Стивън Кинг
Стивън Кинг

ВНИМАНИЕ! След третия абзац, новината съдържа спойлъри. Ако сте чувствителни на тази тема, препоръчваме да пропуснете и снимката, бележеща прехода от него към четвъртия абзац.

Ако следите развитието на дълго подготвяната и проблематична екранизация на opus magnum-а на Стивън КингТъмната кула”, чиито снимки започнаха наскоро, значи знаете за (и по всяка вероятност сте били част от) разгорещените спорове, които се разразиха по повод спорния избор на актьори и разминаването с познатата ни хронология на събитията, започващи с първата книга от серията – „Стрелецът”.

Тези две неща най-ясно се илюстрират от избора на Идрис Елба за Роланд Дисчейн, въпреки че няма абсолютно нищо общо с образа, както е описан от Кинг в романите (тук прибавяме и слуха, че Сузана ще се играе от бяла актриса), както и кастването на Аби Лий, Джаки Ърл Хейли, Клаудия Ким и др. за герои, които не би трябвало да присъстват в началото на историята (или поне не във варианта и степента на важност, които се описват в официалните съобщения).

Преди няколко дни Стивън Кинг сподели, че филмът „Тъмната кула” няма да започне от началото, а от средата на познатата от книгите история, но сега той разпространи туит, придружен от снимка, които загатват за нещо в същия стил, но малко по-различно и (потенциално) по-интересно.

ВНИМАНИЕ! Отново предупреждаваме, че следват спойлъри за края на „Тъмната кула”.

Струва ни се, че виждайки надписа върху снимката, изобразяваща рога на Елд, тези, които са чели книгите, моментално би трябвало да се сетят за финала (втория и окончателен) на поредицата, в която Роланд достига кулата, минава през една от вратите и приключението му започва наново. Нещо, което вероятно се е случвало вече няколко пъти.

Това навежда на мисълта, че тази версия на „Тъмната кула” може да не е екранизация на познатите ни от книгите на Кинг събития, а тяхно продължение, което също така може да обясни момента с героите и с историята, която почва от средата. Защото всеки цикъл, в който Роланд търси Кулата и в крайна сметка я намира, е различен. А предполагаме, че и самият Роланд е различен и точно в това приключение той няма нищо общо с образа от книгите. Дали това е cop out, оставяме да прецените сами. 

Лично ние не сме сигурни дали подобно развитие ни допада (разбира се, ако се окаже истина). От една страна, да, радва ни това, че ще видим една различна история с нови елементи в познатата ни загиваща вселена, но от друга, гледаше ни се „Тъмната кула” такава, каквато е разказана от Кинг, а не някакъв своеобразен fan fiction. Както винаги, ще поживеем и ще видим как ще се развие всичко.

Режисьор на „Тъмната кула” е  Николай Арсел, който е и съсценарист наравно с Андрес Томас Йенсен, Акива Голдсман и Джеф Пинкър. В ролите са Идрис Елба, Матю Маконъхи, Аби Лий, Том Тейлър, Джаки Ърл Хейли, Фран Кранц, Клаудия Ким, Майкъл Барбиери и Катрин Уинки.

Премиерата е 17 февруари 2017.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Кинг се осра, като не се наложи над тъпите сценаристи и режисьор. А частта с „изтеглянето“ на героите ми е най-любимата и тъкмо нея няма да я има!!! Простотии!

  2. Mда, очаквам тоя филм да е по-далече от литературната си основа дори в сравнение с епичното свободно съчинение „Z-та световна война“ на Марк Форстър.