Ант-мен / Ant-Man

Marvel fA(N)Tigue
от на 2015-07-15
 

Ант-мен

Веднъж Ханк Пим резервира място на жена си в болницата, след като я пребива до смърт. Един друг път Тони Старк се бори с алкохолизма си и с демона на бутилката. Marvel обаче няма скоро (или някога) да позволят героите им да имат подобни оттенъци на големия екран. Продуцентите им може да описват „Железният човек 3” като „техно-трилър”, „Капитан Америка: Завръщането на първия отмъстител” като „политически трилър”, а „Ант-мен” дори като heist movie. Но колкото и колоритни да са Marvel с епитетите, оригиналността в самите филми е на изчезване. Работата по „Ант-мен” започва още преди първия „Iron Man“ (2008) и „разочарование” бегло описва чувствата на повечето фенове, когато свръхкреативният Едгар Райт се разделя трайно с проекта, поради непреодолими творчески различия с Marvel. За сценария на Райт за „Ант-мен” Джос Уидън („Отмъстителите”) твърди, че е най-качественият сценарий, с който студиото е разполагало. Добрата новина е, че във филма е съхранена немалко от неговата ДНК, но лошата е, че всичко останало се описва в най-добрия случай като посредствено.

Освен със способностите си в домашното насилие, Ант-мен е известен най-вече като създател на Ултрон, на когото вече имахме щастието да се насладим по-рано тази година. Ант-мен можеше доста по-естествено да се впише във вселената на Marvel, ако наистина поне беше създал Ултрон. Защото в сегашния си вид филмът отчаяно търси мястото си до степен, до която явлението откровено дразни. Ненужни подмятания и забравими препратки от комиксите и за другите филми бомбардират зрителя и го разсейват от основната история, доколкото такава има и заслужава внимание. Включването на един от отмъстителите представлява особено скучен епизод от филма, който издиша и като визуално непредизвикателен, и като сюжетно безполезен.

Пол Ръд

Предимство на „Ант-мен” е, че са вложени усилия в това да изгради образа на Скот Ланг като по-достъпен и земен, особено в сравнение с други полубогове. Във филма има двама Ант-мен: Майкъл Дъглас като първият Ант-мен успява да пасне на стилистиката на филма (подобно на други марвелизирали се актьори от калибъра му като Антъни Хопкинс, Джеф Бриджис, Бен Кингсли, Робърт Редфорд), но и той не е способен да придаде особена класа на случващото се край него. Като приятна изненада отчитам, че някои от по-жалките реплики от трейлърите не намират място във филма. Така например Скот Ланг вече не пита не е ли късно да смени мравешкия му псевдоним; може би от Marvel са се усетили, че подобнa реплика би контрастирала с патетичните „Аз съм Железният човек!”, „Имаме си Хълк!” и т. н., с които те обичайно „блестят”. Скот Ланг може да печели повече симпатии от други супергерои именно заради своята непринуденост. Очевидно на този елемент се е разчитало извънредно и Пол Ръд върши една нелоша работа.

Ант-мен

Злодеят на филма е толкова очаквано бездушно написан и изигран, че заслужава внимание само за протокола. Неприятна изненада е и колко много недодялани реплики се намират из филма. От друга страна, факт е, че в не малко сцени си проправят път чудни визуални решения, най-вече в първите епизоди, в които Скот Ланг е с размерите на мравка. Страхотни хрумки прозират и когато се заговори за различните семейства мравки и възможностите на костюма. Уви, не се разгръщат и никога не доживяват обещания потенциал. А и филм, в който до такава степен се разчита на игра с мащабите, е задължен да разполага с режисьор, който поне теоретично може да се побере в обувките на Едгар Райт. Зад творението на Пейтън Рийд не стои и капка страст и така най-накрая окончателно е развенчан митът, че филмите на Marvel са на ниво, дори когато създателите и героите им са полуанонимни.

Ант-мен” стои по-високо от разочарования като „Тор: Светът на мрака”, но отстъпва силно дори на тазгодишния продукт с името „Отмъстителите: Ерата на Ултрон”. Сцените след надписите са две, като не мога да определя коя е по-безполезна, особено предвид обективно големите неща, които предстоят в сапунения сериал на Marvel. По нелош начин се загатва предстоящият филм за Доктор Стрейндж, като поне това се случва необичайно и неочаквано. Но извън съмнение е, че „Ант-мен” е една малка стъпка наникъде; движение между атоми, както биха казали героите му.

