Клинт Истууд

Току-що навършил 85 (да ни е жив и здрав!), мистър Истууд вече работи по следващия си проект за Warner Bros. Вниманието му е привлечено от още една (след „Американски снайперист”), поредната истинска история. Този път във фокуса ще попадне капитан Чесли Бърнет „Съли” Съленбергер – ветеран-пилот и герой, спасил 155 човешки животи.

На 15 януари 2009 година полет 1549 на американските авиолинии се натъква на ято птици и левият двигател се запалва, но за да спаси всички, капитанът на самолета успява да го приземи аварийно в река Хъдсън. Почти мигновено капитан Съли се превръща в любимец на медиите и на цяла Америка, а ето че сега и животът му става обект на филмова история.

Всъщност не сме много сигурни какъв ще бъде сюжетът на бъдещия филм на Истууд – дали ще разкаже повече за своя главен герой, или ще щрихира част от образите на пътниците, които са пътували в спасения самолет? Сценарият ще се работи от Тод Комарницки („Perfect Stranger”) по книгата-мемоар на самия Съленбергер и Джефри Заслов „Highest Duty: My Search For What Really Matters”. Заглавието звучи доста мъгляво и отнесено, но със сигурност в историята трябва да има много повече житейски детайли, свързани с героя. Вижте част от синопсиса на книгата:

Чесли Бърнет „Съли” Съленбергер

„Това е историята на Съли – неговият живот, посветен на хората, на надеждата, на готовността да бъдеш на своя пост, разкрива важните уроци, научени още от детството, по време на военната служба и в годините на активната дейност като пилот в гражданската авиация. Той ни напомня, че дори във времена като днешните – изпълнени с война, трагедии и икономическа несигурност, все още съществуват човешки ценности, за които си струва да се борим. И че предизвикателствата на живота могат да бъдат посрещани с лекота – ако сме готови за тях.”

А ето и какво споделя Съленбергер:

„Радвам се, че моята история е в ръцете на толкова даровит творец като Клинт Истууд и на ветерани-продуценти като Алин Стюарт и Франк Маршал. Този проект не би могъл да си намери по-уютен дом от Warner Bros., за мен това е сбъдната мечта.”

Ще каже човек, че си е писал мемоарите с мечта по тях да се направи филм…

Все още няма никаква яснота кой би могъл да участва в кастинга на филма (нищо чудно и самият режисьор да запази главната роля за себе си…), ала подозирайки легендата Истууд в безкомпромисно-ефикасна оперативност, няма да се учудим, ако скоро се окаже, че той е готов с основната подготвителна работа – и иска да започне снимки наесен. Напълно е възможно!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *