Дядо Добри

Дядо Добри е име, добило през последните години огромна популярност не само у нас, но и по света – вековният аскет с рождено име Добре Добрев стана синоним на мъченичеството, алтруизма и добротата, а мнозина са склонни да определят т. нар. Светец от Байлово като абсолютна и неподлежаща на съмнения, критика и оспорване икона. Ние имаме по-непопулярно мнение по темата и за нас въпросната личност е олицетворение на колективната българска вина, търсеща изкупление чрез фалшиви и хиперболизирани като качества и дела идоли, които на подсъзнателно ниво функционират като отдушник на нечистата ни, залиняла или корумпирана съвест. Това обаче едва ли има някакво значение. Даже появата на този трейлър:

…информиращ ни за документалния „The Silent Angel“ (копродукция на България, Германия и САЩ), е поредното потвърждение, че докато псетата си лаят, керванът криво-ляво си върви. Лошото обаче не е толкова в това, че все търсим и намираме странни религиозни, патриотарски и идолопоклоннически фиксации с фанатична и компенсаторна симптоматика, а че дори когато решим да заснемем филм по темата, той пак е обременен от вече пословичната ни патология да правим нещата не просто наопаки, а тотално погрешно (както от техническа, така и от чисто художествена гледна точка). Горните 4 минути, разкриващи помпозното и морално претенциозно послание и вдъхновение на „Мълчаливият ангел“, имат могъщия ефект на транквилант за едър добитък – не само защото скуката и буквализмът преливат от всеки кадър, но и защото посланието ти пронизва мозъка с болезнена баналност (да не говорим, че понятия като динамика, ритъм, визия, преходи и пр. сякаш са тотална мистерия за хората, стоящи зад този проект). Ако все пак ни се предостави възможност да видим готовия продукт (наскоро стана ясно, че „Мълчаливият ангел“ е почти завършен и вероятно ще бъде представен пред публика до края на годината), с любопитство, но и със скептицизъм ще му хвърлим едно око – въпреки слабия трейлър и генеричния, лишен от каквато и да е креативност постер:

плакат

Завършваме с идеалистичната надежда, че в бъдеще себеотричането постепенно ще се превърне просто в лош спомен за вехти и тъжни сказания от древността, чието най-заслужено място би било зад витрина – някъде из музея на изстрадалата ни и суеверна цивилизация.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

28 Comments

  1. Без значение дали човек е вярващ, или – не, тоя човек е страшен пич.

  2. Не познавам въпросния човечец, но от нещата, които съм срещал за него съм останал с впечатлението, че страда от алтруизъм в най – чист вид. Друг е въпросът, че се намират секви боклуци, които нямат свян от нищо свято(не че го мисля за такъв) и се възползват по изключително грозен начин. Грозен е и начинът по-който го представяте човечеца, започвайки със снимката му, където от него се е опитал да се възползва един от най-големите капути в историята на човечеството.
    И да кажа, че на мен меко казано ми идват в повече истории поднесени по този начин. Но в сайт, в който се възхваляват кви ли не шитни (то не бяха годзили, динозаври, и кви ли не марвелски лайна), да тръгнете да ми критикувате по този начин колко помпозно е направен някъв документален филм е смешно.

  3. Дядо Добри едва ли е страшен пич и алтруизмът му е дебилен. Не се сещам за едно добро дело, сътворено от него – моля, някой да ме поправи, ако греша.

    PS Чувал съм, че е лишил от наследство роднините си, за да снася пари на прогнилата ни църква, а някой някъде беше споменал, че дори кълнял неверниците, заплашвайки ги, че ще горят в Ада… Абе болен и изкуфял кретен – като държавата ни.

  4. @SirStevancho

    Колко пък да е пич този дебилизиран, брадат хомо-олигофреникус, при положение, че лишава родата си от наследство, за да дари една щайга пари на шайка корумпирани рекетьори в поли, с идеята егоистично да си откупи правото на блаженство в някакъв илюзорен отвъден свят ? 😀 Да не говорим, че „добрият“ дядо Добри попържа доста сериозно и с лека ръка праща в Ада всеки, който не споделя любовта му към въображаеми приятели със суперсили :))))
    Всеки филм, статия или дори мнение, което оправдава подобно, уж прикрито зад благотворителност, егоистично и малоумно поведение, трябва да бъде изравнено със земята с помощта на рационалното и иронично слово :))))

    Уф, малко се поразпалих, но това е една от темите, които ме разтреперват 🙂 🙂 🙂

    1. На майка ти в путката, олигофрен!

