„Мисия Плутон“ на National Geographic

Утре, 14 юли 2015, след като пропътува 4 милиарда километра, космическият апарат „New Horizons” ще направи историческо прелитане покрай планетата-джудже Плутон и нейните спътници. Ако всичко протече по план, апаратът ще изпрати най-ясните снимки и ще даде най-пълните данни за планетоида до момента, които се очаква да хвърлят нова светлина върху произхода и разбирането ни за нашата Слънчева система.

В 21:55 часа на същата дата, National Geographic Channel ще ви направи съпричастни с историческото събитие с предаването си „Мисия Плутон”, което разглежда един от най-дръзките, амбициозни и рисковани проекти на НАСА, започнал преди повече от 9 години.

Повече подробности за мисията на „New Horizons” и за филма може да откриете в официалното прессъобщение:

ДО РЪБА НА СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА С NATIONAL GEOGRPAHIC CHANNEL

И ФИЛМА „МИСИЯ ПЛУТОН“

По план график космическият апарат „Ню хърайзънс” трябва да осъществи историческо облитане на Плутон на 14-ти юли

National Geographic Channel се присъединява към екип от водещи учени от Лабораторията по приложна физика на университета „Джон Хопкинс”, свързана с НАСА, за да проследи едно революционно пътуване. Апаратът „Ню хърайзънс” по план трябва да осъществи прелитането около Плутон на 14-ти юли. Целта е да се получат първите ясни образи и данни от „планетата джудже”, която дори и мощният обектив на телескопа „Хъбъл” не може да ни покаже как изглежда.

Българските зрители могат да гледат „Мисия Плутон” на 14-ти юли от 21:55 часа. Специалното предаване разглежда задълбочено амбициозния проект, като представя последните часове на пътуването от 4 милиарда километра, започнало преди повече от 9 години с бюджет от 700 милиона долара. Независимо че развръзката и успехът на мисията на „Ню хърайзънс” са още под въпрос, „Мисия Плутон” отдава почит на едно от най-амбициозните, дръзки и рисковани начинания на НАСА и прославя Плутон.

Водещ на предаването е Джейсън Силва, познат на феновете от хитовия сериал на National Geographic Channel „Brain Games“. Той ще обясни научния замисъл на мисията и ще разкрие корените на интереса ни към Плутон. С помощта на Силва ще разберем кога сме открили планетата, защо Уолт Дисни е бил толкова вдъхновен от нея, че е кръстил един от анимационните си герои на нея и защо Плутон бе лишен от статута на планета. “В природата ми е да се възхищавам на чудесата на вселената и силата на технологията, която ни ги разкрива. Предстоят ни фундаментални открития за последния поземлен имот в слънчевата ни система.”, споделя Силва.

През 2006г. „Ню хърайзънс” излита с ракета от Кейп Канаверал, Флорида, за да започне пътешествието си от над 4 милиарда километра. Апаратът се носи в пространството по-бързо от който и да било друг изкуствен обект. „Ню хърайзънс” се освобождава от земната гравитация, задминава Марс и газовите гиганти като Юпитер и продължава напред към крайната си цел – обект, не по голям от Аляска, с диаметър само 2 250 квадратни километра, Плутон. На 14-ти юли 2015г., когато апаратът достигне целта си, ще прелети край планетата джудже с почти 14 километра в секунда без да има как да забави. Основното облитане ще продължи по-малко от два часа. Разполага с много кратък период да снима Плутон, да състави карта, да анализира атмосферата и да проучи геологията на повърхността. При скоростта на „Ню хърайзънс” и най-малката грешка в изчисленията може да има катастрофални последствия.

Сигналите, пътуващи между апарата и екипа на Земята със скоростта на светлината, изминават разстоянието от над 4 милиарда километра за четири часа и половина. Това означава, че след години на задълбочена подготовка „Ню хърайзънс” ще изпълни последната си задача, докато създателите му тънат в неведение, надявайки се, че са направени най-хубавите снимки. „Повечето членове на екипа са посветили голяма част от кариерите си на мисията. Когато си вложил толкова време и усилия в един проект, няма как да не се вълнуваш, пристъпвайки на прага на Плутон.”, споделя ръководителят на мисията, д-р Алан Стърн, който е ветеран с 24 мисии на НАСА зад гърба си.

Предаването „Мисия Плутон” е продуцирано от Bigger Bang Communications за National Geographic Channel с изпълнителен продуцент Иън Ридик. Хамиш Микура от NGCI е изпълнителен вицепрезидент и началник отдел Международно съдържание.

„Мисия Плутон“ на National Geographic

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Винаги съм подозирал, че Нийл Тайсън ползва ника Ради под дълбоко прикритие. Добре де, не чак винаги.