6/10

коментари
 
Отговорете »

 
 • Кроки
  2015-07-15 at 13:55

  Ол, нол… :(

  Отговор

 • аниматор
  2015-07-15 at 15:01

  „Във филма има двама Ант-мен: Майкъл Дъглас като първият Ант-мен успява да пасне на стилистиката на филма (подобно на други марвелизирали се актьори от калибъра му като Антъни Хопкинс, Джеф Бриджис, Бен Кингсли, Робърт Редфорд), но и той не е способен да придаде особена класа на случващото се край него.“

  #КОЙ е вторият? шеумранеможебездазнам

  Отговор

 • alejuve
  2015-07-15 at 15:05

  Много кратко ревю, също както за Ултрон.

  Отговор

 • Пламен
  2015-07-15 at 15:29

  https://vid.me/ijlx
  Лийкнат трейлър на Warcraft

  Отговор

 • Riddick
  2015-07-15 at 16:07

  има ли много спойлъри, или може да го прочета?

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-07-15 at 16:50

  Aз го четох, без да съм гледал филма, и не мисля, че се спойлнах кой знае колко.

  Отговор

 • Начев
  2015-07-15 at 19:31

  @alejuve

  Mного е увлекателно просто, затова така ти се струва…

  Отговор

 • Дринов
  2015-07-15 at 20:03

  Няма какво да си спойлнеш. „Ант-мен“ не предлага абсолютно нищо, което да не си виждал в предишните филми на Марвъл.

  Иначе, аз останаха малко по-доволен от Начев (може би 7/10, но не съм сигурен) – смятам, че на дечурлигата ще им допадне. Главното ми разочарование е, че можеше да се получи наистина готин и различен филм, а вместо това имаме цикъл на формулата, без смели решения в нито един от отделните му елементи. Но ги разбирам и от Марвъл, с желанието им всичко да е подчинено на е един общ стил. Имат си идея, тя работи и си я спазват.

  И последно, за някои филми няма нужда да се пишат „анализаторски“ фермани.

  Отговор

 • Liubo Ursiny
  2015-07-15 at 20:21

  Дали някога ще има филм по Marvel който да е с R-рейтинг?

  Не съм гледал филма, но по ревюто не виждам изненади. За мен най-големия downer е кастинга на главния герой… както се казва:

  Never forget! http://showbizgeek.com/wp-content/uploads/2012/12/paul-rudd-friends.jpg

  Отговор

 • Начев
  2015-07-15 at 21:12

  @Liubo Ursiny

  „Блейд“, ако Дедпул е успешен ;).Вече преговарят с Уесли Снайпс.

  Отговор

 • Liubo Ursiny
  2015-07-16 at 00:40

  За Дедпул не знам защо винаги съм мислел че е част от DC Comics.

  Блейд – да! И точно затова е такава класика!

  Отговор

 • radi
  2015-07-16 at 01:20

  Блейд преди не знам на кой е бил собственост ,но сега е на Марвел.Нали говорят от 1 година за продължение

  Отговор

 • Riddick
  2015-07-16 at 09:10

  @Liubo Ursiny
  абе доста си прав, МАРВЕЛСКИ филм, който да е собственост на Марвел и да е R рейтинг, едва ли ще видим скоро, Дедпул го държат Фокс, а и те го R-наха с 300 зора.
  За ДЦ Детпула….те имат един герой, едно към едно – Детстроук, който се казва Слейд Уилсън (Уейд Уилсън за Детпул) и историята им беше интересна, но не помня кой аниматор от къде беше кръшнал и отишъл при конкуренцията, да направи другия герой.
  Може би Начев ще знае

  Отговор

 • Liubo Ursiny
  2015-07-16 at 13:13

  Тогава Ryan Reynolds (Wade Wilson) в X-Men Origins: Wolverine кой става накрая? Deathstroke или Deadpool?! 😀

  Не знаех, че гласят продължение на Blade. Wesley Snipes не е ли малко дъртичък вече… Помня, че имаше някакъв сериал, който гледах половин серия и го спрях. Класическата трилогия на Blade си издържа теста на времето. Дано не пробват някакви reboot-и, че Терминатора отиде в кошчето вече.

