SFF ONLINE

Промяната е неизбежна, технологиите се развиват с бясна скорост и както ни се обещава – след десетина години вероятно ще обитаваме световете, сътворени от умовете на фантастите-класици. Пътят натам е осеян с добри намерения! Сред тях е и възможността киното да се настани… у дома.

За първи път в 20-годишната история на София Филм Фест, най-престижния и мащабен кинофорум у нас, зрителите в цяла България имат възможност да видят избрани филми от фестивалната програма Online, при това първите 200 зрители на всеки от седемте селектирани заглавия ще могат да ги видят свободно!

Резервациите на „виртуални“ билети започнаха днес в 10.00 часа – побързайте!
Филмите ще бъдат на разположение в платформата www.festivalscope.com до края на април!

Ето още подробности в официалното прессъобщение:

 Резервациите за гледане на филми

София Филм Фест ОНЛАЙН

стартират днес

Специална селекция филми от 20-ия София Филм Фест ще могат да бъдат гледани от 15 до 30 април 2016 в платформата на FESTIVALSCOPE.com

ПЪРВИТЕ 200 зрители на всяко от избраните заглавияще имат възможност да видят филма СВОБОДНО!

Уважаеми зрители в цяла БЪЛГАРИЯ,

Напомняме, че от днес, 13 април в платформата FESTIVALSCOPE.com ще се появи СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ONLINE и вече ще имате възможност да запазите своите виртуални билети за гледане ОНЛАЙН.

За тази цел ще е необходимо да се създаде личен акаунт и от този акаунт (един email-адрес) ще може да се запазва само по един „билет” за филм. ПЪРВИТЕ 200 зрители на ВСЕКИ от селектираните филми ще могат да ги видят ОНЛАЙН съвсем СВОБОДНО между 15 и 30 април!

* * *

В последните 5 години www.festivalscope.com завоюва позиции на важен фактор във филмовата индустрия. Целта на платформата е да се подпомага откриването на нови таланти и да се предоставя достъпна платформа за независими филми – с възможност за промоция и среща със зрителите. До 2015 година платформата www.festivalscope.com е била ограничена като достъп само до хората от филмовата индустрия, като е предоставяла опция на фестивални селекционери, разпространители и продуценти да видят част от филмите, които имат фестивално разпространение, и съответно представителите на киногилдията да решат дали биха желали да отправят покана към някой от тези филми. Ала както споделя екипът на www.festivalscope.com – тайната им  мечта винаги е била да имат възможност да споделят независимото кино с всички – навсякъде и по всяко време!

През 2016 година е възможно тази мечта да се превърне в реалност!

Festival Scope Pro остава платформата за професионалисти, а до www.festivalscope.com имат достъп всички КИНОМАНИ, които имат желание да „пътуват” из целия свят в търсене на най-добрите филми от най-добрите фестивали!

* * *

От 15 април в платформата www.festivalscope.com се появава и СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ONLINE. Достъпът до филмите ще бъде в момента само от БЪЛГАРИЯ.

Зрителите ще избират между най-новата творба на Хулио Медем „МА МА” с участието на Пенелопе Крус, най-новата драматична история на Вим Вендерс „ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД” с участието на Джеймс Франко, Шарлот Генсбур и Рейчъл Макадамс, носителят на голямата награда в секция „Особен поглед” в Кан 2015 – исландския „ОВНИ” на Гримюр Хаконарсон, номинираният за „Златна камера” в Кан 2015 дебютен филм на Павле Вучкович – „ПАНАМА”, както и три български творби – „МЕЧТА ПО ЗАПАДА” на Тонислав Христов, носителят на специална награда почетен диплом в документалния конкурс на 20-ия София Филм Фест „КЕЙМБРИДЖ” на Елдора Трайкова и най-новата творба на Камен Калев, участвала в Балканския конкурс на 20-ия СФФ през март – „С ЛИЦЕ НАДОЛУ”.

* * *

Изпълнен с много въздействащи емоции, типично по испански, филмът на Хулио Медем и Пенелопе Крус „MA МA” представя историята на Магда – тя е безработна, мъжът й я изоставя заради по-млада жена и в същото време героинята разбира,че има рак на гърдата. Магда е решена да се бори за своето оцеляване… „Ма ма” е представен с особен успех пред испанската публика. Филмът има номинации за награди „Гоя” в категориите за най-добра женска роля за Пенелопе Крус, за най-добри костюми и грим, както и за оригинален звук.

* * *

Най-новият филм на Вим Вендерс ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕДпроследява последствията върху живота на писателя Томас (в ролята Джеймс Франко), който неволно убива дете в автомобилна катастрофа. Ще съумее ли той да превъзмогне случилото се? Инцидентът оставя траен белег в съзнанието на Томас, а играе и важна роля в развитието му като писател. Зад амбициозната 3D продукция на Вендерс застават Германия, Швеция, Норвегия, Канада, Америка и Франция. Сценарият на Бьорн Олаф Йоханесен, снимките на филма започват през август 2013 в Монреал, Канада, а освен Джеймс Франко, Вендерс кани Шарлот Генсбур и Рейчъл Макадамс.