  5. хехе докато съм си писал горния патос, Uzumaki-то ме е изпреварил с почти същите аргументи <3

  6. Ша върна!
    Всъщност, филм за открилите бога и нова цел в живота, винаги е добре да са мега слаби. Тоя на такъв прилича.
    Иначе, най-добре беше да не се занимавате с тая тъпотия, щяхте да си спестите морализаторското скимтене, дето ще ви сипят сега.

  7. Много се чудих дали да го пускам тоя коментар, щото знаех какво ще последва.
    Нямам представа дали бай ви Добри е читав човек. От малкото, което съм видял ми се струва такъв. Колко е добро това, което прави няма как да знаем. Човечеца си вярва и делата са му според вярата ;). Дали наистина са добри и смислени не го решаваме ние. Искал да ги дава на църквата, ми негова си работа.
    Няма как да знаем и какви са му роднините, и до колко заслужават каквото и да било, и дали въобще е вярно, че ги бил лишил от нещо си, а и до колкото знам човечеца си събира милостиня за църквата, не за роднините.
    Бил попържвал, бил не знам си кво, оня бил казал че…, чух че бил еди къв си……. смешни сте.

  8. въображаеми приятели със суперсили 🙂

    хахахахах , МАКСО ще гори в ада 😀

  9. @Pow R Toc H

    Дядо Добри щеше да е читав човек, ако беше дарил насъбраната от него сума за лечението на някакво болно дете, дом за сираци или медицинско оборудване … сега е просто една малоумна, нуждаеща се от спешна хоспитализация, мумия … а пък алтруизмът му е най-големият съвременен мит, предвид това, че този примат се интересува единствено от спасението на собствената си шизофренична душа 🙂

  10. Тайно се надявах, че точно тук новината за филма, посветен на боклука дядо добри, ще бъде брутално игнорирана. Но не би.

  11. @Pow R Toc H
    Изненадах се, че не си споменал и „Маймуните“. 🙂 🙂
    Излагаш се!

    @Полански оле!
    Проблемите не изчезват като ги игнорираш! 🙂

  12. Дринов, мисълта ми беше, че дядката не е виновен за всичкия фалш около него…. пък дори и да е, ние не сме хората, които го знаят тва. И аз намирам за супер излагация от ваша страна да го изплющите човечеца с оная подлога.
    Колкото до шебеците, на фона на посредственото говно годжира изглеждат като баси яката история, ама то на тоя фон……… 🙂

  13. Пфф! „Годзила“ е чуден, нищо не разбираш ти от монстър мувита. 🙂

    А за Добре хич не ми дреме. Тази снимка е перфектна илюстрация на всичко което не е наред с цялата ситуация около него. И истинския християнин като Добре (и като теб, явно 🙂 ), трябва да прощава и на най-големите подлоги, които се покайват. А тук изглежда, че Бареков се кае истински. А-ха-ха-ха-ха-ха! 🙂

  14. Не палете така чак бе, баси. Ще напиша нещо, па – надявам се ме разберете. Подозирам, че квото и да напиша тук в защита на дЕдЕто – ще скочите по подобрие на искрено малоумния начин, по който някой ислно вярващи си защитават религията – само дето на някои хора логичните аргументи са им точно такива капаци на очите, колкото и алогичните бръщолевения на първите, здраве да е.
    Първо – рипащите за това как си изгонил семейството и ги лишил от наследство и тн. – да не рипат толко чак. Кво им е казал некой пазванин като теория и тн. е точно толкова смислено, колкото и аз да тръгна да ви убеждавам, че не е баш така. А дори и да не знаете историята на дедкото – няма значение, скачането така – повтарям се – наподобява много на сляпото скачане в ЗАЩИТА на спасителя, спасителите, спасителките и размахването на пръст. Ония кръст размахват – все тая. Пък и да знаете – и да не знаете, предполагам сме срещали хора с всякакви съдби, за да знаем, че не всичко е черно и бяло.
    И второ – от гледището на един вярващ човек – дедото е точно толкова добър самарянин, колкото тая вяра иска. Хейта срещу религията го виждам тук и ми е до болка познат, много часове съм прекарал в живота си, безсмислено борейки се с хора, които тъпо и упорито спорят по темата и единствения бекъп, квото и да стане е, „Библията казва…“ и др. подобни глупости. Но да можеш да приемеш, че някой тъп филм всъщност не те дразни толко, а да скачаш и да отписваш всеки човек, който е открил нещо за себе си под покрива на някоя църква или в някаква книга – и това да го кара да се опитва да е по-добър човек – е убийте ме – е мега тесногръдо. Повечето ми близки приятели не са вярващи, както и аз. Кумецът е много вярващ – и е един от най-свестните пичове евър. Поповете па карат бентлита. Се тая – малко по-спокойно да я раздаваме. Нека всеки да си отделя по 100 кинта от заплатата на месец и на края на годината да дава 1.5 – 2 бона за някое болно дете и тогава да тръгнеме да съдиме кой бил обществено полезен, кой – утрепаняк и кой – ненормален или аморален. Значи тия другите да не са толко коне с капаци и да са оупън майндед, ама ние – с аргументите и логиката – не, а? Е, малко…..

  15. Оф топик – добре че дадохте линк към писаничта на Големия Лебовски да ми оправите деня 🙂
    По темата – стига сте плюли по изкуфелия старец. Може да не блести с интелект, но поне е добронамерен (по свой си начин).

  16. SirStevancho – на 100% подкрепям коментара ти.

    Коментиращите против дядото – не вярвах, че млад човек в 21 век, може да напише нещо подобно. Благодаря ви, че ме върнахте на Балканите.

  17. Нямам думи от това, което прочетох тук в тези коментари… Винаги съм се учудвала колко завистлив, неблагодарен и ГРОЗЕН човек е българинът, колко лекомислено приема нещата, които му отърват и как отрича всичко, което не му се връзва с мирогледа и начина му на съществуване…
    Това, което прави човека човек, е уважението, ако вие не можете да уважавате един 100 годишен човек заради възгледите му, уважавайте го заради възрастта му; уважавайте го заради това че той ВЯРВА, дори и вие да не вярвате, уважавайте го, защото го има…
    Това, че някой е решил и направил филм за Дядо Добри е прекрасно, независимо кой е, какъв е и дали е българин, или чужденец. Не можете да оплюете труда на други хора, водейки се от идея или разбиране (коете си е лично ваше)…
    Не знам, усетих лична обида, срам ме е, че съм българка, срам ме е, че съм една от вас!
    И въпреки всичко, гледайте филма, когато излезе. Може пък да откриете нещичко от красотата на човешката душа … Аз ще го гледам!

  18. UZUMAKI UZUMAKI… колкото се ядосвам и срамувам от коментарите ти, толкова и ми е тъжно за теб.

  19. Emo, Култът към Дядо Добри е карикатурен, плосък, жалък и трябва да бъде осмиван и разобличаван.

    YolitaYo

    Робърт Мугабе също е много стар? До го уважаваме ли за това. Абу Бакр ал Багдади пък също ВЯРВА. Да го уважаваме ли за това? Нека някой направи филм за жалкия, умопобъркан и смрадлив старец, но да е в духа на разобличението, което Хич предложи в Hell’s Angel за сбръчканата албанска фанатичка Майка Тереза https://www.youtube.com/watch?v=NJG-lgmPvYA.

    Не знам дали ме е срам от теб, но се чувствам срамно след като прочетох аргументите ти. Отвратителни са и издават, че изобщо не си способна на критично мислене.

  20. @ Vladi

    Вероятно не съм способна на критично мислене… Съжалявам, че се натресох в добре подредения ви свят 🙂 Оставам критиката и оценките на вас
    Всичко добро 🙂

  21. Вие нормални ли сте? Упражнявате се в риторика, но и тя е, като духовния Ви потенциал!

  22. Ние сме нормални, феновете на тоя клет аскет обаче не са. Да, ти спадаш към тях. Пача.