  Отговор

 • ProperTX
  2015-07-17 at 15:24

  Точно моето мнение, доста слаб филм

  Отговор

 • radi
  2015-07-17 at 15:43

  Едва ли е по -слаб от Терминатор :)

  Отговор

 • Riddick
  2015-07-22 at 08:52

  минусът на филма, който аз бих определил като основен, е че филма копира, почти едно към едно първия Железен човек.
  Пак гений, пак неговият партньор/ментор/ученик/колега взима контрола над компанията, пак развива алтернативен на главния герой костюм, пак откача със собббствените си амбиции.
  Ама докато „железния“ е един от най-добрите комикс филми, и проправи Марвел пътя, тук нещата не стоят точно така. Но като цяло се забавлявах с филма.
  За скритите сцени, бяха обещани не знам какви не вждани до сега чудеса, ама си бяха стандартни.
  Виж обаче препратката към Док Стрейндж аз не видях/усетих

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-07-22 at 09:26

  Наистина е адски близък (сюжетно) с първия „Iron Man“ (Yellowjacket и Iron Monger са на практика един и същи персонаж), но като настроение е може би най-неебателния, хумористичен и лежерен комиксов филм от поредицата. За съжаление обаче играе прекалено на сигурно и дори шегите не са в състояние да го отличат от клишето на „Марвъл“. Като цяло съм с положителна оценка, но ме е яд колко по-некултурен и неконвенционален можеше да се получи, ако едно британско момче седеше на режисьорския стол.

  Отговор

 • Mad Max
  2015-07-22 at 09:33

  Бла, сигурно говориш за Ридли, нали ? 😀

  Отговор

 • Riddick
  2015-07-22 at 09:34

  са ако кажеш, че си бил в аймакса …..
  за първи път от години ходене в аймакса, ми се случи да се прецака филма, спряха го за 10 минути.
  Такова нещо не ми се беше случвало от 25 години от киното в Княжево

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-07-22 at 09:45

  Споделяме обща карма, друже – с Дринов бях даже. 😀

  Отговор

 • Riddick
  2015-07-22 at 09:48

  ха, не ви видях, иначе щях да ви бъзна нещо, а и бях зает да утешавам мрънкащи жени……де’а, само ми развалят удоволствието от деЦките филмчета

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-07-22 at 09:53

  Оф, говори ми. Моята поне не дойде тоя път (за добро или лошо). Иначе стояхме до края, за да видим и двете credits-сцени – по това ще ни забележиш next time. :)

  Отговор

 • Riddick
  2015-07-22 at 09:58

  ааа, бая народ тоя път останаха, трябваха им 7 години да свикнат с това, че има сцени, и че не е толкова лузърско да постоиш за да ги видиш.

  а ти можеш ли да ми обясниш връзката със док Стрейндж, щото според мен се връзваха със Сивил Уор-а

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-07-22 at 10:01

  Последната сцена май си беше директен тийзър към третия „Капитан Америка“. На мен също ми беше интересно как ще загатнат „Доктор Стрейндж“, но и аз не хванах препратката, ако изобщо я е имало.

  Ще ударя малко по-късно един гугъл, сигурно из нета има инфо.

  Отговор

 • 2015-07-22 at 10:10

  @Riddick
  Бате, гледал си „Кънтовете“, знаеш как изглеждаме, свирни другият път бре. :) :)

  Отговор

 • Riddick
  2015-07-22 at 10:23

  @Дринов
  именно, в това бедно на сериали лято, следя кънтовете с най голям интерес 😀
  просто не ви видях, иначе щях да се обадя.
  а вие къде седите, аз в ай макса ако не съм на последните два реда, 3Д-то ми идва много навътре.
  „Втория“ път като гледах „първите“ Авенджъри, бях на 5-ти ред, и Хълк мачкаше директно в очните ми дъна. Дори и на 2Д, пак сядам назад, този голям екран не мога отблизо да гледам, така че и на Мисията невъзможна, пак ще съм там, но сигурно ще дебна четвъртъчната евтинийка.
  @УЗУМАКИ
  понеже вашия човек, ревюиращия така е написал, и реших че може би и ти знаеш

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-07-22 at 10:33

  Не, пък и в нета не намирам нищо конкретно.

  PS B IMAX съм обикновено на 7-ми или 8-ми ред. Снощи бяхме на 8-ми, откъдето ми е идеално.

  Отговор

 • clarke
  2015-07-22 at 11:19

  Относно „Доктор Стрейндж“ – http://www.cinemablend.com/new/How-Ant-Man-Connects-Doctor-Strange-Marvel-Cinematic-Universe-72666.html

  P.S. Аз пък на 9ти. 😀

  Отговор

 • Riddick
  2015-07-22 at 11:30

  хахах, това е добре, значи няма да си мешаме резервациите

  Отговор

 • radi
  2015-07-25 at 15:35

  О4аквах да е пове4е от средно добър филм и така си и беше :)

  Отговор

Коментирайте