Маджид Маджиди

Надали може да предположите кой е най-скъпият ирански филм в историята на киното, затова директно ще ви съобщим – „Muhammad” на Маджид Маджиди е реализиран с 623 300 милиона ирански риали или 21 милиона долара (при все че „The Guardian” информира за бюджет 50 милиона долара!). Не е никак странно, че информацията за този филм се появява някак между другото – поредното фентъзи, посветено на пророк на някоя от големите религии, не е най-атрактивното заглавие, което средностатистическият гражданин на планетата Земя би си избрал да види в съботен следобед в прохладния уют на киното. Макар че тази констатация сигурно не важи за „правоверните” вярващи в исляма… Вижте как изглежда официалният трейлър.

http://www.youtube.com/watch?v=SrV9mos-Z5I

До всички, които са гледали (поне един) филм за раждането на Иисус – да открихте някакви разлики? Пустиня, поклонници, падащи/изгряващи звезди, тиранични властелини и неугледно селско стопанстно – а и действието се развива (почти) на едно и също място, все в Близкия Изток. Е, има някакви си разлики от няколко века, но в общи линии сценарият е същия – приказка с фантастични елементи. Мащабът на реализация само е различен – миналата година Дарън Аронофски и Ридли Скот разгърнаха легендарно-библейските си епоси пред целия свят и получиха доста (разнопосочни) отзиви, докато в случая с „Muhammad” публиката определено ще е по-ограничена. Може би защото последователите на този пророк по-ревниво го „пазят” от погледите на „друговерците”?!

Говори се, че проектът на Маджиди ще бъде трилогия. Освен това лицето на пророка няма да бъде показвано никъде, от уважение към персонификацията на идеята – това е постулат навсякъде в Исляма, за да се избегне идологизация на образа, в случая – да няма и асоциация с ничие актьорско лице. Сори, момчета – никой от присъстващите в сагата няма да може да каже „Аз изиграх Мохамед!”

Зад кулисите на „Muhammad”

Самият Маджиди отказва да покаже филма си „Плачеща върба” на датския NatFilm Festival заради отношението на един датски вестник към исляма, публикувайки „образа” на Мохамед. Режисьорът твърди, че именно тогава – 2006 година, е решил, че е „по-добре да се предприеме нещо, за да се представи ислямската култура пред света и именно затова се започна работа по филма „Muhammad”. Първата му част „покрива” първите 13 години от живота на този пророк. С мащаба и размаха, който виждате от трейлъра, може да се предположи, че снимките са реализирани от 2011 до 2013 година. Зад камерата застава вълшебникът Виторио Стораро! По-голямата част от декорите са построени на гигантска снимачна площадка на територията на град Гом в близост до Техеран; някои от сцените са заснети в Южна Африка. Музиката пък е дело на индийския композитор Алла Рака Рахман, носител на два Оскара, две награди Грами, Златен Глобус и БАФТА за работата си по „Беднякът милионер”.

Виторио Стораро

Любопитен факт: през ноември 2014 Маджиди е поканен за председател на журито на най-големия фестивал в Иран – Fajr IFF, и макар първаначалната идея да е била филмът да се покаже в програмата на фестивала, това не се случва. Междувременно на пресконференция говорителят на Министерството на културата и ислямаското управление Хосеин Нушабади прави изявление:

„Аз мисля, че филмите, създадени до момента от други кинотворци за живота на пророка Мохамед, имат много грешки и пропуски и за първи път в историята на иранското кино се появява такава изключителна творба в мюсюлманския свят, създадена от Маджид Маджиди – като мюсюлманин и истински професионалист.”

Безспорно, акцентът върху религиозната принадлежност би бил напълно излишен (на всеки режисьор му се прави широко-мащабен и изпипан екшън с достатъчно солиден бюджет!), ако не присъстваше особената авторова пристрастеност към религията. Но пък всеки има право на избор, нали така? Маджиди смята да направи и другите два филма от трилогията, като вторият ще разказва за времето от тийнейджърството до 40-те години на Мохамед, а третият филм ще бъде посветен на годините, когато той става безспорният „Пророк на Исляма”.

Още по-интересен факт: филмът до момента е бил показван само веднъж – през февруари, пред филмови критици, журналисти и кинаджии в Техеран. Премиерата му трябва да се състои на фестивала в Монреал утре, 27 август, а пък точно днес се очаква да го види публиката в около 143 кинозали на територията на цял Иран.

Ето как изглежда работния процес за Маджид Маджиди, прочут във фестивалните среди в цял свят, носител на десетки престижни награди и номинации от най-разбични филмови форуми.

http://www.youtube.com/watch?v=BOVBCjZZkEo

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Ревюто – много интересно!
    Трейлърът – ужасно скучен!
    Само някакви ококорчени физиономии … 🙁