Достоверността е най-важното нещо в една история. Мисля, че имам инстинкт за разказване. Обикаляш да търсиш истории, които да споделиш – не правиш просто изявление, което да привлича вниманието…” Ето така представя накратко себе си режисьорът на тазгодишната Златна Палма от Кан – Кен Лоуч.

Може да се каже, че Лоуч е един от най-големите любимци на най-престижните филмови фестивали в света – в Кан представя филми от 1979 година, 15 от тях печелят 16 различни награди, включително две Златни Палми („The Wind That Shakes The Barleyпрез 2006 и през май 2016 за най-новия си филм), печели награди в различни конкурсни програми на Берлинале вече почти 45 години, има в колекцията си и 9 различни венециански трофея за 5 от своите филми (знаете, различни от тези в Кан и Берлин, защото на тези фестивали показваш творбата си само премиерно!).

Днес Кен Лоуч навършва 80 години и по този случай ви представяме трейлъра на най-новия му, „златно-палмов” филм „I, Daniel Blake”.

Въпреки недостатъчното одобрение от страна на публиката в Кан, журито, ръководено от Джордж Милър, присъди най-важното отличие именно на социалната работническа драма, режисирана от Лоуч.

Историята в „I, Daniel Blake” проследява главния герой, на когото е кръстен филма, който се опитва да си пробие път през безчовечната социална система. Даниел Блейк е на 59 години, работил е като дърводелец почти целия си живот в Нюкасъл. В един момент му се налага да прибегне до помощта на държавата и случайно среща самотната майка Кейти, която отглежда две деца – Дейзи и Дилън. За Кейти единственият шанс да се махне от хостела за бездомници в Лондон е да приеме да живее в апартамент на повече от 300 мили, в град, който й е тотално непознат. Даниел и Кейти се оказват хванати в мрежата на реалността, а бюрокрацията на социалното подпомагане е едно от най-страховитите и вездесъщи чудовища – дори и в съвремието на Великобритания…

Тъй като ни допада чувството за хумор на дядо Лоуч (да е жив и здрав!), ще очакваме с нетърпение филмът да се появи у нас на някой от фестивалите, когато по традиция се срещаме с „любимците” на петте най-големи филмови форуми в света – Кан, Берлин, Венеция, Торонто и Сънданс…

плакат

Ролите в „I, Daniel Blake” са разпределени между непознати лица – Дейв Джонс, Хейли Скуайърс, Дилън МакКиърнън, Бриана Шан, Кейт Рутър, Шарън Пърси, Кема Сиказве; очаква се филмът на Кен Лоуч да тръгне на кино във Великобритания на 21 октомври, а в САЩ ще бъде разпространен от „Sundance Selects.”

 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *