Наградите Лукс

В края на миналия месец, благодарение на Информационното бюро на Европейския парламент за България, имахме невероятната възможност да присъстваме на живо на церемонията по връчването на филмовата награда „Лукс”, която се проведе в сградата на Европейския парламент в Страсбург. Престижната награда беше спечелена от френско-турската копродукция „Мустанг“ на режисьорката Дениз Гамзе Ергювен, а филмът бе избран в конкуренцията на още два финалиста – „Медитеранеа“ на Йонас Карпиняно и българския „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Като част от идеята на ЕП „да се сподели богатството и разнообразието на европейското кино с колкото се може повече европейци и да предизвика дебат относно темите, засегнати в селектираните филми”, трите филма от финалната селекция на наградите „Лукс” ще бъдат показани безплатно в 28-те страни членки на ЕС, като българските дати на прожекциите са 7 – 11 декември, а градовете, където ще могат да бъдат видени, са София и Пловдив. Ето и малко повече подробности за програмата:

Пловдив Лъки Дом на киното 18:30 ч.

Медитеранеа“ – 7 декември

Мустанг“ – 8 декември

Урок“ – 9 декември

София – Дом на киното 19:30 ч.

Медитеранеа“ – 8 декември

Мустанг“ – 10 декември

Урок“ – 11 декември

След последната прожекция в София ще има дискусия с участието на български евродепутати от Комисията по култура и образование в ЕП, с която ще бъде сложен край на родното издание на филмовите дни на „Лукс”. Отново уточняваме, че входът за всички прожекции е свободен.

Събитията се организират от Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Международен София Филм Фест, Дом на киното София, Лъки – Дом на киното Пловдив и Европа Директно Пловдив.

За финал може да си припомните нашите непосредствени впечатления около връчването на наградите, които споделихме в предаването „Всеки следобед с Криси” по Канал 3.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *