„Suffragette” с Кери Мълиган

Не бихме пропуснали да обърнем внимание на „Suffragette” – темата за равноправието на всички хора, независимо от раса, пол, обществено положение или сексуална ориентация винаги е била актуална, най-малкото защото човечеството продължава да страда от безброй предразсъдъци и да следва някакви криворазбрани, овехтели и изключително тесногръди разбирания, наложени в миналото. И ако XIX в. ще остане в историята на борбата за равноправие с официалното премахване на робството, то XX в. е векът, в който държавите в цял свят признават правото на жените да участват в политическия живот със своя равноправен глас на избиратели, които също могат да бъдат избирани (без Ватикана – папският избор е запазена мъжка територия, и все още Саудитска Арабия).

Focus Features пуснаха два трейлъра – официален-щатски и фестивален – на филма, режисиран от Сара Гаврън („Brick Lane”) по сценарий на Аби Морган („Shame”, „The Iron Lady”), в който е събран прекрасен актьорски екип. И въпреки че имаме някои забележки и резерви, струва ни се, че дори Кери Мълиган успява да се справи с драматично-борбената си задача…

Фестивалният трейлър е доста по-добър – споделяме скромно мнение! Видяхме за мъничко Хелена Бонам Картър и се удивихме за пореден път от това как й пасват някои персонажи – изглежда като извадена от кутия на времето. Същото важи и за легендарната Мерил Стрийп, за която отдавна сме се убедили, че не е нужно да се сипят суперлативи – дори да се появи в съвсем епизодична роля, няма начин да не я запомниш! Много ни се иска на Ан-Мари Дъф да е отделено повече екранно време, защото потенциалът й е толкова минимално използван, че чак е грехота. Мълиган е ок – за момента не дразни, но финалната оценка ще трябва да се даде след цялостно гледане на „Suffragette”.

Да правиш филм в епоха, при това без „момчешки” екшън-елементи (стачкуване, полицаи и строшени улични стъкла не са достатъчно привлекателни като визия), си е доста рискован ход – творбата на Сара Гаврън е осъдена на ограничено разпространение и/или обиколки по филмови форуми, но доколкото можем да преценим от визията в трейлъра, този филм май не попада в категорията „фестивален”. Докато чакаме развой на събитията, може да се подсетите от синопсиса на филма за какво иде реч:

Suffragette” е драматична история, която проследява борбата на феминистки групи във Великобритания за правото на глас на жените. Те са принудени да водят почти партизанска война с консервативните установени правила в държавата. Тези жени не са представители на образованите, по-висши класи на обществото – те са обикновени работнички, които осъзнават, че с мирни протести нищо няма да постигнат. Разгневени и ожесточени, те се обръщат към насилието като единствена възможност за промяна и се оказва, че са готови да загубят всичко в своята борба за равенство – работа, дом, деца, дори живота си… Историята на тази битка за достойнство е трогателна и вдъхновяваща.

Ролите във филма са разпределени между Кери Мълиган, Ан-Мари Дъф, Мерил Стрийп, Хелена Бонам Картър, Ромола Гараи, а също и Брендън Глийсън, Самюел Уест, Бен Уишоу.

Suffragette” вероятно ще дебютира в началото на октомври на Лондонския филмов фестивал, разпространението му във Великобритания стартира на 30 октомври, а седмица по-рано ще бъде пуснат и в щатските кина.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments