведения неизменно печелят вниманието и на критиката, и на широката публика.

Тази година фестивалът ще има и силна паралелна програма, включваща дискусии, работилници и срещи както за зрители, така и за професионалисти. Откриването ще се състои в Зала 1 на НДК, а подробности около церемонията ще бъдат разкрити съвсем скоро!

В рамките на 2 седмици ще проследим пътя на думите от белия лист до големия екран. Защото… литературата осмисля живота, но киното го омагьосва!

CineLibri е на www.cinelibri.com  и https://www.facebook.com/CineLibri

NEW111.eps

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте