Трейлър на „Великата стена” на Джан Имоу с Мат Деймън

от на 2016-07-29
 

Моментът, в който не подозираш, че трябва да кажеш „не”… накрая те отвежда върху китайската стена, накипрен в старовремски доспехи и тооолкова нелепо изглеждащ, че на публиката й се иска да затвори очи, за да не се срамува вместо теб… Мат Деймън – в опит да да бъде част от актьорския екип на най-новия филм на майстора Джан ИмоуВеликата стена”. Резултат – „тъжен”, с уклон към „трагичен”. Деймън изглежда така, сякаш му липсва един Хийт Леджър… но това беше от друга приказка, друга епоха и друга географска ширина, както и друга актьорска възраст.

XV век, Китай – група британски войници попадат на нагледно доказателство защо китайците в продължения на векове строят и дострояват колосалната северозападна преграда, прочута в цял свят като Великата стена – явно целта е да се предпазят от нашествието… не само на монголските племена…

Въпросът в случая е: За колко се продаде Джан Имоу? Творец с несравним усет и чувство за извайване на визуални шедьоври; режисьор, който има привилегията да командва цели костюмирани военни подразделения, използвани като статисти в епичните му бойни сцени; автор на филми едва ли не във всички жанрове, сега Имоу очевидно застава зад идеята да се работи още по-активно в името на китайската култура (все едно не е бил нейн представителен образ в последните 30 години на филмовите фестивали по света?) – и прави филм с потенциал да се превърне в блокбастър, който залага на виртуозно заснети баталии, фентъзи-елемент и… холивудски звезди.

Заедно с Мат Деймън на бойното поле излизат Педро Паскал и Уилям Дефо, един от любимите ни азиатски актьори Анди Лау, както и още Дзин Тиен, Джан Ханю, Еди Пън, Лу Хан (тийн идол от бой-банда), Лин Гънсин, Джън Кай, Чън Сюедун, Хуан Сюен и Уан Дзюнкай, а също и дебютантите Ю Синтиен и Лиу Циун. Искате ли да се обзаложим, че на цяла Европа и Америка повече от половината от тези имена не говорят нищо? Вероятно не е така обаче за огромния китайски пазар – и за да се подсигурят боксофис приходи по всички възможни канали, се прави ей такъв актьорски сбириток. Тъжно – за истинските ценители на почерка на Джан Имоу, купонджийски екшън – за всички останали потребители на пуканки, които ще „глътнат” и „Великата стена” като нищо, без да обърнат внимание дали в историята присъстват хора или… орки (ако не бяха китайските 220 млн. долара в сметката на „Warcraft: Началото”, филмът щеше да бъде тотално отписан като финансов провал)…

Финалният вариант на сценария на „Великата стена” – най-амбициозният и голям проект, сниман изцяло в Китай, и предназначен за разпространение в целия свят, е дело на Дъг Миро и Карло Бърнард, Ед Зуик и Маршал Херсковиц и с участието на Тони Гилрой. Първаначалната идея е на един от шефовете на Legendary Pictures – Томас Тъл, доразработена от сценариста Макс Брукс („World War Z”). Стискаме палци филмът да не заприлича на миналогодишната обида, с участието на Джеки Чан, Джон Кюсак и Ейдриън Броуди – „Dragon Blade”. Крепи ни само мисълта, че тук режисьор все пак е Джан Имоу

5715_D003_00303RV2 5715_D004_00507R_COMP 5715_D005_00188RV2_CROP 5715_TP_00029R 5715_TP_00042R 5715_TP_00061R 5715_TPI_00005R 5715_TPI_00008R 5715_TPI_00013R The-Great-Wall-poster

Премиерата на „Великата стена” („The Great Wall”) в Щатите е на 17 февруари 2017.

коментари
 
Отговорете »

 
 • Riddick
  2016-07-29 at 10:45

  Доста си крайна, „за колко се продаде“ ала бала, дай да снима китайските авиолинии, пъстри костюми и пейзажи, и претенции за култово азиатско кино……. ох чакай, такива филми през последните 15 години сме гледали 40. На фона на един трейлър, доста категорично го жигоса

  Отговор

  • Svetly
   2016-07-29 at 11:12

   Мдам, приемам го като лична обида :)
   Какво да се прави – темперамент! 😀
   А и това, което виждаме, е по-сред-стве-но!


  • Riddick
   2016-07-29 at 11:30

   Това за колко се продаде, не беше обида, ама цитат от статията ти, не съм искал да ти хъртна филингите, не че е и станало де. Словореда ми бяга, ама съм на 3 часа сън.
   Идеята ми е, че Мат Деймън си А лист актьор, и едва ли би снимал точно сега в пика си, нещо безумно само заради пари. А и тона ти, от нещата които съм ти чел, за първи път ми направи впечатление, да е толку краен.


