Suffragette

С цялото ни уважение и към темата, и към актрисите, ангажирани в проекта, продължаваме да следим подробности около филма на носителката на БАФТА Сара ГаврънSuffragette”, по оригиналния сценарий на носителката на „Еми” Аби Морган, чиято премиера предстои следващата седмица в Ню Йорк и Лос Анджелис. В светлината на продължаващото (повсеместно) неравенство в част от професиите с активно (и творческо) участие от страна и на мъже, и на жени, филмът звучи изненадващо актуално, макар да е поставен и решен в стилистиката на епохата – началото на ХХ век.

Споменавали сме вече, че ще се радваме, ако Кери Мълиган успее да опровергае скептицизъма ни по неин адрес, още повече в компанията на актриси като Мерил Стрийп, Хелена Бонъм Картър, Ан-Мари Дъф, Ромола Гараи, и актьори като Бен Уишоу и Брендън Глийсън. С известно закъснение ви предлагаме нов британски трейлър, в който има непознати от преди кадри, няколко рекламни клипа, както и цял куп снимки.

Трейлър

Клипове

Феминистко движение за равни права на жените и право на глас, работническа класа, началото на 20 век, Англия – надали е нужно повече, за да се заговори за надежди в „сезона на наградите”. Още повече премиерата на филма е позиционирана точно в есенната отсечка на времето преди „броенето” на оскаровите претенденти. Много ни се иска да видим как са се справили дамския екип творци, отговорни за филма! А междувременно ви напомняме официалния синопсис:

Suffragette” е драматична история, която проследява борбата на феминистки групи във Великобритания за правото на глас на жените. Те са принудени да водят почти партизанска война с консервативните установени правила в държавата. Тези жени не са представители на образованите, по-висши класи на обществото – те са обикновени работнички, които осъзнават, че с мирни протести нищо няма да постигнат. Разгневени и ожесточени, те се обръщат към насилието като единствена възможност за промяна и се оказва, че са готови да загубят всичко в своята борба за равенство – работа, дом, деца, дори живота си…

В центъра на този разказ е Мод (Кери Мълиган) – работеща съпруга и майка, чиито живот се променя завинаги, когато се присъединява към движението на суфражетките във Великобритания. Вдъхновена и от бегълката, поставена извън закона Емелин Панкхърст (Мерил Стрийп), Мод се превръща в активист за каузата заедно с жени от всички слоеве на обществото. Агресивните действия на полицията принуждават Мод и съратничките й да минат в нелегалност и да започнат опасна игра на котка и мишка с властите на реда, които са тотално шокирани. А недоволството и неподчинението на жените расте и провокира дебати в цялата страна.

Вдъхновен от реални събития, филмът „Suffragette” е трогателна и вдъхновяваща драма за страстта и разбитите сърца на онези, които са рискували всичко в името на равенството на жените.

Suffragette

Suffragette

Премиерата на „Suffragette” във Великобритания е на 30 октомври, а филмът вече беше показан в програмата на Лондонския филмов фестивал. Излишно е да подсещаме, че именно Лондон е градът в Европа, в който буквално всяка седмица има някаква премиера – и обичани филмови звезди от цял свят минават пред кино „Одеон” и събралата се публика на Лестър скуеър, за да се усмихнат мило и да раздадат автографи. Ето това е Ежедневие и Реалност, за която завиждаме – много!

И за финал предлагаме една много „протестираща” публика в шоуто на Греъм Нортън, посветено на актьорския екип на „Suffragette”.

http://www.youtube.com/watch?v=W0YJNEPEO2c

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *