Ако има поне малко чувство за благопристойност и самосъхранение, режисьорът Седрик Никълъс-Троян би трябвало сам да се командирова нейде в безкрайната сибирска шир, за да поработи няколко години по киноезика си – тъкмо няма да му липсва „ледената” атмосфера, пък и местните може да харесат дърварския му стил… Срам ни е, че всичките ни съмнения и критични упреци от етап „трейлър” се оказаха пророчески. Всъщност ни е срам, че си изгубихме два часа от времето с надеждата, че якото русо момче и трите зашеметяващи красавици ще оправят една изначално сбъркана работа. Както обсъдихме с колеги след филма, дори голите Крис, Чарлийз, Емили и Джесика не биха били достатъчна причина някой да си причини „Ловецът: Ледената война”!

Изкушавам се да спра дотук. Филмът е направен в името на печалбата – както (почти) всички щатски „движещи се картинки” в последните няколко десетилетия. Очевидно подлъгани от (сравнително) добрите приходи (и тук-таме отзиви) на „Снежанка и Ловецът”, Universal са решили да „повторят” с разширен и доста по-талантлив актьорски екип (не че е много трудно да се засенчи недоразумението Кристен Стюарт) и измислят предистория + продължение на част от сюжета, който ни разказа преди 4 години Рупърт Сандърс.

Емили Блънт и Чарлийз „Великолепната” Терон

Следват спойлъри само за тези, които не са чели или гледали никакви приказки и филми. „Ловецът: Ледената война” запознава публиката с Фрея – по-миловидната сестра на злата Равена, която след един обрат на съдбата се превръща в събирателен образ на познатата ни от приказките Ледена кралица. Именно при нея израстват и се каляват в мраз и студ най-добрите Ловци. Съвършени бойни единици, тренирани и отглеждани от деца, които трябва да се подчиняват на най-важното правило – никога да не отварят сърцето си за любовта! Двамата най-добри съответно са и най-непокорни плюс влюбени; Ледената кралица ги разделя; end of story! Да, ама само на първата част.

Прескачаме 7-8 години скиталчества, битки и спасяване на известен брой кралства (вкл. и това на Снежанка) от гнета на Равена, за да се стигне до информацията, че тайнственото ѝ огледало е изчезнало, а познатият ни синеок здравеняк Ерик трябва да го открие. По пътя към леговището на гоблините (една от върховно нелепите сцени във филма, с безпардонно плоски CGI-същества и тотална липса на въображение и естетика, все едно начинаещ аниматор си е правил упражнение по кич) Ловецът се движи в компанията на две (донякъде) симпатични джуджета, попада изневиделица на призрака на любимата си – което се оказва съвсем не призрак, ами тя самата от плът и кръв, и попадат в капана на две (уж) разтропани „джуджанки”.

Крис Хмесуърд

Страхотно е, че заформилите се три любовни двойки дори нямат време да изговорят всички нелепости, очаквани в такава ситуация, защото любимата на Ерик жена-воин Сара (непростимо пропиляване на Джесика Частейн!) се оказва вярно куче на Ледената кралица и предателски ѝ връчва в ръцете Огледалото. Историята се пренася в замъка на Фрея, където тя неволно връща в света на живите любимата си тоталитарна сестра и след шантави битки с ледени образувания и катранено-ониксови камшици, една съдбовна истина от миналото излиза наяве и накрая всички са доволни и щастливи, защото Доброто със Справедливостта са победили. Нали така става във всички приказки?

Мисля си, че щяхме да сме доволни, ако „Ловецът: Ледената война” беше останал най-малкото на нивото на предшественика си. Или поне нямаше да се чувстваме обидени – от името на Крис Хемсуърт (който все не успява да „пробие” с филм извън вселената на Марвъл), на Емили Блънт (която успешно демонстрира талант в най-различни жанрови филми), на Джесика Частейн (надали има някой, която да не я харесва/обича във всичките ѝ роли) и на Чарлийз Терон (съвършената красота, съчетана със супер актьорски способности). Дори този квартет не успява да заличи лошото впечатление от занаятчийски подход (ама от страна на „калфата”, не на някой майстор) и работа от немай-къде по проекта.

Джесика Частейн

За да действам по-бързо и ефикасно, ще кажа няколко детайла, които ме накараха да се засмея и ще броим това като „плюсове” на филма: някои от репликите в джуджешките двойки бяха находчиво подбрани; природните картини и атмосферата бяха добре изпипани (независимо от това дали са снимани или компютърно-генерирани); костюмите на ловците бяха пипнати в детайли; роклите на двете каки дрънчаха и просветваха като създания на някой дизайн-гуру от света на модата. And that’s all, I think…

Да хулим бившия майстор на специални ефекти (номиниран за „Оскар” за „Снежанка и ловецът”) за това, че филмът му е тотална боза, не би било честно. Момчето това си може, това си прави. Но тук идва въпросът защо – защо продуцентите му, като виждат какво се получава от проекта, не са му скръцнали овреме със зъби да се стегне и да направи нещо креативно? Защо пускат на екран една некачествена продукция, която може само да промие още по-сериозно мозъците на младите хора, които направят грешката да я гледат? Money, money, money, must be funny in the rich mаn’s world…

Тук и така приключват разочарованието и лиричните ми отклонения. А трябва да кажа и да подчертая дебело – аз харесвам приказките! Обичам да пътешествам в световете им, особено когато са умело сътворени. „Ловецът: Ледената война” може да се премонтира и дозаснеме, за да стане прилична приключенско-любовна история. Може би има потенциал, невидим за мен и нереализируем в измерението, което обитаваме. Over and out…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 Comments

  1. Леле, колко е глупав този филм! Първият, който беше so-so, е направо шедьовър в сравнение с този. А не очаквах много.

  2. Предният едвам се траеше, представям си този какъв бълвоч е…

  3. в предния имаше 1-2 неща, заради които си заслужаваше (макар че онзи елен ме утепа), този изобщо не планувам да го гледам. още на ниво трейлър изглеждаше кошмарно.

  4. Да, визуално – дизайнерски и от към ефекти, беше доста добър. Ако оная пача Стюарт не позеваше като недотепана, щеше да е в пъти по-добър.

  5. Филмът изобщо не е толкова зле. С такива ревюта самовлюбените разбирачи и разбирачки само лъжат публиката. Ако в този сайт продължава да се пише зле за холивудското кино от разни недорасляци, по добре да го закривате. Не се заяждам екипа ви беше много добър в началото. само че си повярвахте че сте нещо повече от другите , щото нали гледате филмите преди премиерата безплатно Говорите като соцкритици, ако не ви харесва комерсиалното жаноров кино не го плюйте и гледайте глупости като Кецове или там каквото се сетите друго родно претенциозно кинолайно.
    За финал само ще кажа че филмът изобщо не е толкова зле. А и между другото когато ще напишете ревюта на Престъпник и Война на дронове, а не само да се правите на разбирачи на полюциите от така наречения софия филм фест.
    Поздрави и без лоши чувства. Рядко пиша тук, само когато очевидно не сте прави

  6. Ахахаха – Марти, няма никакво значение дали един филм се гледа на журналистическа прожекция или в редовна програмация – когато е ЗЛЕ, ние нямаме притеснения да кажем истината на публиката – направо и без заобикалки!
    Не сме „нещо повече от другите“, просто имаме повече опит и можем да даваме обективни оценки. Всеки от нас, включително и аз, е почитател на комерсиалното кино, което носи НЯКАКВА стойност. Когато е кухо – няма как да си изкривим душите! А когато демонстрирате снизходителност, вие сам обезценявате мнението си. София Филм Фест – искате или не – вече се е превърнал в институция и не са му необходими Вашите квалификации 🙂
    С най-добри чувства!

  7. Че филма ще е слаба холивудска брадва е ясно, ама айде малко по-професионални и отработени ревюта без толкоз смешен „biased“ хейт. Излагате се най-малкото и изглежда, че нивото ви се е сгромолясало до това на пубертетски блог. Не се правете на „скротуми“, не ви приляга…

  8. на Светли много ми хареса един преден пост, дори и този някак ме накара да дочета докрай, макар че нямах намерение…но с някои неща не съм съгласен…

    „София Филм Фест – искате или не – вече се е превърнал в институция“ – ъъъ…я пак? Тва регионално фестче било институция?

    „Джесика Частейн (надали има някой, която да не я харесва/обича във всичките ѝ роли)“ – ей ме на, харесвам я само в Zero Dark Thirty, където беше страхотна, във всичките й останали филми изглежда и играе като недое… абе, да не довършвам по-добре.

    „и на Чарлийз Терон (съвършената красота, съчетана със супер актьорски способности)“ – само първото е вярно, второто е доста пресилено твърдение.

  9. Не че съм голям разбирач, но от където и да го погледнеш филма не струва………Всеки човек който е киноман и вниква и в най- малките детайли ще намери доста пропуски от страна на създателите на тази продунция!Определено първата част беше по-добре!В първата част се разбира че Сара е убита от братът на Равена,а във втората измислиха съвсем друга глупост…..

  10. „Дизайнерски и от към ефекти, беше доста добър.“ – О, да, да… толкова добри ефекти. Особено порцелановата сова. Голям смях и кукленски наивитет.