Междузвездни войни: Епизод VII – Силата се пробужда

Вчерашната ни новина за финалния постер и кратките тийзъри на „Cилата се пробужда“ беше малкият ни фенски празник, преди да видим и последния трейлър на истерично очаквания седми епизод от сагата „Star Wars“ – припомняме, че кампанията на филма стартира още миналата година с кратък тийзър трейлър, който ни хареса, но почти не ни разкри какво да очакваме от проекта, а след това през април беше пуснат и втори тийзър трейлър, който буквално ни отвя перчемите, но отново почти нищо не разкри относно историята, конфликта и героите. Сега вече можете да се приготвите за наистина, ама наистина яката работа:

Чакането (на трейлъра) определено си струваше, дано и чакането на самия филм се развие по подобен начин. Видяното през цялото време ни държеше на нокти, признаваме си – не само заради нетърпението да видим и узнаем повече от „Силата се пробужда“, но и защото всеки следващ кадър все повече и повече ни връщаше назад във времето (в онази далечна галактика). Има десетки неща, които заслужават фокус и обсъждане, но ще ги оставим на вас в коментарите – само ще кажем, че при репликата на Хан Соло „It’s true – all of it!“ направо настръхнахме, толкова силно усетихме Силата на сагата да струи от тези две минути и половина! Е, не искаме да се повтарямe от предни ъпдейти по темата, но нетърпението е титанично.

Режисьор на „Междузвездни войни: Епизод VII – Силата се пробужда” („Star Wars: Episode VII – The Force Awakens”) е Дж. Дж. Ейбрамс, който е и сценарист заедно с Лорънс Касдан и Майкъл Арнд. Продуценти са Катлийн Кенеди, Брайън Бърк и самият Ейбрамс, а великият Джон Уилямс се завръща като композитор. В ролите са Харисън Форд, Марк Хамил, Кари Фишър, Дейзи Ридли, Джон Бойега, Адам Драйвър, Оскар Айзък, Анди Съркис, Донал Глийсън, Макс фон Сюдов, Лупита Нионг’о, Гуендолин Кристи, Саймън Пег, Мейси Ричардсън-Селърс, Питър Мейхю,  Антъни Даниълс и Кени Бейкър.

Премиерата е на 18-ти декември, а билетите вече са в продажба.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

108 Comments

  1. „истерично очаквания“?! – много журналистически израз сте използвали. Не пълнете статията с глупави клишета, а пишете по същество.

    Иначе, няма какво да се напъваме. Може да очакваме едно комерсиално коледно филмче, което на дали ще впечатли хора по-върастни от 15.

  2. pottry @
    все ще се намери някой дървеняк, ей така да се изака на всеобщия хайп….просто защото……..

    Емануил @
    съдейки по предния тийзър, трябва да е Люк, пък и изкуствената ръка на там води.

    Според мен обаче и тук си личи желанието на Джей ДЖЕЙ за секретност, щото и това трудно бих нарекъл трейлър, по-скоро тийзър.

    Все пак вече харесвам героя Кайло Рен, актьорчето ми е противяга, ама тук стои силно.
    Тези на 1,24 дали не бяха „Рицарите на Рен“?

    Като цяло, от началните серии на всяка трилогия, тази май ще е най-дарк

  3. Колко интересно, все някой щял да се изака на някаква хубава чуждица. Трябва ли всички да бъдем като овцете и когато ни кажат уоу колко е яко и ние да повтаряме като мисирките уоу. Всеки има мнение и не е нужно да е като на „хайпаджиите“. И аз го чакам филма, ама не си си изгарям дрехите от вълнение.

  4. Айде мятайте се, че още има билети в момента. Премиера на Star Wars не е като никоя друга премиера 😀

  5. Ванка,
    и аз не лъскам от сутринта, ама като нещо не ме кефи, а виждам колко хора му се радват, не наминавам да кажа, че е филм за сектанти, педали, пубери или квото и да е. Ще съм си различен и без да им пиша, няма да изпитам нужда да има кажа, че не съм от овцете.
    И тук не става въпрос за Здрач, Матрицата, Титаник или Аватар, а за войните, филм променил киното, а явно и нас.

  6. Не виждам човека да използва груб език, че да му се нахвърляш френетично и с кофти език. Пред клавиатурата всички са смели. Просто всеки има право на мнение стига да не използва думи за лъскане, блъскане и всякакви подобни хайп напъни. Има хора които има харесва филма и го заявяват има и хора, които не са длъжни да го харесват. Амин.

  7. кога те нагрубих бе пич, а за смелостта……трябва ли сега да ти кажа „само кажи кога и къде“.?

    хайде лека, и нека силата и здравите нерви бъдат с теб

  8. Дринов, още ли твърдиш, че Силата се пробужда няма да задмине Аватар по продажби? 😀

  9. pottry

    Ти въобще гледа ли трейлъра преди да коментираш или просто си пишеш по навик? Нещо имам съмнение, че и предишните епизоди си гледал, защото коментари от типа „едно комерсиално коледно филмче, което на дали ще впечатли хора по-върастни от 15“ идват от хейтъри, които са решили че Войните не стават дори без да са ги гледали, а припадат по бози като „Войната е опиат.“

  10. Трейлърът е чудесен!

