Другата седмица, на 10-и юни, по кината тръгва българският филм „Жалейка”, който успяхме да видим на тазгодишния София филм фест (кратък отзив може да прочетете тук), където филмът спечели Международния конкурс на СФФ и Голямата награда „София – Град на киното”.

Жалейка” е дебютен за родената във Велико Търново и живееща в Берлин Елица Петрова и разказва за Лора (17 г.), чийто баща се разболява и умира. В родното й планинско село времето е спряло, а семейството и съселяните на момичето очакват от нея да се отдаде на траур. Лора трябва да носи черно, да спре да слуша музика и да изпълнява безропотно множеството ритуали, съпътсващи смъртта. Вместо това, тя иска да живее безметежно, непринудено и весело. Присъдата на общността обаче е друга – да приеме ролята на сирак и жертва

Вижте официалния трейлър:

Жалейка” е нелош български филм. Муден и твърде проповеднически на места, но за сметка на това адекватно заснет и пълен с чудесни актьорски изпълнения. Младите Анна Манолова и Михаил Стоянов притежават наподправена автентичност, докато Снежина Петрова напомня, че е една от най-добрите актриси, с които разполагаме. В крайна сметка, по-скоро препоръчваме да го видите, най-малкото, за да подкрепите българското кино и да имате реална представа за това, което се случва с него в момента.

Предлагаме ви да видите няколко снимки…

Zhaleika Zhaleika_1 Zhaleika_3

както и официалния постер:

плакат

От 10 юни „Жалейка” ще бъде на екран в София (кино Одеон, Люмиер, G8, Евросинема, Дом на киното и кино Влайкова), Пловдив (кино Лъки), Варна (ФКЦ – от 17-ти юни), Видин, Търговище и Благоевград. Във всички кина филмът ще се излъчва и с английски субтитри.

Жалейка” ще има и специална единична прожекция във Велико Търново на 7 юни от 20:00 в залата на Общината в града (площад „Майка България“ 2). Билети ще се продават на място час преди прожекцията, на която ще присъства и авторката на филма. Предпремиерно събитие с гост Елица Петкова ще има и в Пловдив на 9 юни в Лъки Дом на киното (ул. Гладстон 1) от 19 часа.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *