Първи трейлър на „Carol” на Тод Хейнс с Кейт Бланшет и Руни Мара

от на 2015-08-18
 

Кейт Бланшет и Руни Мара

Време беше да усетим чрез кадри привличането между двете главни героини на Тод Хейнс в „Carol”. След специалната „Queer Palm” от Кан и разбира се, наградата за най-добра актриса за Руни Мара (поделена), изненадващо няма толкова фестивални участия, колкото можеше да се очаква от подобен филм, с такъв актьорски екип и с режисьорския подпис на Хейнс. И ето че далеч преди премиерните дати в края на годината се появява трейлър.

Хейнс е майстор на атмосферата – специалният усет за нюанси и детайли, които те пренасят във времето, не може да бъде „научен”. Или го имаш, или го нямаш! Дори само от няколко кадъра се усеща полъх от 50-те години на 20 век – визия, обноски, чувство за безизходица и дори известно отчаяние. Кейт Бланшет (както обикновено) е извън класациите – тази жена притежава непринудена естественост, и с нейна помощ, както и с невероятния си хамелеонски талант, успява да се превърне в… образ на времето. Не че проявяваме недоверие към вкуса на братя Коен и компания като оценители, но надали Руни Мара е чак пък толкова по-добра, че да заслужи именно тя наградата за женска роля! Наблюденията ни (от трейлъра) са за приятно присъствие и неизбежна чаровност (според стандартите на онова време), за да може омъжената героиня на Бланшет да се влюби рисковано и безразсъдно в младата продавачка, нейде в големия, магичен Ню Йорк.

Флиртът води до приятелство, страстна любовна връзка между двете дами и (очаквано) всичко приключва с разбити сърца. Подтиснатата сексуалност в Америка в средата на 20 век е тема, която винаги би могла да бъде актуална – не само заради стремежа да се хвърли светлина върху отминалото време, но и поради факта, че все още има много неща, които трябва да бъдат променени, за да се нарече съвременното (което и да е!) общество наистина демократично, премахнало всякаква следа от сегрегация…

В основата на „Carol” е романът на Патриша Хайсмит „The Price of Salt”, сценарият е дело на Филис Наги, режисьор е Тод Хейнс (вдъхновен от фотожурнализма и арт-фотографиите на 50-те години), а в главните роли са Кейт Бланшет и Руни Мара. Освен тях участват още Кайл Чандлър, Джейк Лейси, Сара Полсън, Джон Магаро и Кери Браунстийн. Филмът ще излезе на екран на 20 ноември в САЩ, а седмица по-късно – и във Великобритания.

коментари
 
Отговорете »

 
 • UZUMAKI
  2015-08-18 at 11:45

  Всъщност Руни Мара е уникална.

  Отговор

 • Zhivko Petrov
  2015-08-18 at 12:04

  Руни Мара от много време ми е в топ листата на актрисите. Няма да е изненада, ако след този филм я оглави. :) Енд бай дъ уей във всички оскар предикшънс фигурира. Може и да я огрее догодина, след брадвата, която яде с „Мъжете, които мразеха жените“.

  Отговор

 • Мариола
  2015-08-18 at 14:26

  Тая Кейт е един разкош, квото хване, се получава, обожавам я!!!

  Отговор

Коментирайте