Дени Вилньов и Роджър Дийкинс.
Дени Вилньов и Роджър Дийкинс

Този месец, под ръководството на режисьора Дени Вилньов, започват снимките на дълго подготвяното продължение на фантастичната класика на Ридли Скот „Блейд Рънър” – първата официална новина се появи преди малко повече от пет години, но самата (еретична) идея за втора част съществува доста по-отдавна – и най-накрая получаваме нещо интересно, свързано с филма, което да не е кастинг новина.

EW представиха две концептуални рисунки от „Blade Runner 2”, които ни предлагат първия ни поглед към новата антиутопична версия на Лос Анджелис от бъдещето, която е потъналата в мрак и смог, точно както беше и в оригинала на Скот. Но предвид факта, че действието на новия филм ще се развива три десетилетия по-късно (според предварителната информация точните години са 2047-2050), ситуацията изглежда доста по-лоша. Самият Вилньов споделя:

Климатът е полудял – океаните, дъждът, снегът, всичко е токсично.

Честно казано, не сме и очаквали друго, тъй като този елемент е една от запазените марки на филма и без него просто не можем да говорим за „Блейд Рънър”. Това е и едно от нещата, направили най-голямо впечатление на Вилньов в оригинала:

Помня откриващата сцена перфектно. Музиката; Лос Анджелис от 2019; този смог; този мрак. Това е филмът, който роди желанието ми да стана режисьор.

runner2

Blade Runner Sequel (2017) Concept Art

Имаме и леко пояснение към втората картинка. Превозното средство, което виждаме да кръстосва улиците на Ел Ей, е вид „snow-destroyer” или както му казваме по нашенски, снегорин. Вилньов го нарича „Canadian wet dream”.

Ужасно се страхуваме „Blade Runner 2” да не се окаже трагедия, която да опорочи наследството на „Блейд Рънър”, и знаем, че не сме единствени. А само можем да си представим какво му е на Дени Вилньов, който е натоварен с изключително тежка задача (може би само Дж. Дж. Ейбрамс го разбира напълно). Той споделя, че сценаристът Хамптън Фанчър е човекът, който му е помогнал да излезе от неговия „terror period”, преди да приеме работата:

Той ми каза, че „Блейд Рънър” е бил сън. Ние просто трябва да сънуваме отново, без да се притесняваме прекалено много за логиката. Това смъкна толкова много напрежението и ми даде ключа да продължа напред

Стискаме палци да му се получи на човека! Според нас има шанс. Както самият той казва, „екипът е чудесен, настроението е приповдигнато… провалът не е опция”.

Възползваме се от случая, за да отбележим присъединяването на още три имена към актьорския екип на филма: Баркад Абди („Капитан Филипс”), Хиам Абас („Мюнхен”) и Дейвид Дастмалчиан („Prisoners”). Те се нареждат до вече известните Харисън Форд, Райън Гослинг, Робин Райт, Дейв Батиста, Ана де Армас, Силвия Хукс, Карла Жури и Макензи Дейвис.

Режисьор на „Blade Runner 2” е Дени Вилньов („Prisoners”, „Enemy”, „Сикарио”), сценарият е дело на Хамптън Фанчър и Майкъл Грийн (по идея на Фанчър и Ридли Скот), а оператор е великият Роджър Дийкинс.

Премиерата е 6 октомври 2017 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments