След два (прекрасни) тийзър трейлъра на „Часът на чудовището” на Хуан Антонио Байона, Focus Features най-накрая представиха пълен трейлър на филма, който ни запознава по-подробно с историята и с механизмите на разказа. Не че имахме нужда – атмосферата на тийзърите и информацията, която имахме от официалния синопсис, бяха напълно достатъчни, за да придобием добра представа какво можем да очакваме. Но по принцип не е лоша идея хората, които не са запознати с изходния материал, да знаят, че става дума за дълбоко и богато на теми и идеи произведение, а не елементарна приказка за чудовища.

Часът на чудовището” е създаден по едноименния роман на Патрик Нес (автор и на сценария, който е част от Черния списък за 2013-та), носител на медал „Карнеги” за детска литература през 2012 г. и разглеждащ теми като кураж, загуба и вяра. В центъра на историята е 12-годишният Конър (Луис МакДугал), който се опитва да се справи с тежката болест на майка си (Фелисити Джоунс) и тормоза в училище, като бяга във фантастичен свят, пълен с чудовища и приказни истории.

Вижте новия трейлър, който освен допълнителни подробности за сюжета, ни предлага и разширен поглед към фантастичните визуални измерения на историята.

Също като предишните реклами, и този трейлър ни изглежда прекрасно и дава много сериозна заявка, че филмът ще бъде нещо специално. Смятаме, че ни очаква нещо от класата на „Където бродят дивите неща” на Спайк Джоунс, с който споделят сходни идеи. Ето какво казва режисьорът Хуан Антонио Байона за филма:

Всеки, който се изправя пред големи предизвикателства в живота си, се чувства безпомощен като дете. Много е интересно, когато разказваш история през очите на малко момче, което се превръща в мъж. Животът не работи като приказка и всяко дете трябва да научи това, докато расте.

Часът на чудовището” звучи чудесно и изглежда чудесно. Само се надяваме да е по-успешен от другия приказен филм с гиганти тази година – „The BFG” на Стивън Спилбърг, който се провали в боксофиса, за съжаление. За финал вижте един нов постер и официалния синопсис на романа:

Чудовището се появява след полунощ. Както винаги. Но това не е чудовището, което Конър очаква. Той очаква чудовището от кошмарите си, това, което идва почти всяка вечер, откакто майка му започна лечението си. Чудовището с тъмнината, вятъра и виковете. Това чудовище обаче е нещо различно. Нещо древно, нещо диво. И иска възможно най-опасното нещо от Конър. Иска истината.

Патрик Нес създава историята по идея на Шавон Доуд, чиято преждевременна смърт от рак не ѝ дава възможност сама да я напише.

Часът на чудовището” е изключителен роман за загубата и как да продължим след нея.

плакат

Режисьор на „Часът на чудовището” („A Monster Calls”) е Хуан Антонио Байона („The Orphanage”, „Невъзможното”), сценарият е дело на Патрик Нес, който е и автор на романа, а в ролите са Луис МакДугал, Лиъм Нийсън, Фелисити Джоунс, Сигорни Уивър, Тоби Кебъл, Жералдин Чаплин и други.

Премиерата е 21 октомври 2016.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *