Искате да си представите какво е впечатляващ провал, тип „сгромолясване”? Веднага имаме готов пример – филмите, посветени на трилогията на „Дивергенти”, „Бунтовници” и „Предани”. Помните ли летните ни „пророчества” от преди три години във връзка с тази поредица? Бяхме сигурни, че ще се получи такова стечение на финансовите обстоятелства, че младата Вероника Рот (фенка на „Здрач”-ните бози, на „Хари Потър”, на „Игрите на глада” и какво ли още не) няма да продаде така успешно филмираните си истории на публиката както опита си за „научно-фантастична”, дистопична сага. Не че тя лично ги е продавала, разбира се – подлъгани по успеха на книгите и разчитащи на недостатъчно добри кино-майстори, Lionsgate се подхлъзнаха жестоко. Дотам, че последната част излиза директно за телевизия! Вярно е, че в последно време „телевизията е новото кино”, но това предложение не изпълва критериите на телевизионните зрители от преди 15 години, та камо ли на разглезената с (почти) шедьоври съвременна публика.

След като през пролетта „Предани” се представи (очаквано предвид качествата му) катастрофално в боксофис класацията, решението за „клонираната” (по примера на „Сойка-присмехулка”) втора част от последната книига – „Ascendant” е да се появи на малкия екран, и след това сагата да продължи със spinoff-поредица – в същата вселена, но с нов актьорски екип. Офертата все още стои отворена – до момента няма тв мрежа, която да се е ангажирала с излъчване. Според нас Lionsgate не могат да се надяват на интерес при положение, че на зрителите очевидно не им пука за „дивергентите” и не са отишли на кино, за да видят третата част – защо тогава биха пожелали да срещат същите герои и проблеми на малкия екран?!

Същевременно остава неясно дали в последния филм, който би трябвало да е обобщение и апотеоз на събитията до момента, ще се завърнат главните звезди – Шейлийн Удли, Тио Джеймс, Майлс Телър и Зоуи Кравиц. Едно е да участваш в „потенциален” блокбастър (питайте Дженифър Лоурънс), друго е да е избутат от големия екран и да те цанят за много по-малко пари… Режисьорът на последните две части „Бунтовници” и „Предани” Робърт Швентке („БСП – Бесни Стари Пенсии”, „РПУ „Оня свят”) също се спаси от отговорност и „напусна кораба” при така стеклите се обстоятелства…

Ще си позволим още едно обобщение по темата – публиката, каквито и пуканки да е изхрупала по комиксовите-блокбастърно-екшън шумотевици, с които я залива индустрията, очевидно притежава добре развит радар за бездарни екранни бози, от всякакъв жанр и вид. И очевидно, въпреки пренаселения пейзаж, киноестествения отбор продължава да действа безотказно. Let It Be!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 Comments

  1. Аз го гледах преди 2 седмици някъде става за гледане ,но трябваше да го снимат на един път и двете части или да не бяха разделяли филма ,а да си беше едно цяло 🙂

    1. и аз искам да разбера ако може

  2. аман от тези тийн бозици…..
    Но Мен ме е яд, че „Аз съм №4“ не се получи, според мен там имаше потенциал
    Лабиринта става с някои уговорки

  3. Малко сте прекалили с хейта, ама явно е по-лесно така – жалко. И впроем малко сте пропуснали. Шейлин и Тио са потвърдили участието си във финала, но май ще са само те от каста. Първият филм беше ок. Първата книга също е ок. Има съвсем други проблеми този франчайз и те са много далеч от това на какво е фенка авторката, жалко само че се принизихте дотам да маргинализирате.

  4. Жалко копие на Игрите на глада… Не може някаква си студентка или какъвто и да е дебютант да направи качествена сай-фай сага.

  5. Напълно в реда на нещата, YA историята както доста други трендове си беше чудо за 3 дни и вече реално на никой не му пука за поредната тийн бозица, защото на таргет групата й мина пубертета.

  6. Чел съм книгите и искрено желая смъртта на Швентке,че толко качествено сра върху вторият и третият филм.Не може да гледаш филм по книга и да се чудиш в един момент дали не си чел друго ?

  7. Искам да кажа, че се влюбих в книгите и в момента в който реших да гледам филма съжалих. Намразих филма. Тези хора се подиграха с книгата и труда на писателката. Срамота!!

    1. Нямаше ли да излизат сериали, които да заместят последния филм, който не излезна по кината. Иначе от филмите първата най-ми допадна

  8. ДА ви Е .. в големите разбирачи и КРИТИЦИ … Когато чета коментари и мнения на „критици“, тогава знам, че филма ще е страхотен … Защото „разбирачите“ на филми 9 от 10 пъти нямат ни най-малка представа за оценка на сюжет, актцорска игра и тн .. да ви пикам на мненията смешни и измислени ….