Сам Рокуел

Всички сме чували за всякакви източници на вдъхновение, но режисьорът Джаред Хес е успял да открие един от най-шантавите (според скромното ни мнение):

„Четох статия за бивши „сатанисти”, които са преоткрили християнството, и обикалят различни църкви със семинари, посветени на разкази за времето, когато са били „обсебени”. Не е ли изключително забавна тази история – да обясняваш на най-различни хора за символи на злото, които могат да бъдат скрити къде ли не. Помня, че майка ми не ми разрешаваше да гледам комикса „He-Man”, защото била чула как група учени са открили сатанински символи в бърлогата на злия Скелетор…”

Ето как от новина, съчетана със спомени, се е родил филма „Don Verdean”.

Дон Вердийн е човек на вярата, който е посветил живота си на библейска археология, обикаляйки Земята в търсене на артефакти, които могат да послужат за доказателства в полза на ученията на Иисус Христос. Пътувайки от град на град с преданата си асистентка Керъл, той разпространява евангелието, предлагайки книги и DVD-та от очукания си автомобил, докато местните момчета – Боаз и Шем – копаят из светите земи под негов надзор. Когато евангелисткият пастор Тони Лазаръс предлага да финансира скромната пътешественическа авантюра на Дон, необходимостта да се намери нещо изключително важно като ценна останка от миналото заплашително нараства и Дон и екипът му потеглят отново самоотвержено на път. Но, въпреки „божествените” напътствия… те попадат между чука и наковалнята – или по скоро между две враждуващи конгрегации, което провокира основния въпрос – какво всъщност е най-важното нещо в живота?!…

След подобен аналитично дълъг синопсис не може да имаме друг избор, освен да дадем шанс на Джаред Хес („Napoleon Dynamite”) и „Don Verdean” – още повече след като той е имал благоразумието да повери главната роля на страхотния Сам Рокуел! Вижте го само какъв  нефелен осемдесетарски прошляк са го докарали – безценно е! Освен него в „религиозната” сатирична гротеска участват Ейми Райън, Джемайн Клемент и други двама наши любимци  Дани МакБрайд и Уил Форте.

палакат

Don Verdean” се очаква да излезе на екран на 11 декември, но ни се струва, че няма да се задържи дълго на екран – специфична тематика в специфичен жанр не се продава никак лесно, а и публиката навсякъде по света е изпълнена с какви ли не – особено пък религиозни! – предразсъдъци. Дано поне този филмов риск да си изплати вложения в него бюджет.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Да, това от СОфия беше яко.

    Идеята е жестока, както и актьорите, но нещо трейлърът не ме надъхва. :/