The BFG

Както се очакваше от паралелната неуморна дейност на един от най-емблематичните режисьори на всички времена, след като „Мостът на шпионите” излезе на екран – и ни срещна с изключителното изпълнение на Марк Райлънс, вече е време да получаваме новини за следващия проект на Стивън Спилбърг – „The BFG”. Ако не сте обърнали внимание, специалното свързващо звено в случая е именно опитния британски актьор, когото Спилбърг ангажира и с образа на „големия добър великан”. Всички специалисти са на мнение, че този избор е повече от успешен, защото сценичният опит на Райлънс (един от най-добрите съвременни Шекспирови актьори, носител на три награди „Тони”) е от голямо значение за работата с техниката „motion-capture” за пресъздаване на максимално реалистични образи.

Не очаквайте прекалено много от първия тийзър-трейлър – подсещаме, че той е създаден само и само за да раздразни любопитството на всички почитатели на Роалд Дал и да ни „подхвърли” кратки кадри за коментар и обсъждане…

Видяхте ли нещо от великана? Почти не, нали! Все пак атмосферата е точно толкова изпълнена с напрежение и детски страх, колкото и очаквахме – дори ни се мярна спомен-асоциация с „Приказка без край”. На този съвсем първоначален етап „The BFG” изглежда супер – точно като филм-приказка, който да гледаме с удоволствие. А аудио-акцента на финала на трейлъра е истински празник-подарък за всеки човек на тази планета, който някога е чул нещо от Джон Уилямс – този човек е жив Бог!

Напомняме официалния синопсис:

The BFG” на Disney и Спилбърг разказва фантастичната история за приятелството между малката Софи (Руби Барнхил) и Г.Д.В. (Марк Райлънс), който – макар че е великан – не прилича на другите жители в Великанската страна. Той е висок повече от 7 метра, има огромни уши, особено чувствително обоняние и е страшно симпатичен и мил. Ала великани като Кръволока (Бил Хейдър), Месоплюскача (Джемейн Клемент), Костотрошача и останалите им свирепи събратя са двойно по-големи и страховити, при това похапват често човешко месо… Първоначално Софи е уплашена от мястото, на което попада – пещерата на Г.Д.В. и след като открива колко чаровен и внимателен е той, въпросите й нямат край. Г.Д.В. завежда Софи в Страната на сънищата, където той й разказва за тайнствената магия на сънищата, които събира и ги праща на децата. Присъствието на момичето в страната на великаните привлича нездравото им любопитство и Г.Д.В. и Софи решават да се върнат в Лондон, за да потърсят аудиенция с кралица Виктория (Пенелъпи Уилтън) и да я предупредят за съмнителната и много опасна ситуация с гигантите… Но всъщност първо трябва да я убедят, че те съществуват наистина. Всички заедно измислят план как да се отърват от великаните веднъж завинаги…

Обичаната книга на Роалд Дал е илюстрирана от Куентин Блейк и е издадена за първи път през 1982 година. Историята за „големия добър великан” е адаптирана за екран от починалата наскоро Мелиса Матисън („Извънземното”), а продуцент е Франк Маршъл.

The BFG” е първият неанимационен триизмерен филм на Стивън Спилбърг и същевременно първият му филм като режисьор за Disney. Премиерната дата е 1 юли 2016.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments