Предстои да се реализира един „истински катастрофичен подводничарски трилър” и носителят на „Оскар” Колин Фърт ще играе (вероятно) главна роля в него. Това ни звучи супер-вдъхновяващо – най-малкото заради един от любимите ни представители на британското актьорско воинство, когото много харесваме и уважаваме. В основата на сюжета на „Kursk” ще е книгата на Робърт Мур „A Time to Die: The Untold Story of the Kursk Tragedy”, описваща бедствието от 2000 година с руската атомна подводница „Курск”. Сценарият е дело на номинираният за „Оскар” Робърт Родат („Спасяването на редник Райън”), друг голям наш любимец ще режисира – Томас Винтерберг, а в актьорския екип се включва още и превъзходният Матиас Шонартс („Rust and Bone”, „Bullhead”, „A Bigger Splash”).

Kursk”  ще разкаже истинската история на „Курск”, която потъва по време на тренировъчни действия в Баренцово море. След първоначалния ужасяващ инцидент на борда оцеляват 23 матроси, които са отчаяни в очакването да пристигне помощ… Ето какво гласи синопсиса на книгата на Робърт Мур – международен репортер, който предава директно от Русия развитието на трагедията:

В 11:28 часа на 12 август 2000 г., далече в Арктика, под повърхността на жестокото Баренцово море, капитан Генадий Ляхин провежда с подводницата „Курск” – гордостта на елитния северен флот на Русия – сложна тренировка. Непосредствено преди изстрелването на едно торпедо, то избухва като гигантско огнено кълбо, изпепелявайки седмината моряци, които се намират най-близо до експлозията. Ужасът тепърва започва… Втората експлозия, с магнитут 3,5 по скалата на Рихтер, разкъсва отделение след отделение във вътрешността на плавателния съд. 23 мъже успяват да оцелеят, като е борят с времето и отчаянието, докато дочакат шанса си да бъдат спасени…

Пълната, потресаваща история на изключителната драма, която се развива в „Курск”, е предадена от Робърт Мур с наистина шокираща детайлност. Авторът разполага с изключителен достъп до руски военни данни – тази вътрешна информация му позволява да задълбочи проучването на истината и фактите с честен журналистически поглед и анализ на реалността. Напрежението, усещането за трилър се ражда от описанията на всичко случващо се на борда, което се развива бързо и безпощадно.

Снимките на „Kursk” вероятно ще започнат през есента. Би трябвало да е пределно ясно, че качествата на творческия екип са безспорни и (не само поради тази причина) ще очакваме с голямо нетърпение новини около проекта.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Естествено ще гледаме удобната истина, защото нямат топките на Оливър Стоун.

  2. Кур за удобната истина, важното е да гледаме силно кино, а при наличието на Томас Винтерберг очакванията за това са напълно оправдани.

  3. Уф, това наистина изглежда, че ще бъде страхотен филм. И какво значи „удобната истина“ що се отнася до Курск … то цялата история е неудобна :/

  4. Няма начин да е „удобната истина“, не и от Винтерберг. Че той е баш майсторът на филми за неудобни истини…
    Справка – Celebration и The Hunt.

  5. Ихххх, помислих си, че ще става въпрос за „Курската дъга“, тъй ми се гледат
    яко бюджетни филми за втората световна….