Чък Паланюк очаква поредната екранизация на своя творба
Чък Паланюк очаква поредната екранизация на своя творба

Каквито и опити да са се правили и да продължават да се правят – споменавали сме „Haunted” и „Rant” на Джеймс Франко, „Боен клуб” вероятно завинаги ще си остане най-добрата екранизация по роман на Чък Паланюк (или Поланик, както е правилно). Очевидно изходният материал е брилянтен, но също така режисьор е Дейвид Финчър, а главните роли са може би най-добрите изпълнения на Брад Пит и Едуард Нортън в и без това доста впечатляващите им кариери. Всеки следващ филм по роман на автора не може да избяга от сравнения като качество, а предполагаме, че това ще важи и за предстоящия ТВ сериал по „Оцелелият” („Survivor”).

Честно казано, ще ни е любопитно да видим дори и посредствена екранизация по Паланюк, а и „Survivor” вече има един плюс – сценарист ще е Джим Улс. Въпреки че няма особено много сценарии зад гърба си (и един от тях е „Jumper”), Улс заслужава поне някакво доверие като сценарист на „Боен клуб”. За съжаление, засега нямаме повече информация нито за работата на Улс (кога е започнала, кога се очаква да приключи, колко епизода подготвя), нито за останалите имена, замесени в бъдещия сериал, и на този етап единственият ни източник на информация – самият Паланюк – не може да сподели нищо повече:

Survivor” се разработва като ТВ сериал. Джим Улс, сценаристът на „Боен клуб”, пише първия сезон. Това е всичко, което ми е разрешено да ви кажа.

За незапознатите, ето и официалния синопсис на романа, издаден у нас от „Ера”. Според нас точно тази история и начинът, по който е изградена, са доста подходящи за сериализиран формат. Дано се окажем прави.

Проба, проба. Едно, две, три.

Проба, проба. Едно, две, три.

Сигурно работи. Не знам. Ще ме чуете ли някога? Не знам.

Но ако ме чувате, слушайте…

Тендър Брансън е единственият пасажер на Полет 2039. По план самолетът трябва да се разбие след няколко часа… Не, това не е грешка. Не е повреда. Не е терористична атака.

Целта не е разруха, страх и паника. Целта е истината.

Тендър Брансън е взел за заложник неразрушимата „черна” кутия на самолета. И докато той лети към смъртта, тя ще запише всяка негова дума и историята на живота му ще оцелее…

Вечният бунтар Чък Паланюк отказва да следва правилата и започва романа си отзад напред. Най-големият експериментатор в съвременната литература повежда читателя от „първата” 47-ма глава до самото начало, за да ни разкаже историята на Тендър – последния оцелял член на своята секта, домашен прислужник, медийна звезда, а може би убиец.

От появата на „Майка нощ” от Кърт Вонегът не е създавана толкова смущаваща и поразителна сатира за цената на славата и дълбоко вкоренената лудост на света, в който живеем. Безпощадно рязък, саркастичен и язвителен към пороците на съвременното общество, „Оцелелият” е романът, който затвърждава култовия статут на Паланюк.

Колко невероятно би било Финчър да се присъедини към проекта и да поеме режисурата на първия сезон… Но да не се размечтаваме – ако Улс тепърва започва работа по екранизирането, напълно е възможно да почакаме доста време, докато въобще се заговори за режисьори и кастинг. Разбира се, винаги има шанс „Survivor” да върви с по-бързо темпо. Стискаме палци проектът не само да не се разпадне, но и да привлече качествен екип, защото романът определено го заслужава и има шанс да се получи нещо наистина качествено.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Kpaйно време е да се появи нова и качествена екранизация по Чък.

  2. ^ Тия двамата написаха всичко, което е нужно към тая новина. Според мен „Приспивна песен“ също е идеална за сериал, особено ако я режисира Дейвид Линч. Неосъществима мечта, ай ноу, бът стил.