    Показва всичко, което се надявахме да видим, всичко, което беше нужно, за да ни успокои, че филмът ще запази духа на старата трилогия и същевременно ще възроди сагата с нови елементи.

    Особено ми харесва атмосферата около Рей. Явно там ще имаме по-бавно темпо, което ще е баси приятното.

  11. Как точно „войните“ са променили киното? Ако изобщо са оказали някакво влияние върху киното, то е било по-скоро негативно, възвестило края на „новия Холивуд“ и началото на „епохата на блокбастърите за инфантили без вкус“.

    Влиянието на „войните“ се усеща най-много в сферите на поп-културата и мърчандайзинга, а не върху киното като изкуство. Не бъркайте нещата. Това е все едно да кажеш, че Джей Зи, например, оказва влияние върху музиката. Това не е музика, това е шит.

    Новата трейлър-чекия към VII е първосигнален, пипнат хайп-фест, но няма много кино като изключим атмосферата, която музиката на великия Джон Уилямс автоматично създава. Джей Джей не е класен режисьор, няма нито един наистина изключителен филм във визитката си, а новите „войни“ със сигурност няма да направят изключение.

    В най-добрия случай ще става въпрос за гледаемо, но бързо забравящо се семейно забавление за хора без претенции, или такива, които потискат вкусовите си търсения за едни два часа лейм носталгия трип с ленс флеър флейвър.

    Накратко: Кур за „войните“ и за хайпа, върху който пристигат!

  12. Eдин главен герой от черната раса, за да предизвика противоречия. Без харизма. Без актьорски опит. Не съм расист, просто всяка вселена си има закони. Стормтрупърите са по подобие на Боба Фет. А този тип ще ни води филма. Как и защо?

    Злодеят, тенекиената глава. На малкия пръст не може да стъпи на Грийвъс, Дарт Мол, камо ли Дуку или онзи, чието дело продължавал (тъпото клишенце…). Мразя и идеята за „новите мечове“. Не се пипат символи за едното нищо, Джей Джей, you hack.
    Харисън Форд е отегчен и идва за хонорара.

    Готини космически битки, там филмът ще е 10. Останалото ще е на нивото на втория Стар Трек.

  13. Бацеееее,
    бива ли да си толкова краен. Като ти пречат неизключителните войни, защо си правиш труда да ги плюеш.

    Izumen:
    Атмосферата около Кайло Рен е бруталистическа. Сцената с дъжда е един път.

  14. мдааа тая серия черен с големи джуки (като на Обама), в другата латинос
    и в третата азиатец или ….както е тръгнало умерен ислямист ….

  15. аре сега, началото на блокбъстър киното не е ли промяна? 40 години вече, това е филмът, който вълнува киноманите най-много. Само на него и на Индиана Джоунс си спомняма да даваха трейлъра по новините ( сутринта в сутрешния блок на Нова, а съм сигурен, че и довечера ще го пуснат)
    Някой префърцунен тип ще каже , че е края на киното, но за тях се правят филми с 2 000 $ бюджет, с фабула за расизъм, кръвосмешения, войни и глад, болести и всякакъв род депреси, обиращи наградите на фестивала в Сандански.

    Колко хора смят, че голяма част от чара на старата трилогия е точно в никому неизвестните актьори….. в новата като беше бъкано със звезди та кво?

    Като цяло нямам против никой от нехаресващите, не ви познавам, ама кур за кура за войните

  16. Мдааа. Навремето всички така говореха и за Хийтледжъровия Жокер:)
    И Дейзи и Джон са неизвестни, както бяха Марк и Кери, което лично мен много ме радва.
    Фин доста прилича на Мохамед Али, ама за вас сигурно всичко черни са еднакви. Както и жълтите, и червените, и бембяните. Кой като вас – чисти арийци.

  17. Не бе, пичове, признавам – ако бях на 12 щях да се насера от кеф. Това е почти перфетния филм за 12-годишно момче. Аз обаче съм на 29 и ми е през кура за „войните“, но ме дразни епъл-левъл хайпирането. Аз чакам братята Коен, Джей Джей наистина си е hack-че.

  18. което ме праща към един друг глупав филм;

    Agent J: Hey man, heck, how old are you?

    Young Agent K: Twenty-nine.

    Agent J: You got some city miles on you… :D:D:D

  19. Учудващо Начев е човекът с най-wtf коментар. Може би защото Сатъра не се е изказал. Но да не чуе дявола. 🙂 🙂

    @Гошо от почивка
    Да, смятам! 🙂 Ако го бие, ще те черпя една бира. 🙂 🙂

  20. “Войните“ промениха киното, колкото “Макдоналдс“ промени качеството на хранене и здравето на хората! Качественото кино го промениха режисьори като Куросава, Кубрик и др.

  21. Чернокожият тип е чуден избор. Не особено това, че е черен, а защото е ново лице, както и мацката. Точно така трябваше да се кастнат тези роли, а не с разни хидълстони и къмбарбачове (с актьорски опит).

  22. Касабов, внИмАвАй мно’о какво ръсиш в коментарите, че ще ти се види тесен Пловдив!
    😀

  23. Начев, няма значение дали е тъпак или е Алберт Айнщайн. Важното е как е използван във филма. И понеже никой не е гледал филма все още, по-добре да не издаваме присъди.

    Дринов, време е за нов компютър. :\ Сега какви игри ще наизлязат.

  24. @Дринов

    В обратния случай, черпнята е от мен. Все ще имаме повод да се видим и да пием по 1-2 бири и да обсъдим надявам се добрата VII серия 🙂

  25. @Дринов
    Май ще трябва да почерпиш Гошо от почивка цяла каса бира, защото май той ще излезе прав а ти в голема грешка. Някой преди време може би @Лудия Макс нговореше за филмите събития и твърдеше, че точно подобни филми събития имат шансове да изкарват страшно много пари и да чупят рекорди.
    Та вече и по новините го казаха, че само за 24 часа от предварителна продажба приходите вече ще са над 2 милиарда долара! И то само за 24 шибани часа.
    Та що все ми се струва (ако е читав филма, а не слаб като епизоди 1, 2 и 3), че не само ще бив рекордите на Аватар в САЩ и в световен мащаб ами и Аватар ще му диша прахта яко..
    Мен ми с е струва, че 3-те милиарда не му мърдат… да не казвам и голяма дума дори 3,5…
    Между другото очкавам в началото на 2016 като го пуснат в Китай и там да потроши всички рекорди. Все ми се струва, че само там 500 милиона не му мърдат…
    Ама де да видиме, де. Нали знаете приказката кво беше там за големия камък и големия залък.. 🙂
    П.С. аз в началото на годината предвиждах за тоя филм едни цифри, но май специално за него ще изляза в голема грешка, както и всикчи останали. 🙂

  26. За добро или за лошо скоро няма да има филм който да бие Аватар.

    Дори и подмятането на светлинни мечове няма да помогне. 😉

  27. Caмо на мен ли ми се струва, че в трите кратки тийзъра от оня ден има кадри, които ги няма във финалния трейлър?

  28. Ivcho 10/20/2015 at 23:52 Аз казвам ,че Междузвездни ще удари 2 000 000 000$ без проблем

  29. He бих се изхвърлял с нови прогнози, ама все пак: според мен над 500 млн. долара domestic e възможно, а worldwide може и да мине 1.5 млрд. Честно казано, дори и да потопи „Титаник“, което е съмнително, крайно невероятно ми звучи да мине „Аватар“.

  30. Ще се прекръстя на Satyr73 и ще прегърна сциентологията, ако Епизод VII надмине Аватар по приходи :/

  31. @UZUMAKI: то само като му видиш стените отзад и ти става ясно 😀

  32. heinrich@
    има нещо много сбъркано в тая новина, според мен бъркат милиард с милион, за 20 милиона бих се съгласил, дори за 200 ама 2 000 000 000 …….. мадафакин ту мъч.
    Не че не бих се изкефил, ама. + това надминал 2 пъти Е1 с приходите му от цялата първа седмица. Е1 е с 960 милиона общи приходи…..нещо не е в ред статията

  33. Това българина… не е като нормалните хора.
    Като не ви харесват Войните защо не си гледате работата, ами пишете негативни коментари по техен адрес и по адрес на феновете?

    Подминавайте новината, като нямате нищо за казване и това е.

    С лекота ще подмине Аватар… 🙂

  34. @Riddick
    Между другото и аз доста се чудех на тази новина, поради същата причина. Епизод 1 е с приходи 1 милиард, тея говорят за два. И аз си мисля, че нещо не е в ред. Но ако пък е истина, ще се радвам, защото Дринката ще има да черпи. Касата бира не му мърда 😉 хахахах 🙂

  35. Дори и да ме съмнява да мине „Аватар“, даже „Титаник“, ще се изкефя да се окаже, че греша – дано обаче и филмът е сила, не само боксофисът му…

  36. то май само при Е1 боксофиса беше сила, а филма…….не чак толкова 😀
    Според мен ще удари 2-та млрд, и тайничко стискам палци да избие рибата тотално.
    Авенджърите леко разочароваха, ама едва ли някой очакваше БЯ7 И Джурасик свят да избухнат толкова, така че тая година, нищо не е ясно.
    Ама ако филма цепи + носталгията + коледните празници…….всички предпоставки за налице

  37. Йеп, а и за такива цифри първият уикенд е много важен, но вторият и третият реално показват дали можем да очакваме дългосрочен хит с наистина исторически боксофис.

  38. Мързи ме да чета всяко едно мнение, та нз дали сте го отбелязали. Големите сайтове крашват по напода на нърдовете 😉
    200 млн през декември в САЩ би било титанично! Мразя Стар Уорс-а, но ще ми е супер интересно за колко време ще мине 700 млн.
    Понеже хайпът е твърде голям това може да се окаже най-касовият филм от новата поредица. (както с първата трилогия, както с втората, както става с Авенджърите, както сигурно ще стане и с BvS)

  39. @Дринка
    То това е най важното. И аз се надявам на същото, но след 2 месеца ще разберем.

