Кристофър Плъмър

За съжаление в последните години „моджото” на Атом Егоян не е същото – преди (вече доста) време той имаше способност да привлича публиката (не само фестивална!) с невероятни драми и много добри актьорски изпълнения. Последните му филми „The Devil’s Knot” и „The Captive” критиката определя като доста разочароващи, но все още притежават особения му почерк. С най-новата си творба „Remember” Егоян продължава да преследва теми, важни за него – и за човешката памет по принцип. И ще му признаем безпрекословно, че дори нещо да се обърка и да не успее да постигне каквото е замислил, той всъщност си е подсигурил с доста силен коз – присъствието на впечатляващи ветерани!

Премиерата на драматичната история беше тази година на фестивала във Венеция, ала отзивите не бяха супер-възторжени и отново разделиха впечатленията в двете крайности – хвалби и критично отношение. Във филма участват с роли големите Кристофър Плъмър, Мартин Ландау, Бруно Ганц и Дийн Норис, а първоначалния таг-лайн беше очаквано неясен. Впоследствие се оказа, че историята проследява страдащ от деменция доста възрастен мъж, който с помощта на писмо от свой стар приятел потегля на мисия да открие оцелял нацист, виновник за смъртта на семейството и приятелите му.

Ето какво споделя режисьора във Венеция:

„Това е една от последните истории, които могат да предадат към настоящето част от най-черния период от нашата история. „Remember” е за оцелелите живи – жертви и екзекутори. В дъното на всичко стои жаждата за отмъщение, но разказът е за страхотната травма и за ефекта, предизвикан върху хората – в случая главния герой. Зев е като хранилище за историята, а загубата на паметта му е трогателна и символична. Дали той продължава да е отговорен за действията си? Какво означава „отговорност”? Какво означава да търсиш справедливост? В последно време бяха открити няколко бивши нацисти – те все още ли са чудовища? Винаги ли са били такива? Ето такива са въпросите, които повдига нашия филм… Няма лесни отговори. И именно това определя нашата човечност…”

Почитатели сме на Плъмър – и това, което виждаме като изпълнение в оскъдните трейлър-секунди, нито за момент не ни разколебава в увереността относно неговото майсторство. Буквално преди няколко дни легендарният актьор навърши 86 години и макар напоследък да участва най-вече в поддържащи роли в киното, той продължава да излъчва сила и твърдост, които уважаваме и харесваме безмерно. Ще бъде прекрасно да видим какво му е замислил Агоян…

Remember” ще тръгне в разпространение в Гемания на връх Нова година, а в САЩ – на 12 февруари 2016 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *