Гаел Гарсия Бернал

Хонас Куарон е готов с режисьорския си дебют „Desierto” и неволно се подсетихме за „Големите надежди” – първият филм на баща му Алфонсо, с който сме се срещали на голям екран, и за пореден път си даваме сметка за неумолимия ход на времето.

Desierto” започва като пътешествие, изпълнено с надежда за по-добър живот, което се превръща в опустошителна и първична битка за оцеляване, когато вманиачен и въоръжен жител на територията около щатско-мексиканската граница прави  околността огнеопасна и невъзможна за пресичане. А в пустинята няма места, където може да се скриеш от неумолим и безжалостен убиец…

Сюжетът не е от най-оригиналните, но на базата на първия трейлър и творческия екип, воден от Хонас Куарон и изпълнителите на главните роли Гаел Гарсия Бернал и Джефри Дийн Морган (фамилията на режисьора няма как да не изиграе роля тук!), смятаме, че има шанс да се получи драматично и емоционално преследване.

Играта на „котка и мишка” между мексикански емигранти и брутален и достатъчно въоръжен „пазител” на щатската територия от нашественици се случва в пустинята – какъв по-подходящ избор за място на гонитбата?!

Хонас Куарон има опит и като част от сценарния екип на „Гравитация”, а също така му е възложена и отговорността да направи късометражния филм „Aningaaq” – разказа за рибаря-инуит, който прихваща от космоса отчаяния зов за помощ на героинята на Сандра Бълок. Той работи по „Desierto” в продължение на 7 години в качеството си на сценарист, режисьор, монтажист и продуцент. Ето какво споделя той:

„Пропътувах доста из югозападните територии на Щатите и събрах разкази за емигрантски неволи, много от тях бяха жестоки и изпълнени с насилие. Беше много вълнуващо за мен и реших, че е важно да направя филм за това – решението взех още преди да започнем работа по „Гравитация”. За мен са изключителни кинематографичните идеи във филми като „Дуел” на Спилбърг, „Влакът-беглец” на Кончаловски, „A Man Escaped” на Робер Бресон – трилър-усещане, почти без диалог и в същото време успяват да жонглират с различни теми. Интересува ме интуитивният начин, по който публиката се свързва с историята и персонажите в тези филми.

Много ми се искаше да създам увлекателен филм, който ще завладее публиката, ще я поведе към катарзис, но и ще позволи на зрителите да разсъждават върху тази сложна тема – ужасната съдба, която понякога посреща емигрантите в тяхното бленувано пътуване към друга, „обетована” земя. Бях сигурен, че Гаел ще вложи цялото си сърце в историята, защото съвсем не е безразличен към проблемите на емиграцията и е способен да вдъхне душа на борбата – с надежда и устрем – за по-добър живот.”

Desierto” ще се появи на екран на 4 март 2016.

плакат

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *