Мишел Йео

Преди (вече) 15 години един страхотен филм ни „отвя мозъците” с хореография и майсторство в разказа и бойните изкуства. Той се нарича „Тигър и Дракон” („Crouching Tiger, Hidden Dragon”), а негов режисьор е виртуозният Анг Лий. И незнайно защо, с постоянството на Харви Уейнстейн и с финансовата сигурност на Netflix, една нова и абсолютно ненужна киноавантюра вече е реалност. Тя се нарича „Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword Of Destiny” (познат и като „СТНD: The Green Legend”).

Няма да си кривим душата – ясно е, че много, ама много харесваме оригинала, и ако „възраждането” на идеята не беше само с цел да се използва името и да се натрупа лесна финансова облага, може би щяхме да погледнем с благосклонни очи на филма. Но, видяхме трейлъра, и някак си ни олекна, че е толкова скучен и непресторено второ-треторазреден – така поне с основание и чиста съвест ще можем да не го харесваме (не че бихме питали някого!).

Историята, която разказват, е по романа „Iron Knight, Silver Vase” на Дулу Уан (последен в неговата поредица от пет книги „Crane-Iron Series”, посветени на бойни изкуства и романтика) и включва изгубена любов, легендарен меч и една последна възможност за възмездие.

Режисьор  е хореографът Юен У Пин, а Питър Бърг („Friday Night Lights”, „Lone Survivor”) и Мортен Тилдъм („Игра на кодове”) са в продуцентския екип. От една страна е прекрасно, но от друга всъщност е доста тъжно, че са успели да уговорят Мишел Йео да се появи отново в ролята на героинята си от оригиналния филм. Към нея се присъединяват Дони Йен, Хари Шум-син, Джейсън Скот Лий, Роджър Юан, Еуджения Юан и Наташа Лиу Бордизоас.

плакат

Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword Of Destiny” ще бъде показван на кино и IMAX в Китай, а тъй като вероятно извън Азия няма (вече) достатъчно публика за този тип филми, навсякъде другаде ще върви по Netflix. Очакванията са за 26 февруари 2016. Да видим…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 Comments

  1. Тъпо. Движенията им са толкова CGI изкуствени и изобщо не могат да се сравняват с лекотата и хармонията, показана в произведението на Лий. А те там бяха ключов елемент за повествованието.
    Джейсън Скот Лий винаги ми е толкова Маугли, че няма накъде повече.:)

  2. Това пък откъде се пръкна :D, и от какъв зор. Здраво буксуване на едно място :(.

  3. E, че това си е филм за локалния пазар.
    А от Юен Во Пин какво да очаква човек, освен матричарски изпълнения?

    … И все пак, при цялото ми огромно уважение към Анг Лий, най-жестокият кунгфу филм от този период си остава „Герой“.

  4. Зависи какво имаш предвид под (кой) локален. Фактът обаче остава – евтин доходоносен подход, който вече сме виждали „милиони“ пъти (и който явно работи).

    Герой е специален :). Това че има баталии и летежи му е едно от по-маловажните качества според мен, и само дообогатява преживяването.

  5. В пълен потрес съм от видяното (и чутото) – самия филм ще бъде на английски и като видях и дървеняшките CGI елементи съвсем се отвратих… Оригиналът никога не ми е бил сред личните фаворити заради „летящото“ кунг фу или wire fu както е по-популярния термин, този въпреки участието на Мишел Йо и Дони Йен смятам да не му отдавам излишно внимание – Юен У Пин вече не е онзи майстор който даваше здрави филми с тупалки като режисьор – In the line of duty 4, Dreadnaught, Magnificent Butcher, Drunken Master и още много други. Поддаде се на вълната след Матрицата и сега е влязъл в едни клишета, от където май няма измъкване. Името му понякога се появява на проекти само за да има известни имена на обложката, но това не винаги води до положителен резултат…