  40. @Пламен
    Според източници и новини аз очаквам главоломни печалби.
    И малко го казвам на майтап, но защо не и първия филм минал границата от 1 милиард приходи в щатите….. Едно време го твърдяха това и за Епизод 1, но всички видяхме какво стана.
    Е сега поне имат втори шанс.
    Най смешното (в добрия смисъл) е, че от нагодина, след като къщата на Мишката си види резултатите от приходите ще гледаме филми от Star Wars вселената на килограм. Само се надявам, това на килограм да не понижи качетсвото на филмите, както обикновено става. Въпреки че Марвел със своята вселена доказаха обратноо. 😉

  41. пичовете от клиповете на Узомаки ми обърнаха внимание на нещо , което не бях забелязал, че в Битката н Кайло с Фин, Кайло е без маска. Другото е, че Фин и По си разменят якето, ама кой на кого го е дал, кой кого е спасил…….

    А мои разсъждения са, че храма в който Хан ги води е този от Е4, базата на бунтовниците, а вътре централното знаме е на Мандалор, туко виж се появи и Боба Фет

  42. Айде и аз да се разпиша с прогноза – Еп.7 ще бие с малко Аватар и ще направи 800+ млн в САЩ.
    Преди няколко месеца не бих му дал такъв сбор, но щом крайно посредствения Джурасик 4 направи $651 млн…

    Присъединявам се към мнението, че в Китай ще направи добър бокс офис, но на тоя пазар огромният, космическият хит ще се казва Марсианеца.

  43. Няма дори да се доближи до Аватар. Може да бие (possibly, not certainly) Титаник. Около 2 милиарда му давам.
    Носталгията продава – и това ясно личи в клипчето – ама 30-40-50-годишните дъртаци имат слабо влияние върху боксофиса.

  44. Съвсем накратко – има супер яки филми, които човек гледа и се отнася –
    М.В. е бил един от тях преди еди колко си години … Ето какво намирам за глупаво – и това касае тези за които се отнася (щот в момента не мога да ги изброя колко са) – да чакат този филм, за да изпитат това, което със сигурност биха изпитали и с други филми.

    Този много прост обективен факт прави така, щото най-обективен от всички коментари тук към момента да е коментара на Влади – дори Джей Джей да е направил чудесен филм, за което има висока вероятност – и ние да се израдваме качествено – това не променя обстоятелството, че (освен, ако главите ни не са ни дълбоко в гъза) – същите емоции можем да изживеем и с немалко други филми…
    Това прави хайпа – нещо, което ние (без да се срамуваме) можем да отделми от филма …Ок е да се говори само и за филма …както е ок да се говори и за цялото нещо със всички странични неща вътре –

  45. Ама хайпът е за мита, не за филма. Ако не можете да отделите двете неща – толкова по-зле 🙂

  46. Аха – и дали да обръща внимание на хайпа всеки решава за себе си – няма нищо, което да е изначално „зле“ в един такъв личен избор…Тъй като още няма филм – зрителите, които не се интересуват от хайпа тихо и скромно обаждат, че искат да изчакат филма – и толкоз …Никой не казва да няма хайп по принцип – а само, че той не касае всички …ок ?

  47. Най-якото е възраждането на фенщината. Без значение дали филмът ще издиша, никой не може да развали двата месеца непрестанно слушане / гледане / купуване и каквото и да е друго консумиране на star wars франчайза.

    Обаче понеже „Хобит“ се оказа доста слаба трилогия, merch-ът също издиша. Години след края на „Властелинът“, все още се ровех из сайтове, с надеждата да попадна на нещо интересно.

  48. Оф, филмът е над 135 минути, а сме видели под 4 минути от него:

    https://www.youtube.com/watch?v=XIRoASL90EI

    …и ако останалото е дори наполовина толкова яко, не знам просто. 🙂 Фенщината и hype-ът верно са на макс, но и основанията за тях са напълно логични. 🙂

  49. По повод темата, преди време в коментарите под Джурасик свят някой ме попита: А за теб кой е филма на годината? Отговорих:„Star Wars: Eпизод VII – Силата се пробужда“ – е това вече се случва…И това ще е филма, който ще отнесе всичко до сега по приходи. Това го предвидих и преди за Джурасик свят, но никой не повярва. А ето го 3-тия за всички времена…

    Относно хейтърчетата по горе:По-спокойно с хейта и обидите към Дж.Дж. Ебръмс, това е следващият Спилбърг и никой не може да го спре дори и да го подмине. Относно филма самият факт, че е избрал всичките ефекти да са практически /което е доста трудоемко като задача и прилагане/ и което говори за напълно сериозният подход от към кинематография. От трейлъра се вижда уникалната атмосфера и самият визуален подход ще надмина дори и предишните 6 части. Тъмната страна е жестоко поднесена и наистина тази част е заснета в коренно различен стил на повествование. Всичко онова, което се е случило в предните е поднесено като мит и легенда обгърнато в мистерия и преплитането на всичките тези нови герои в сюжета ще е една от интересните страни на серията.Оператора Daniel Mindel се доказа в Star Trek Into Darkness, че може да заснеме всичко това и едва ли ще се справи не по-зле от David Tattersall

    Най- итересното ще е че новата поредица вече няма да е насолена толкова към по-малката публика, а директно към заклетите фенове / тия като нас на 40 г. с което сме израсли/ и това ще са най-мрачните серии правени някога. Още повече като внесем факта, че Ейбрамс няма да снима другите, което предполага, че всеки нов режисьор ще остави личният си почерк във всяка една, то остава да се надяваме да не ни разочароват.

  50. Не знам за вас но този тандем, който се очертава за 9-ката ме кара да настръхвам от кеф:

    Star Wars: Episode IX (2019)
    Director: Colin Trevorrow
    Writers: Rian Johnson (screenplay)

  51. Защо така смяташ Касабов?

    @Пламен
    „Мхм, защото Джурасик Свят беше толкова “невероятен”…. Нещо не мога да схвана интенцията?

  52. Тук по горе прочетох изказа на този Vladi и Начев – особено втория бил на 29 г. и от тази възвисена и узряла възраст си готов да направиш всеобхватен , дълбок и напълно неопровержим дисект-анализ на феномена наречен Кино и в частност поредицата Star Wars?

    Първия пита какво е допринесла поредицата за киното ли? Това е напълно реторичен въпрос – всичко! По-реалния въпрос, който и до ден днешен му се търси отговора е: Какво не е допринесла поредицата и изобщо революцията в киното като цяло?

    Star Wars е антология по кино, тя не е кино, а цяла вселена изградена в съзнанието на един идеолог с брада и всеки елемент е до съвършенство обмислен и пресъздаден толкова реалистично, че фантастиката почти не се усеща. Сякаш нещата са си напълно нормални така да се случат и са.

    Отдавна поредицата е превърната в култ и то не само заради факта, че е революция в кино индустрията, но и от към идеология И НАЧИН НА ПРАВЕНЕ НА КИНО.

  53. Over 130 OD
    Онзи ден го написах в форума на http://pro.boxoffice.com/

    Over 280 OW
    Over 850 DOM (possibility of 1 billion)
    Over 3 billion WW (possibility of 3,5 billion)
    Over 500 in China

    Днес е изолязъл Long Range Forecast: ‘Star Wars: The Force Awakens
    Дават му следното Star Wars: The Force Awakens Dec 18, 2015 Disney
    OW$215,000,000 CUMJULATIVE$762,000,000

    Айде да видим наистина какво ще се получи накрая.Може би давам прекалено голям 1 уйкенд, но.. казал съм….. 🙂

  54. Няма да споря по тоя нелеп въпрос, само едно ще кажа. На фона на начина, по който е създадена и снимана поредицата – да кажеш, че не е допринесла с нищо на кино индустрията (ако щеш – макар да би било безумно принизяване – като най-малкото вдъхновение за други) – е просто смехотворно. Макдоналдс? Абе айде стига бе, хахахахаха….

  55. Братко, това са фантастични прогнози! Over 850 DOM (possibility of 1 billion)? Холи шит! Това ще е революция! 🙂

  56. Дринка, интересно ми е твоето мнение. Стар Уорс Биг Мак ли е според теб?

  57. Дринка.
    Вярно е,че цифрите изглеждат доста големи, но не са и невъзможни. Рано или късно ще има филм ударил милиарда в САЩ, а защо не да е точно този филм. Има потенциала между другото, знаеш. Както казват американците Ай стик уит май предикшън (мързи ме да го пиша на Englich) 😉
    Ама де да видиме.
    И да, наистина ще е революция….
    Филма ще кърти отвсякъде. Не забравяй, че все пак това е филма с най големия брой последователи в човешката история и също от комерсиалана гледна точка. Няма друга поредица или вселена която да е продала повече, тениски, чаши и квито се сетиш…. джаджи… просто няма. 🙂

  58. Нещо не ми е ясно…има ли филм в USA до сега минал милиард? Говоря само там. Защото както го изкарвате, 300 мил. население в държава да приемем, че идат всичките да го гледат / това е хипотетично разбира се/ по елементарна сметка това са чист приход от по 4.5 милиарда. А ко приемем билет средно то по 15-35 $ Реално гледащите в щатите са около най-много 1 мил. приблизително, най-много до 10 мил. То реално реални печалби винаги там са 150-300 мил. най-много. Това е макса на тези зрители. Сега това е относителни сметки, на са така приблизително. Винаги големите приходи са от WW
    Погледнете касоразбивача Джурасик свят:
    Domestic: $651,727,701 39.1%
    = Worldwide: $1,665,727,701
    Domestic Summary
    Opening Weekend: $208,806,270
    (#1 rank, 4,274 theaters, $48,855 average)

    и това го прави за цели 19 седмици

    In Release: 137 days / 19.6 weeks

  59. четох някакви интервюта с Марк Хамил, че навивал Дж дж за подобен развой, освен това Джей Джей признава за умишленото не показване на Люк в трейлърите, но може да не е дарк податка, а просто хитро хайпване на феновете

  60. Подобен развой на събитията ще е доста depressing. Статията е интересна и има интересни неща, които дори не съм предполагал, но просто не ми харесва историята да продължи така. Предпочитам Люк да е станал отшелник от Ben Kenobi style.

  61. Направо глупав, а „спекулациите“ на кукото от статията… :D. Но всеки има право да изразява и (някак си) да подкрепя с „доказателства“, и криворазбрани/изменчиви съждения мнението си. Фенфикшънът може да изпълнява добра функция, като развива въображението :D.

