Only Yesterday

С въодушевлението от ролята ѝ в „Междузвездни войни: Силата се пробужда”, където доказа, че е достоен партньор и притежава талант с потенциал за развитие, Дейзи Ридли постепенно ще се превърне в една от любимките на публиката – и ще се следи с особен интерес в какви проекти избира да играе. Тя вече има своята първа голяма аудио-роля – заедно с Дев Пател, Алисън Фернандес и Ашли Екстейн озвучават на английски пълнометражния филм на студио Гибли „Only Yesterday”.

Рисуваната творба е създадена преди 25 години, но  до момента не е излизала на екран в Северна Америка. Режисьор е Исао Такахата – един от съоснователите на „Гибли”, режисьор на „Grave of the Fireflies” и номинирания за Оскар „The Tale of Princess Kaguya”; продуцент е Тошио Сузуки. Оказва се, че „Only Yesterday” е единственият филм на прочутото аниме-студио, който не е показван в САЩ (с изключение на едно излъчване със субтитри по канала Turner Classic Movies, януари 2006).

1982 година – Таеко е на 27 години, неомъжена, живее в Токио. Тя поема на пътешествие към част от семейството си в провинцията и във влака я застигат спомени от детството й като ученичка през 1966 година. Тя започва да се пита дали е останала вярна на своите детски мечти… Чрез елегантни преходи между настояще и минало, Исао Такахата представя драматични, забавни и очарователни детайли от ежедневието, а филмът се превръща в трогателен и болезнено красив шедьовър, дело на едно от най-авторитетните анимационни студиа в света.

Смятан за едно забравено съкровище, „Only Yesterday” е сред любимите филми на Уес Андерсън и Роджър Ибърт и беше включен наскоро в списъка на „Time Out” със стоте най-добри анимационни филми на всички времена (дори любимият ни „Ghost in the Shell” е на много по-задни позиции).

Only Yesterday” беше пуснат на 1 януари, в IFC Center в Ню Йорк, като разпространението му в останалите градове на Щатите се очаква след 26 февруари 2016.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *