Ричард Гиър

Оказа се, че три години не сме споменавали нищо за проект с участието на Ричард Гиър – просто не е имало повод (мярна се съвсем за малко във втория „екзотичен хотел” на Джон Мадън), но сега попадаме на „The Benefactor”, чиято премиера беше на филмовия фестивал Трайбека в Ню Йорк и в средата на януари предстои срещата му с публиката. Сценарист и режисьор е Андрю Рензи, който има в актива си три късометражки и един документален филм, а „The Benefactor” е пълнометражният му дебют. Какво да кажем – не на всеки му се усмихва щастието да дебютира с имена като Гиър, Дакота Фанинг и тийнейджърския идол Тео Джеймс

Уважаваме Гиър не само заради личната му позиция по повод много обществени каузи в нашия побъркан свят, но и заради актьорския му талант. Факт е, че той не се бои от ангажиране с малки, независими проекти и не много приятни персонажи – когато притежаваш способност да играеш, няма голямо значение коя роля избираш. Макар че доста често отрицателните герои са по-интересни.

В „The Benefactor” Гиър влиза в ролята на Франи, чаровен и възрастен богаташ, разкъсван от чувство за вина. Двама от старите му приятели от колежа загиват в автомобилна катастрофа и той държи себе си отговорен за нещастието. За да компенсира до някаква степен загубата (а може би подтикван и от други чувства?), Франи се опитва да участва активно в живота на дъщеря им Оливия (Фанинг). Нейният млад съпруг (Джеймс) изпитва подозрения към Франи – най-вече за източника на неговото богатство, пък и не са му ясни намеренията на възрастния мъж…

Ето какво казват за филма в Трайбека:

„Ричард Гиър предлага изключително изпълнение като богатия ексцентрик, който жадува да стане част от живота на младото семейство. Дебютният филм на Рензи е чаровна и топла история, изпълнена с разсъждения върху същността на семейството. Представени са много нюанси от страна на възрастния разказвач, като по този начин се конструира емоционален лабиринт около милия, търпелив и почти шекспиров персонаж. Забележителна драматична история, разказана със силни кинематографични образи.”

Нищо повече не можем да добавим – освен, че би ни се искало да се срещнем с този интригуващ дебют на голям екран, което едва ли ще се случи… Разпространението на филма, известен доскоро и с фестивалното си заглавие „Franny”, стартира на 15 януари догодина – VOD и в ограничен брой щатски киносалони.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *