Брадли Купър и Тод Филипс с продуцентски проект за Ислямска държава

от на 2016-08-13
 
Брадли Купър и Тод Филипс

Брадли Купър и Тод Филипс

Брадли Купър отдавна участва с продуцентски задължения в най-различни проекти – в „Американски снайперист” на Клинт Истууд и „War Dogs” на Тод Филипс (който излиза на екран в Щатите след броени дни), а се очаква да поеме тази отговорност и за режисьорския си дебют „A Star Is Born”; освен това е бил изпълнителен продуцент на „Високо напрежение” на Нийл Бъргър, както и на едноименнтаа телевизионна поредица, а също и на два от успешните филми на Дейвид О. Ръсел – „Американска схема” и „Наръчник на оптимиста”. Очевидно е решил да добави във филмографията си и проект за поредица по HBO, където ще си сътрудничи отново с Тод Филипс. Очевидно и двамата проявяват интерес към много по-сериозни и актуални теми (в сравнение с предишните им общи проекти).

Носителят на Пулицър за 2016 година в категорията „General Nonfiction”, за „изключителна и правдива документална книга от американски автор, която не се класира в нито една от останалите категории”, е Джоби Уорик с неговата творба „Black Flags: The Rise of ISIS” – едно „изследване в дълбочина, в което със забележителна яснота са представени фактите как от погрешната обосновка за войната в Ирак се стига до експлозивното „процъфтяване” на Ислямска държава”. Според Deadline проектът се оформя след прочитането на книгата от Брадли Купър, който се свързва с нейния автор, а НВО вече са го задвижили – все пак са авторитетна марка, която държи на качество, актуално съдържание и разбира се – на интереса на зрителите. Освен Купър и Филипс с тяхната продуцентска компания „Joint Effort”, в екипа на изпълнителните продуценти е още Грег Хъруиц, който е ангажиран и със сценарни задължения, както и любимеца на НВО – Тим Ван Патен, който ще режисира (подсещаме, че той е работил по епизоди на „Boardwalk Empire”, „Игра на тронове”, „The Sopranos”, „The Wire”, „Сексът и градът” и др.).

Книгата на Уорик проследява пътя на ръководителя на „Ал-Каида” в Ирак Абу Мусаб ал-Заркауи, последовател на ислямистката идеология, който поема отговорността за многобройни терористични актове на територията на Ирак и Йордания, включително самоубийствени бомбени атентати. „Новата искра в идеята за налагане на исляма със сила, който пламва в един отдалечен затвор в Йордания, се разгаря с неволната помощ на двама американски президенти”. Проследяването на историята включва и действията на американските и други чуждестранни агенти, които се опитват да спрат Ислямска държава. Ето какво гласи синопсиса на „Black Flags: The Rise of ISIS”:

„Когато правителството на Йордания освобождава група политически затворници през 1999 година, много малко са хората, които знаят, че сред тях е Абу Мусаб ал-Заркауи – майстор в организирането на терористични атаки, който съвсем скоро ще се превърне в творец на ислямистко движение с претенции за доминиране в държавите от Близкия изток. В „Black Flags”, безпрецедентен разказ за възхода на Ислямска държава, репортерът и носител на „Пулицър” Джоби Уорик представя на читателите как неумолимото упорство и страст на един мъж и стратегическите грешки на президентите Буш и Обама водят до това знамето на Ислямска държава да се вее в момента над големи територии в Сирия и Ирак.

Заркауи започва с режисиране на терористични атаки от базата си в северен Ирак, но именно американската инвазия през 2003 година му дава възможност да оглави широко въстаническо движение. Официалните власти в Съединените щати погрешно го определят като връзка между Саддам и Бин Ладен и това е една от причините различни радикални елементи да се присъединят към движението. Вълна от брутални екзекуции и самоубийствени бомбени атентати продължават докато американското разузнаване с помощта на колегите им в Йордания не успямат да унищожат скривалището на Заркауи през 2006 година.

Ала движението, на което той слага началото, продължава да се разраства. Първоначално наричащи себе си „Ал-Каида” в Ирак, после Ислямска държава в Ирак и Сирия, последователите на терористичната групировка се укриват в нестабилните и неподвластви на управление региони по границата между Ирак и Сирия. Когато през 2011 година избухва гражданската война в Сирия, последователите на Ислямска държава се възползват от възможността да се опитат да реализират мечтата на Заркауи за налагане на ултра-консервативен ислямски халифат…

С достъп до източници на високо ниво в Централното разузнавателно управление на САЩ и сведения от Йордания, Уорик представя увлекателен разказ, включващ операционни детайли, както и гледните точки на дипломати и шпиони, генерали и държавни ръководители, много от които са провиждали в Ислямска държава заплаха, по-лоша от „Ал-Каида” – и са се опитвали отчаяно да спрат развитието й. „Black Flags” е брилянтна история, която разкрива развитието на най-опасната заплаха в нашето съвремие…”

Надяваме се Брадли Купър и Тод Филипс да се справят подобаващо с тази супер-предизвикателна задача, с която се нагърбват в момента – тази поредица може да се окаже визуална хронология на част от страховитата човешка история от началото на 21 век и да остане като важен документ за бъдещите поколения (ако имат шанс да продължат живота върху нашата бедна планета Земя…). Бъдете сигурни, че ще следим за новини по темата.

Коментирайте първи
 
Отговорете »

 

Коментирайте