    Попрочетох и малко от ring – нещата, където всичко е далеч по конструктивно и добре формулирано. Само дето в частта/частите за „новата трилогия“ всичко звучи „много яко“ на концептуално ниво (дори съм убеден, че голяма част от догадките, че замисълът на Лукас е бил такъв имат шанс да са верни), но на практика – или иначе казано – реализацията, не достига качеството на предполагаемия мащаб. Т.е. дъни се на нива, които са важни за едно кино произведение да бъде вземано сериозно отвъд теорията, приемствеността и общото цяло на картинката, защото така се губи смисълът и оттам важността им, поне за мен.

  62. Сатър73
    Много неща не са ти ясни очевидно.
    Първо с епоинтересува за цената на билетите в момента. Цената на билет в САЩ е около 8 доалра. ако е на IMAX е 10-12 долара. ккави 35 долара, ти имаш ли акъл!!!
    Второ, няма засега вилм напарвил само в САЩ 1 милиард. САЩ е най голямия пазар в момента, като скоро ще бъде задминат от Китай (до 2018).
    Ако поразгледаш ето този сайт http://www.boxofficemojo.com/ , който е специализиран за боксофис резултатаи и приходи ще ти станат ясно много неща.
    Първо, ако отчетеш инфлацията през годинит, защото цената на билета преди 40 години е била 2 доалара, а сега е 10 долара, ще забележиш (чисто хипотетчино разбира се), ч еиам цели 8 филма, които ако ги пуснат сега и при равни начала биха имали същия успех ще имат над 1милиард долара. Сметнато набаза брой зрители по цена на билет.
    Справка тук http://www.boxofficemojo.com/alltime/adjusted.htm
    Но това всичкото е условно, разбира се.

    Второ, колкото до малоумните цифри, които даваш за гледаемост, ако отидеш на страницата на всеки филм, вдясно има малко падащо меню и акто избереш билети (на английски ти показва кой филм колко билета продадени има. Или демек брой зрители.
    Справка
    http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=starwars4.htm&adjust_yr=1&p=.htm
    Междузвездни войни е гледан от 142 милона зрители.
    Разбира се има доста хора, които са го гледали по 2 или по 3 пъти… но като и да го погледнеш са го гледали поне 60-70 милиона души (по население 200 милона тогава, ане като сега 400 милиона)
    Титаник например са го гледали 128 милиона зрители…. пак с повтаряне на някой от тях разбира се…
    http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=titanic.htm&adjust_yr=1&p=.htm

    И за едно леко срвнение Аватар, който е най касовия филм за всички времена за момента е гледан от 96 милиона зрители… пак сповтаряне на накяой от тях
    http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=avatar.htm&adjust_yr=1&p=.htm

    Та допреди 3-4 години големите, сновни приходи на филмите идваха основно от САЩ и от Япония, като втория най голям пазар, допреди 3-4 години. А само за някой определени филми и от света. Но тези филми мога да ти ги преброя на пръстите на ръцете си…

    Сега вече се намеси Китай…. който стана втория най голям пазар, а до 2-3 години ще е и най големия…. и развитието и на някой по малки пазари също, та значението на приходите от САЩ се понамали, но още е определящо за повечето филми…..

    Трето послено. просто спри да пишеш глупости или поне проверявай първо прди да пишеш каквото и да е било.

  63. П.С. И тъй като говориш чисто хипотетично, чисто хипотетично да взмем броя на продадените билети на Междузвездни войни.. 142 милиона билета или зрители.
    Чисто хипотетчино, ако примемем, че новия междузвеждни войни повтори успеха а оригиналния филми и го гледат същия брой зрители, а именно 142 милиона зрители. И ако приемем средната цена на билета, че в момента е 10 долара и ги умножим по същия резултат (зрители) се получава, че би изкарал, чисто хипотетично 1 420 000 000 долара…

  64. Средната цена на билет в САЩ все още е около 8-8.5 долара, въпреки 3D-тата и IMAX-ите.
    Средното увеличение за последните десетина години е към 1 долар.
    Последният филм с висок резултат при по-ниски цени е „Титаник“.

  65. Ще го гледам, бе. Ама спекулациите им са доста точни.

  66. Какво значи „точни спекулации“? Ще са точни като се потвърдят, сега могат само да звучат правдоподобно.
    Аз съм ужасно щастлив, че за първи път от десетки години ще отида да гледам голям филм без да знам маса подробности за сюжета и затова не искам да се натоварвам със подобен тип спекулации. Освен това, знаеш, че не ги харесвам тези. 🙂

  67. Мен пък точно те ме надъхаха. Не е цинично видеото. Правдоподобни, да, това е думата. На база кадрите, показани в трите трейлъра.