  • Svetly
   2016-07-29 at 11:49

   Да-да-да – разбрах, че е цитат от мен, хахаха!
   Обидно ми е заради Имоу 😀


 • Кирил
  2016-07-29 at 11:35

  Джан Имоу – безспорно има заглавия в кариерата си, които могат да накарат всеки фен на фестивалното кино да оцени и наслади подобаващо, лично аз обаче му харесах само „Hero“ и толкоз – от този описан по-горе не очаквам нищо специално ако и да е правен за Великата Китайска стена и несъществуващите чудовища за които е била построена. Още първия император на Китай – Цин Шъхуан Ди е започнал строежа на стената, като всеки император след него е разширявал и обновявал самата конструкция, като основната причина за издигането ѝ е да попречи на всички нецивилизовани варвари да не нарушат покоя в Поднебесната. Тук имаме Мат Деймън, някакви чудовища и съм съгласен, че трейлъра е освен посредствен и нелеп, с чисто сърце ще го пропусна – да не се затормозявам излишно с натрупана „епика“ и „China strong!“ елементи – що се отнася до абсолютното малоумие на дядо Джеки – Dragon Blade – дори като дългогодишен фен на неговото творчество и филмите с бойни изкуства като цяло, нареждам го сред най-възможно тъпите филми които съм имал неудоволствието да гледам от неговата филмография, наред с The Tuxedo, Spy next door, Rush Hour 3, Thunderbolt, Fantasy Mission force, почти всички от периода му в компанията на Ло Уей, 1911, The Twins effect 2, The Medallion, Mr. Nice guy и още няколко. Китайците решиха да се съревновават с Холивуд по направата на високобюджетни филми, но така мисля че загубват от своята идентичност, като се стремят да се харесат на по-широка публика – явно парите отново са водещия фактор, а не създаването на уникални филмови образци, които да ги отличават от останалите, дори и да са за по-тесен кръг от зрители.

  Отговор

  • Svetly
   2016-07-29 at 11:51

   That was my point – more or less 😀
   Само че с повече думи и повече харесани филми на Имоу 😀


  • UZUMAKI
   2016-07-29 at 12:47

   Много е рано за такъв джъджмънт. На мен ми се искаше трейлърът да ме отвее, не се получи, но не бързам да зачерквам филма и продължавам да нямам търпение за премиерата му. :) Сигурен съм, че следващите трейлъри ще са по-впечатляващи.


  • heinrich
   2016-07-29 at 23:47

   Узумаки, ако искаш да те отвее пак, пусни си трейлъра на Кинг Конг… пак… 😉


  • UZUMAKI
   2016-07-30 at 00:15

   Всеки ден го гледам него 😀


 • Mad Max
  2016-07-29 at 12:33

  Уф, много харесвам Мат Деймън, но тук наистина изглежда нелепо :(

  Отговор

 • 2016-07-29 at 12:58

  Мен ме радва. :) И с дракони… ебаси кефът ще е този филм! :)
  И на първия трейлър на „Последният самурай“ всички мрънкаха колко нелеп е Том Круз в тази обстановка, пък и той, и филмът бяха доста добри. :)

  Отговор

 • Пламен
  2016-07-29 at 13:35

  Понеже грам незнах какво ще представлява филма, в главата ми се бе загнездил факта, че това ще е политически трилър. И докато го гледах ще щипах, абе това не трябваше ли да е друго?!?!?
  Както и да е- фентъзи фенчето в мен е доволно, но да – Деймън седи като някакъв съшит елемент .

  Отговор

 • Начев
  2016-07-29 at 13:42

  Щеше ми се трейлърът да е малко по-як.

  Отговор

 • 2016-07-29 at 13:54

  Аз съм so-so. Ама ще се гледа. Обичам мащабни пуцалки със стрели, копия и прочее бойна екипировка. 😀

  Отговор

 • Gogoto
  2016-07-29 at 16:04

  Не е зле, може да му хвърля око-две, но е крайно време Афлек да дръпне Деймън за ушите в DCEU…

  Отговор

 • 2016-07-29 at 17:59

  Толкова пари са потрошили само за да направят реклама на едни коли сглобявани до Ловеч… тц, тц, тц…

  Иначе си е доста обещаващо филмче. Наляли са пари, яко масовка, епика и т.н. Ако има и някаква история, със сигурност ще съм по-доволен, отколкото на поредният безсмислен рибуут/продължение.

  Отговор

 • Емо
  2016-07-29 at 21:53

  Няма какво да се лъжем, зле ще е. Прилича на филмче, снимано от китайския Балкантурист за да вдигнат туристопотока към стената. А Мат Деймън в целия трейлър не го свали тоя безизразен поглед, че и на плаката даже. Все едно е някакъв CGI. Явно и на него не му е комфортно. Самата идея също ми стои нелепо, поне да бяха взели и малко актьори от game of thrones.

  Отговор

 • The Bear Jew
  2016-07-29 at 22:32

  Поредния отвратителен трейлър на кандидат блокбъстър за последната седмица. Конг беше единственото свежо изключение в тази категория.

  Отговор

 • makemake
  2016-07-31 at 22:19

  На Имоу дори употребяваните клечки за оризови спагетки не сте заслужили да ну държите, камо ли да коментирате филм дето още не е излязъл. Това особено за авторката се отнася, дето е изкоментирала безотговорно, ама и за клакьорите дето и пригласят.
  Чжан Имоу и документален филм за сексуалните отношения между йомидските дракони да направи пак си заслужава да се гледа, тъй че не тролете, много стъпала има за вас по тая стена.

  Отговор

 • Dredd
  2016-08-01 at 00:33

  За своите импулсивни думи осъждам Svetly да посрещне вечността в основите на великата стена!

  Отговор

 • 2016-08-01 at 15:27

  Само кино-лаици могат да правят генерални изводи от едно трейлърче, което почти нищо не показва… А и Деймън си седи доста здраво в него. Явно тук е наемник-асасин именно на такива чудовища и се надявам да има от всичко по-малко. Само да не го насерат като 47 Ронини.
  Но това ме кефи „построена за 1700 години“ – явна заявка за фентъзи, а не реална история, защото стената е построена за 20 г.
  п.п Между другото на Дринов забележката е правилна,защото и този е щял да се снима с режисьор Зуйк и Хенри Кевъл

  Отговор

 • светлана
  2017-02-08 at 00:17

  Не съм съгласна с коментара.Филмът ми хареса и дори по принцип да отричам ефектите, тук много ми харесаха. Китай и изтока като цяло тепърва ще бъдат откривани и макар и легенда филмът ми напомня защо Китай е империя и в момента.

  Отговор

Коментирайте