Познатите реалности постепенно изчезват, времето тече, студията се променят? Еволюират? Трансформират? Или просто ги купуват. Каквито и евфемизми да решим да използваме, новината от преди няколко дни гласи: NBC Universal купиха DreamWorks Animation за 3.8 милиарда долара. И при все че Disney дадоха (малко) повече за Lucasfilm, това съвсем не означава, че настоящата сделка е по-маловажна. Не че нещо (дори и „аватар”-ския епос на Камерън) може да се сравнява със „Star Wars” по мащаб и вселенска известност, но все пак не бива да забравяме, че именно анимациите са едни от най-доходоносните филми в последните няколко десетилетия. И именно за Шрек, пандата По и шантавата животинска тайфа в Мадагаскар са си платили шефовете от NBC Universal.

Джефри Катценбърг, който оглавяваше в продължение на много години DWA и отдавна търсеше купувач за студиото, ще получи 21,9 милиона долара от сделката и ще действа като консултант на NBC Universal, а също и като президент на DreamWorks New Media. Самото студио DWA ще бъде включено в Universal Filmed Entertainment Group, където влизат още Universal Pictures, Fandango и NBC Universal Brand Development. Според изявление на компанията, основателят на „Illumination” Кристофър Меледандри (създателят на „Аз, проклетникът” и „Миньоните”) ще „помогне с насоки за бъдещото развитие на DreamWorks Animation”. Ето какво още споделя шефът на NBC Universal Стив Бърк:

DreamWorks ще помогне изключително много за развитието на целия бизнес – кино, телевизия, тематични паркове, мърчандайзинг, и това ще се случва в продължение на много години. Радваме се на изключителния успех на анимационните студия, особено в последните шест години – с появата на Illumination Entertainment и техния прекрасен екип в Illumination Mac Guff studio. Плановете, които градим за нашето общо бъдеще, са страхотни!

И така, главните „противници” в полето на рисуваните филми се очертават Walt Disney Animation/Pixar и NBCU/DWA. Едно е сигурно – всичко започва, но нищо няма да приключи с големия екран, защото има толкова много други канали за взаимодействие: телевизии, дигитални медии, игри и… какво ли още не. Запазваме скептично мълчание – в очакване на първите резултати от съвместните усилия на новата гигантска компания.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Аз първият момент ,като започнах да чета си помислих ,че DreamWorks са купени пак от Дисни 🙂 Ами да ,хубаво е да има конкуренция .