  68. В началото на миналата седмица бе премиерата на „Междузвездни войни: Епизод 7 – Силата се пробужда“ и докато гледах новините, в които съобщиха подробности около събитието, да си призная настръхнах. Силата, усетих аз… 🙂 Шегата настрана. Това ме провокира да драсна някой и друг ред за очакванията ми към филма породени най- вече от трейлърите и впечатленията, с които останах от тях. Реших да пусна коментара си точно тук под новината за т.нар. финален трейлър, тъй като той заедно с китайския и международния, дадоха по- обстойна представа за това, което ще видим в Епизод 7. Тук трябва да отбележа, че правя коментара си с условието, че от трейлърите не винаги може да се придобие точна и ясна представа за потенциала на даден филм и поради това човек не може да си прави генерални заключения като цяло. Но все пак, ако не друго, то те поне ни предоставят възможност за размисъл.
    Въпреки повече от положителните отзиви от режисираната от Джей Джей Ейбрамс лента, аз съм скептично настроен. Тази седмица ще отида да гледам филма и предпочитам да го направя с минимум очаквания, които дори са с отрицателен знак, вместо да отида с големи надежди и да остана разочарован. Може би много хора ще ме укорят и ще кажат, че съм песимист, че съм негативно настроен, а други ще ме разберат, защото хайде да бъдем честни през последните години филмовата индустрия в Холивуд не съсипа ли почти всичко, с което сме израснали, правейки наистина слаби римейкове, продължения и какви ли не други възможни варианти на филмите от нашето детство.
    От къде се породи моя скептицизъм? Все си мисля и предполагам, че предизвикалият толкова много коментари нов светлинен меч на Кайло Рен е чудесен пример, който може би ще се превърне в олицетворение на „Междузвездни войни: Епизод 7 – Силата се пробужда“. А именно към познатия светлинен меч, които малко или много е в стил на самурайските мечове, създателите на Епизод 7 просто са прибавили два „предпазителя“ (слагам ги в кавички, защото все още не е ясно за какво точно служат- за предпазване на ръката или за нейното премахване) променяйки оригинала до меч, който да напомня рицарските мечове от Средновековието. И сега, ако погледнем към видяното от трейлърите и това, което знаем от новините за филма, не бихме ли могли да твърдим, че Епизод 7 е леко пипнат и изменен вариант на трилогията от 70- те и 80-те години. Какво имам предвид? Лошият е облечен в черно и носи маска, но зад него стой някой друг още по- лош. В оригинала си имаме Вейдър и Императора, а тук ще видим за какво става дума. Чудно ми е тази маска заради здравословни проблеми ли се носи или от срам пред родата. Освен това какво друго си имаме? Рей, обичаща да поправя на пръв поглед непоправимото, е оставена някъде сред пясъците, за да бъде открита и нейния потенциал да помогне за всеобщото благо и Фин, бивш щурмовак, както разбираме от трейлърите, със заложби на бъдещ джедай. Събирателният им образ не напомня ли на Люк в оригинала? Какво е новото тук? Обръщам внимание на всичко това, за да акцентирам колко важна е историята за един филм, неговия сценарий. Предисторията на Лукас- Епизод 1, 2 и 3- бе критикувана и дори бих казал оплюта за какво ли не, но според мен той се справи по един прекрасен начин. Не казвам, че филмите нямаха своите недостатъци и негативни черти, напротив имаха, но тяхното най- силно и важно качество според мен бе историята. Целият грандиозен замисъл на Императора бе достоверен и достоен за възхищение, а представянето му в трите филма бе постепенно и плавно с въведението му в Епизод 1, изложението в Епизод 2 и заключението в Епизод 3.
    Опасенията ми по отношение на „Междузвездни войни: Епизод 7 – Силата се пробужда“ се подклаждат и от това, че не съм сигурен доколко лентата ще разчита на вече написаното като истории във Вселената на „Междузвездни войни“. Защото всички знаем, че тя не се изчерпва само с шестте филма, а е много повече. Лично за мен ще е огромна грешка, ако всичко, което е разказано досега и най- вече в книгите, бъде зачеркнато и се започне наново. Книгите са типичен пример за контрола на Лукас върху идеята му за „Междузвездни войни“. Независимо от големия им брой (ако не се лъжа някъде към 320, но може и да бъркам) и независимо от това, че са дело на различни и не малко автори, историите в книгите се препитат и са взаимно свързани сякаш са дело на един човек.
    „Коя си ти?“, „Никоя“ с тези две реплики започва финалния трейлър. Не сме ли ги чували вече? Да. Но докато в устата на Аря Старк от сериала „Игра на тронове“ те си бяха на място, то тук на мен ми прозвучаха изкуствено, сякаш гледам един от многото тийнейджърски филми изпълнен с клиширани и напълно изтъркани реплики. Или тези за Избрания. Или още по- лошата комбинация тийнейджърски филм за Избрания. Това тийн усещане се затвърди и от сцената в трейлъра, когато героя на Оскар Исак слиза от своя изтребител и се поздравява с Фин разминавайки се с погледи, които биха били по на място и убедителни някъде през 80-те години на миналия век, но не и днес.
    Не останах очарован и от сцените заснети на светло през деня, някои, от които създадоха в мен впечатление за визията и сценографията на „Игрите на глада“. Със сцената, когато Хан Соло казва на Чубака „Чуй, у дома сме!“, първото ми впечатление пък бе сякаш гледах филм за филма.
    Джон Бойега бе определен като черния, упс простете, афроамериканския син на Рон Пърлман. Според мен той по- скоро прилича повече на младия Дензъл Уошингтън, но по- бузест и трътлест. По-важното в случая обаче е дали притежава поне малко от неговите качества като актьор. Със сигурност мога да кажа, че за разлика от Дейзи Ридли, в трейлърите той стой изкуствено и не на място. Някои могат да кажат, че съм расист и ще сбъркат. Защото всъщност не става дума нито за расизъм, нито за политика. Сидни Поатие, Дензъл Уошингтън, Идрис Елба са доказателство за това. Те, според скромното ми мнение, са не само страхотни и едни от най- добрите актьори, но и имат една специфична харизма, която ги отличава. Не всеки актьор притежава и двете. И тук идва въпросът за това доколко е уместно да се рискува с ангажирането на неизвестни актьори? Несъмнено Джей Джей Ейбрамс е рискувал с Дейзи Ридли и Джон Бойега. Не мога да кажа какви актьори са двамата, защото нямам впечатления от тях. Но от видяното от трейлърите, едва ли ще бъдат много хората, които ще тръгнат да спорят за притежаваните от Ридли чар и магнетизъм и пълната им липса при Бойега. В „Нова надежда“ Лукас също заложи на неизвестен актьор за главната роля в лицето на Марк Хамил. Той можеше и да не притежава изключителни актьорски заложби, но харизмата при него бе очевидна. Именно това му помогна да изиграе толкова добре своята роля. Те просто си паснаха. Силно се надявам Бойега да разчита повече на играта си, отколкото на присъствието си, защото в противен случай работата му е спукана. С Хейдън Кристенсен се случи точно това.
    И накрая ще завърша с положителните неща, които видях. Този финален трейлър започва по прекрасен начин, който силно ми напомни на „Наусика от долината на вятъра“ на Хаяо Миязаки. А атмосфера, която носи лентата на японския режисьор, със сигурност е изключителна. Друг плюс, който мога да отчета е че Ейбрамс за разлика от предисторията на Лукас не разчита до голяма степен само и единствено на декори и CGI ефекти, но работи и на терен. Лично мен това ме радва много.
    Сега за актьорите. За Дейзи Ридли вече написах какво мисля. Дори и да не изиграе ролята си перфектно тя може да разчита и на друго. Актьорите от предишните епизоди е излишно да ги коментирам. По отношение на останалите Адам Драйвър, Донал Глийсън, Оскар Исак, Гуендолин Кристи, Лупита Нионго, Анди Съркис, Макс фон Сюдов си мисля, че от тяхна страна ще се насладим на страхотни изпълнения, които само ще покажат, че ресисьорът и останалите от екипа са свършили работата си перфектно при кастинга за ролите.
    Що се отнася до визията, въпреки притесненията, за които вече споменах, трябва да призная, че някои от кадрите наистина улавят духа на Епизод 4, 5 и 6. В същото време според мен Джей Джей Ейбрамс се е опитал да придаде нов почерк, който да е различен, както от трилогията от 70-те и 80-те години, така и от тази от края на 90-те години и началото на новия век. Дали е успял тепърва ще разберем?
    И накрая ще завърша, връщайки се към това колко е важна историята за успеха на един филм. Сценарият е важен и от гледна точка на актьорите. Защото независимо колко харизматичен е даден актьор, независимо каква изключителна игра е показал или пък е ударил всички в земята със съчетанието от харизма и игра, то той не би имал шанс, ако ролята му е посредствена и безинтересна благодарение на сценария. „Междузвездни войни“ са дали толкова много уникални герои именно в резултат на своята история. Доказателствата за това са не едно и две. За Йода е излишно въобще да го смоменавам, защото той е култов. Добър пример е Боба Фет, който се появява в Епизод 5 и 6 сравнително за кратко и с няколко реплики, но става емблематичен за сагата. Предисторията от края на 90-те години е жестоко подценявана и охулвана, но тя дава на киноманите и почитателите на поредицата Куай-Гон Джин, Мейс Уинду (въпреки слабата игра на Самюъл Джаксън), Дарт Мол, граф Дуку, генерал Грийвъс, Джанго Фет. Дори към един Джар Джар Бинкс никой не остава равнодушен.
    Без герои, които да приковат вниманието на зрителите и без история, която да ги държи в напрежение, която да им е интересна, да предизвиква тяхното любопитство да видят още и още, да запалва и приповдика преключенския им дух в точните моменти, то не само „Междузвездни войни: Епизод 7 – Силата се пробужда“, но и всеки филм, който има претенцията да остане в историята на киното, е обречен на провал.
    Силно се надявам „Междузвездни войни: Епизод 7 – Силата се пробужда“ да обори и да направи всичкия този мой скептицизъм на пух и прах не само по отношение на самия него, но и по отношение на останалите два филма от подготвяната от Дисни трилогия.
    Силата наистина се пробужда:
    https://www.youtube.com/watch?v=KWQPo34LUvg
    Нека Силата бъде с Вас!

  69. Трябваше да ти дам нещо, с което да се загърнеш.
    Кажи къде е най- подходящо?

  70. Не знам, дюд, ама не мислиш ли, че е малко късно за този ферман?

  71. @penzata
    Никого не се вързал да го чете.

    @UZUMAKI
    Да ви обслужвам? А пък аз си мислех, че просто споделям мнението си. Не знаех, че тук има ограничение какво, колко, къде, кога и как да коментирам. Ако има кажи?

  72. Няма бе, коментирай на воля. Най-добре обаче сподели мнението си за филма тук, за да стане част от дискусиите с вече гледалите го.