Професия: стриптийзьор 2 / Magic Mike XXL

Size is exaggerated
от на 2015-07-06
 

Професия: стриптийзьор 2

Сядам да споделя впечатления от новите приключения на Магьосника Майк, малко след като съм изгледал поредния епизод на „Истински детектив”, с твърдото убеждение, че съм на ръба на биполярно разстройство. Някак си, бавно и полека, пред очите ни, киното се превръща в увеселителна атракция, за сметка на телевизията, където все повече утвърдени творци намират място за изява. Далеч съм от мисълта да драматизирам ситуацията, но филми като „Професия: стриптийзьор 2”, както и бегъл поглед на програмата в мултиплекса, все по-настоятелно поставят въпроса дали телевизията не е новото кино?

Ако трябва да вкараме новата част от поредицата в накакъв жанр, най-близкото, което ми хрумва, е „музикално ревю“. Въпреки че звучи ретро, подобно определение не е далеч от истината, като се има предвид, че „Професия: стриптийзьор 2 поразително напомня на филмите с танци от 80-те, в които сюжетът служи, само за да свързва отделните музикални сцени. Историята гравитира около две идеи: едната е възхвала на хедонизма, а другата се опитва да ни убеди, че основната цел в живота на мъжа е да накара жената да се усмихва. Заслужаващи внимание сами по себе си, на екрана тези теми не намират убедителна реализация. Макар, че не се отличава с особена сложност, сценарият на моменти е муден и изпълнен с ненужни сцени, някои от които демонстрират съмнителен, или поне не особено разбираем за мен вкус. Колкото до музиката, тя е без значение, стига да създава работа на събуфъра. Противно на очакванията, и хореографията не поднася особени изненади, като дори финалната „екстраваганца” отстъпва на краткия встъпителен номер на Меджик Майк. За да не стигаме до крайности, склонен съм да смятам, че при определени условия, в лятно кино край морето, този филм би имал известно очарование.

Чанинг Тейтъм

Както може да се очаква, в отсъствието на Матю Маконъхи, всичко в „Професия: стриптийзьор 2 се върти около Чанинг Тейтъм. Сюжетът, доколкото го има, е изцяло подчинен на идеята да демонстрира физическите данни и уменията му на танцьор. Което е и основната цел на представлението. Всеки, който очаква нещо повече, да си вземе билет за „Терминатор”. И друг път е ставало на въпрос, че с подходяща роля Тейтъм би могъл да ни изненада приятно, но това вероятно няма да се случи, докато е в добра физическа форма. Въпреки всичко, с голяма доза сигурност мога да твърдя, че той е най-убедителното актьорско присъствие във филма. Няма нищо лошо да те изберат за роля по коремната преса, но когато това е основното изразно средство, започвам да си мисля за друг вид изкуство. Иначе добрите актьори са превърнати в бутафорен антураж, чиято основна цел е да радва окото. Разпределението на ролите е дотолкова оригинално, доколкото може да бъде оригинален изборът на Мат Бомър за ролята на типа с нежна мъжественост. И да, без Алекс Петифър не е същото.

Женските образи в този филм са нещо, за което трудно може да се говори. Очакванията, че всеобщата любимка Амбър Хърд ще се включи в горещите сцени не само не се оправдават, но и правят още по-болезнен факта, че актриса с нейния потенциал се е сдобила с ролята на храст. Джейда Пинкет Смит е толкова убедителна като фатална жена, колкото увехнал лист от маруля в салата „Цезар”, а Елизабет Банкс е като телепортирана от „Игрите на глада”. Колкото до Анди Макдауъл, ще си позволя да изразя съмнение, че това е ролята, която ще възкреси кариерата й.

Върху това творение се е подписал Грегъри Джейкъбс, който има далеч по-впечтляваща филмография като втори и асистент режисьор, отколкото като титуляр. След този филм, предполагам, че ще се върне към основното си занимание. Да се каже, че работата му е незабележима, би могло да мине и за комплимент, ако ставаше въпрос за „Крал Лир”, но в случая говорим за рутинно присъствие, в което е трудно да се открие творчески елемент. Странното участие на Стивън Содърбърг този път се изразява в монтаж и операторско майсторство, като и в двата случая уменията му не надхвърлят тези на режисьор.

Въпреки гръмкото заглавие (поне в оригинал), пред очите ни е живо доказателство, че когато става дума за размер, всеки обича да преувеличава. Следва да отбележим и мерака на продуцентите да разширят периметъра на зрителския интерес, за което говори както кратката заигравка във филма (без да броим цялостния хомоеротичен заряд), така и „случайната” поява на част от актьорите на наскоро проведения гей парад в Лос Анджелис. Като се замисля, зрителите на редовната следобедна прожекция, на която бях, като нищо биха могли да послужат за представителна извадка на потенциалната аудитория на „Професия: стриптийзьор 2”. Освен мен, в залата имаше само момче и момиче (очевидно гей с най-добрата си приятелка), и две дами на определена възраст, които по време на рекламите се уговориха да си вземат билети за „Бохеми”, и от чиято посока по време на прожекцията се дочуха няколко тежки въздишки.

коментари
 
Отговорете »

 
 • xxXxx
  2015-07-06 at 11:31

  Най-тъпото подобие на филм правен някога. Чайника е най-посредствения актьор в Холивуд, язък че са хвърлили толкова пари за това нещо, да бяха ги инвестирали в алкохол и наркотици, със сигурност щеше да бъде по-смислено !

  Отговор

 • ТТТ
  2015-07-06 at 12:05

  „Някак си, бавно и полека, пред очите ни, киното се превръща в увеселителна атракция, за сметка на телевизията, където все повече утвърдени творци намират място за изява“.

  Хващам се за това изречение с един оф-топик: в момента гледам първите серии на Mr. Robot и е просто – уау! Направо да не повярва човек какво се случва в телевизията. Истинска революция.

  А що се отнася до Ч. Тейтъм – аз мисля, че в момчето има актьорски хляб. Чакам The Hateful Eight, за да разбера дали ще потвърди мнението ми или ще ме опровергае. Дотогава да не забравяме, че приятелчето на Тейтъм, Джона Хил, има две номинации за Оскар, при това според мен напълно заслужени. Така че не се знае от кой храст ще изскочи заек :)

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-07-06 at 12:17

  Нямам отношение към „Професия: стриптийзьор“, но мернах, че в коментарите се споменава „Mr. Robot“, та: да, в телевизията се случват някакви невъобразими чудеса в момента.

  Отговор

 • Анита
  2015-07-06 at 13:05

  „И друг път е ставало на въпрос, че с подходяща роля Тейтъм би могъл да ни изненада приятно, но това вероятно няма да се случи, докато е в добра физическа форма.“
  Това вече се е случвало – във Foxcatcher играта му е супер, а предполагам, че и в Hateful 8 няма да е танцьор.

  Извън този факт, ревютата на break както винаги са удоволствие за четене :) а филмът – тъп.

  Отговор

 • ТТТ
  2015-07-06 at 13:10

  Точно така – бях забравил за Foxcatcher. Факт е, че там Тейтъм е на достатъчно добро ниво. Макар и поне по мое мнение не на нивото на Карел и Ръфало, но все пак – достатъчно добър.

  Отговор

 • Wight
  2015-07-06 at 13:19

  „Джейда Пинкет Смит е толкова убедителна като фатална жена, колкото увехнал лист от маруля в салата „Цезар”“
  хахахахахахахахахах смях се със сълзи , докато го четох! Определено РЕВЮТО ми хареса много!

  Отговор

 • Papa Joe
  2015-07-06 at 22:56

  Хайде и тук хвалите Истински детектив,който след два изгледани епизода от втори сезон ми се струва,хайде да не обидя някого посредствен.Даже музиката на Ти Боун Бърнет ми се струва мега претенциозна.Сравнявайки го с друг подобен сериал-БАНшИ,който е далеч по интересен, по кървав и забавен.Просто Синемакс не хвърлят толкоз пари за реклама.Или Викторианска готика,където Хелън Макрори и Ева Грийн ( честит рожден ден Ева-ти си великолепна) изграждат къде къде по интересни образи и се надиграват великолепно.Не съм вярвал, че съпругата на Деймиън Люис ще бъде толкова великолепна в ролята на архи вещицата и злодейка Мадам Кали.А сега т.наричащи се себе си кънтове( нема ли кой да ви каже, че кънт е обидна дума за същество от женски пол в английският език) колко от вас са гледали въпросните сериали. А за онова чудо дето го рецензирате по горе какво да кажа-пълен боклук,продължение на друг боклук.Ако са си мислили, че освен женска недое…на публика над 35 ще обхванат и гейовете дълбоко са се излъгали.Абсолютно нито един гей няма да се захласне по тея проскубани и напомпани пилета.

  Отговор

 • break
  2015-07-07 at 10:31

  Въпрос на гледна точка. Аз също гледам с кеф Викторианска готика и Банши, но според мен Истински детектив е по-добър. а и жанрово не са много съвместими. Идеята ми беше, че напоследък телевизията предлага доста по-интересни неща от масовото кино. Тъкмо завърших Sense8, който също се вписва в тенденцията.

  Отговор

 • Papa Joe
  2015-07-07 at 11:45

  break несъмнено си прав за телевизията,че в момента е по интересна от киното.Холивуд гледа да развали всяка хубава идея.Пример от вчера:гледах продължението на Най добрият екзотичен хотел Мариголд.Кому беше нужно да се развалят много добрите впечатления от първият филм..и да Дев Пател е много досаден..да си танцува в индийски филми

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-07-07 at 15:23

  Според мен Папа Джо(лан) твърдо ще хареса третия епизод на „Истински детектив“ – все пак там лайтмотивът беше строго педалски. Иначе само някой с ампутирана нервна система може да определи „Викторианска готика“ като по-добър от „Истински детектив“. It figures, де.

  Отговор

 • Papa Joe
  2015-07-07 at 17:31

  Сори Узумаки нещо почвам да обръщам резбата и вместо Мат Бомер( мечта за милиони гейове,но пък в Американ хорър стори по ме изкефиха Пати Лабел и Анджела Басет) нещо яко почнаха да ме кефят Ева Грийн и Хелън Макрори.Изкриви си душата и кажи Узумаки,че безличната Макадамс е по добра от 4те актриси по горе или от Тараджи Хенсън в,,Империя“ или Виола Дейвис в,,Как да ти се размине с убийство“.Я споменах общо 4 сериала много по добри от ,,Истински детектив“.Обичам те мадам Кали,що тоя гаден върколак те изкорми.Предлагам Хелън Макрори за Златен Глобус и Еми.
  Сега се сетих за продължение на рецензираната по горе глупост.Снимат третата част в Индия,добавят Дев Пател( незнайно защо бил уж популярен сред индийките),някой китаец( голям пазар) и арабел плюс некой Дензеел за афроамериканките за цвят и ето ти Маджик Майк Интернешънъл

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-07-07 at 17:32

  Сори, но не ти четох коментара.

  Отговор

 • suicidal
  2015-07-07 at 20:52

  кур за Papa Joe и неговия спойлер за Готиката. Иначе Ева Грийн е извънземна.

  Отговор

 • Papa Joe
  2015-07-07 at 22:29

  Самоубиецо аз ли съм виновен, че английският ми е перфектен и вече съм гледал финала на Викторианска готика,докато някои от Вас чакате субтитри.незабравим момент беше ,когато Фердинанд Лайл застреля вещица и и каза,,Никога не подценявай кралица с прекрасна коса“.и ти не подценявай кралиците:)

  Отговор

 • Mad Max
  2015-07-07 at 23:01

  „Кур за Papa Joe“ e все едно „Цици за Uzumaki“ … в смисъл, това е нещо като пожелание за рожден ден за тия симпатяги 😀

  Отговор

 • 2015-07-08 at 14:52

  Ако този филм беше с женски актьорски състава всички щяха да са във възторг. :) Между другото, 96% от зрителите са били жани, а 51% над 35 години – смятайте за какви разгонени лелки става дума. :)

  Иначе, както винаги аз „туукнах уан фор дъ тийм“ и го гледах и е точно това, което може да се очаква и което Break e споменал в ревюто. :)

  Отговор

 • тото
  2015-07-17 at 17:35

  Ми направете преса бе пичове… не е трудно.

  А и не са само лелки- имам приятелка която е ебати парчето, която е и киноман…, знае, че филма е тъп, без сюжет и е безсмислица… но ходи с кеф да го гледа. Знае че Чанинг е посредственяк, но не и пука… по същия начин по който на нас не ни пука, че поредната нимфетка с хубави цици и дълги крака прави „пробив“ в някой безсмислен филм който не гледаме заради кино достойнствата му…

  Преса… по малко пицети и снаксове, бира и чипс…. пресата прави чудеса, особено лятото… :)

  Отговор

 • Джеймс Макавой
  2017-03-05 at 00:40

  Вместо да ходиш на моминско парти гледай този филм почти същото е , но само че на екран и не можеш да ги докоснеш.👏👏👏👏👏👏Филма си го бива.

  Отговор

 • Елена
  2017-06-18 at 23:19

  Който ще има моминско парти може да го гледа , но без да пипа за жалост.

  Отговор

Коментирайте