* * *

Копродукцията между Исландия и Дания „ОВНИ” на сценариста и режисьор Гримюр Хаконарсон, с голямата награда в програмата „Особен поглед” на Кан, която беше и официалното предложение на Исландия за кандидат за „Оскар” за чуждоезичен филм, събра десетки отличия през 2015 година.

В усамотена исландска долина двама братя – Гюми и Киди, отглеждат овце. Наследените от тях животни са смятани за едни от най-добрите в страната и братята многократно са награждавани за овните, които са от древен вид. Когато шампионското стадо на Киди е покосено от смъртоносна заразна болест, цялата долина се оказва застрашена. Исландски национален дух на фона на фантастичните северни пейзажи – страхотно предложение за пролетна киновечер у дома!

* * *

Дебютният филм на 33-годишният Павле ВучковичПАНАМА” беше номиниран за „Златна камера” в Кан ’15. Историята е за двама влюбени. Йован започва да излиза с Мая, но постепенно нейното мистериозно поведение пробужда в него съмнения. Следвайки видеа и други улики в социалните мрежи, Йован открива индикации за паралелен живот на Мая. В мрежата от лъжи, гордост, ревност и страстен секс Йован загубва себе си само за да открие коя всъщност е Мая. Режисьорът Вучкович завършва кино и ТВ режисура в Белград. Два пъти е награждаван в конкурса на „Cinefondation” на филмовия фестивал в Кан – за късометражните му филми „Бягай, заек, бягай” (2003) и „Минус” (2007). Не е случаен фактът, че премиерата на неговия дебютен пълнометражен филм е именно в Кан!

* * *

Представената в Карлови Вари ’15 нова документална творба на Тонислав ХристовМЕЧТА ПО ЗАПАДА” е копродукция между България, Финландия и Германия. Разказът проследява живота в испанския град Табернас, където през годините са заснети повече от 600 „спагети уестърни”. Героите им оставят отпечатък не само в световното кино, но и у няколко поколения жители на града. Животът се ниже като безкраен филм, чиято клапа никога няма да се затвори за „Край”. С усет и майсторство Тонислав Христов споделя една интригуваща история, която очаква своята публика в платформата София Филм Фест ОНЛАЙН!

* * *

КЕЙМБРИДЖ на Елдора Трайкова беше тазгодишният избор за български документален филм в конкурса. Добронамерено и шеговито озаглавен като едно от прочутите английски университетски градчета, той ни запознава с култовата роля, която образованието играе в живота на хората от Долни Цибър, село в Северозападна България. Селото е част от най-бедния регион в целия Европейски съюз, но и се води с най-голям процент завършили висше образование. Филмът е сниман в продължение на една година и представлява плавен и топъл човешки разказ за надмогването на ограничаващите условия на селото и мотивиращата сила на образованието. Елдора Трайкова е кинодокументалист с над 40 филма зад гърба си – познати и награждавани в цял свят. На 20-ия София Филм Фест „Кеймбридж” беше награден от журито на документалния конкурс с почетен диплом.

* * *

Най-новият филм на режисьора Камен Калев „С ЛИЦЕ НАДОЛУ” е копродукция между Франция, България и Белгия. Създаден по истински случай, „С лице надолу” разказва историята на Сами (в ролята номинирания за „Сезар” и обичан френски актьор Мелвил Пупо) – французин, обвинен в контрабанда на фалшиви пари от България към Франция. За да избегне затвора, той е вербуван за информатор на френската полиция и се внедрява в български канал за трафик на хора. Постепенно се сближава с малолетна проститутка от ромски произход. Обстоятелствата ги притискат и двамата са принудени да бягат заедно…

Камен Калев завършва образованието си във FEMIS – Париж. Дебютът му „Източни пиеси” е представен в „Петнадесетдневката на режисьорите“ в Кан през 2009 г., печели и наградите за най-добър филм, режисьор и актьор от МФФ Токио. Две години по-късно следващият му филм „Островът” също е с премиера в Кан. Главните роли в него са поверени на Летисия Каста и Туре Линдхард („Ангели и демони”). През 2014 година Камен Калев отново е в Кан с проекта „Мостовете на Сараево”, режисиран от 14 европейски творци, сред които Жан-Люк Годар, Сергей Лозница, Урсула Майер, Кристи Пую и др.

* * *

Имате шанс да гледате избрани филми от София Филм Фест ОНЛАЙН – ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ!

15 – 30 април 2016

ПЪРВИТЕ 200 зрители на всеки от селектираните филми

ще могат да ги видят СВОБОДНО!

Резервацията на „билетите” онлайн стартира днес от 10.00 часа!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments