The Birth of a Nation

В светлината на скандалите около „прекалено белите „Оскари” и вероятността за „компенсации” следващата година, „The Birth of a Nation” на Нейт Паркър вече се очертава като един от най-големите фаворити за наградата на Академията догодина. Филмът си спечели изключително позитивни отзиви както от критиката, така и от публиката на фестивала в Сънданс, а наред с това, правата за разпространението му бяха продадени на Fox Searchlight за рекордните 17,5 милиона долара. Говори се, че Netflix били предложили 20 млн., но Паркър и продуцентите избрали по ниската оферта на Fox заради по-сериозното киноразпространение и успеха с Оскаровите кампании. Явно филмът наистина си го бива.

Предлагаме ви да хвърлите едно око на първите официални снимки, но преди това, ето с две думи за какво става въпрос: действието на „The Birth of a Nation” се развива в юга на САЩ преди избухването на гражданската война, а в центъра на историята е Нат Търнър, образован роб и проповедник, чиито финансово затруднен собственик Самюел Търнър приема оферта да използва проповедите на Нат, за да усмири непокорните роби. След като вижда безброй жестокости спрямо своите събратя роби, Нат изготвя план да изведе хората към свобода.

The Birth of a Nation

Чуваме как повечето от вас дуднат за „проблема” с расовото и полово разнообразие в Академията и как „The Birth of a Nation” ще е следващият „12 години роб” – филм, който (според болшинството от миенията у нас) не притежава кой знае какви особени качества и  не заслужава спечеления си „Оскар”. Затова ще пропуснем да вземем отношение по темата, а ще оставим на вас да коментарите.

Режисьор, сценарист и изпълнител на главната роля е Нейт Паркър, а в останалите роли ще видим Арми Хамър, Ая Наоми Кинг, Джаки Ърл Хейли, Габриел Юниън, Марк Буун-син, Пенелъпи Ан Милър и други.

Премиерата на „The Birth of a Nation” се очаква по-късно тази година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 Comments

  1. Пределно ясно е това с Оскарите и номинациите за този филм, които предстоят. Надявам се поне донякъде да е качествен, а да не е чисто и просто пропаганда. Защото Нейт Паркър – дебютант като режисьор и дотук посредствен актьор – някак не ми вдъхва доверие. Иначе хитър ход – хванал заглавието на класически филм (макар и доста расистки, но качествата му по отношение на използваните изразни средства не смятам, че могат да се оспорят), пуска го точно сега, когато се очаква пазарът на „афроамерикански“ продукции да гръмне…

    И в крайна сметка студията, които според мен са главните виновници за сегашната ситуация, като нищо ще се облажат още повече.