The Commune

Неизбежно и безпрекословно, още от „The Celebration”, през „It’s All About Love”, „Dear Wendy”, „Submarino”, „Ловът” и в очакване на „Далеч от безумната тълпа”, Томас Винтерберг ни е абсолютен любимец. Затова не бихме се поколебали да отидем да видим незабавно следващия му филм „The Commune” („Kollektivet”) в момента, в който се появи такава възможност.

Забавното е, че в момента, в онлайн информационната филмова база „The Commune” фигурира само с анотацията „Един поглед към живота на една датска комуна.” И тъй като отдавна е ясно, че хората в скандинавските държави вече са построили по-съвършен и правилно функциониращ соцеално-икономически строй, ние можем само да им завиждаме, че обикновено нещата им се получават. Във всичко. И в киното…

Като казахме, че бихме гледали този филм на Винтерберг веднага, все пак не сме изпадали в крайностите „без субтитри”. Не че няма неясноти по трейлъра – повечето автори много залагат на диалога и товарят думите с безброй значения, но за нас това е дребна подробност, на която преспокойно можем да обърнем гръб (в момента).

Ето какво споделя самият Винтерберг:

„Най-специфичната разлика в този филм е в това, че аз съм сценарист на историята – в случая попадам в традицията на режисьори да са съавтори. Беше много забавно, филмът се получи смешен. Вдъхновен е от собственото ми израстване в подобна комуна. Това е забавен и нежно-топъл разказ за болката от раздялата и необходимостта да заместваш един човек с друг – разводи и др. под.”

С две думи – миналото е извор на вдъхновение. А доколкото предполагаме „по Винтерберг”,  той няма да се умори – и току-виж, след няколко месеца ни изненада приятно с още един бъдещ проект.

Във филма участват най-различни (и традиционни!) актьори – пример за последното е Трине Дирхолм, която възхити всички с изпълнението си в „Love Is All You Need” на Сузане Биер и която помним от „A Royal Affair” на Николай Арсел. В роли са още Улрих Томсен, Хелене Рейнгард Нюман, Ларс Ранти и мн.др. Без конкретни ангажименти до момента, Винтерберг вече сигурен, че няма да покозва премиерно този филм на големите световни форуми – разбира се, ако все още стои опцията той да се появи в разпространение в Дания, при това в средата на януари догодина.

Силно стискаме палци „Далеч от безумната тълпа” да е включен в програмата на предстоящи филмови форуми у нас, защото „на Запад” филмът е вече на DVD/Blu-ray или VoD платформите, тъй като очевидно дори и там няма филмов екран за подобни „бутикови” заглавия. А що се отнася до най-новия „The Commune” („Kollektivet”) – ще чакаме и ще се надяваме…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *