Тери Гилиъм

Епохалният Тери Гилиъм притежава изключителното качество „неотстъпчивост”. Когато един творец е убеден, че един проект трябва да бъде реализиран, за него не съществува пречката „време”. И ето, „Дон Кихот” присъства в новините ни от самото начало на „операционната” история, а работата по идеята за подобен филм се губи още назад в годините, но Гилиъм е не-„победен” (от системата на големите студиа) и не може да бъде разколебан.

Това е моята лудост!” – споделя режисьорът за „The Man Who Killed Don Quixote”. Той така и не може да се отърси от неистовото желание, сякаш напук да направи този филм. Дойде време за нова смяна в главните роли – на ред са Джак О’Конъл („Несломен”, „’71”) и легендарния Джон Хърт (една от най-новите му впечатляващи роли беше в „Only Lovers Left Alive”). Без да коментира други подробности по актьорския екип или защо са му се струпали на главата всички проблеми, свързани с този проект през годините, Гилиъм споделя, че „Дон Кихот” е част от подписана наскоро сделка с Amazon Studios. Идеята е филмът да се подготви за голям екран и да бъде последван от непосредствен „дебют” на стрийминг у дома чрез Amazon. Прекрасно е, че Amazon и Netflix принципно нямат нищо против да поемат рискове (в случая Amazon се включва с финансиране в проекта), за да могат да се конкурират на големия пазар с големите „акули” в продуцентския и киноразпространителски бизнес.

Ето какво споделя Гилиъм:

На хората в компании като Amazon им е интересно да работят по нестандартни начини, защото са още в процес на формиране и прохождане. Не се е изградила бюрократична структура и са пълни с ентусиасти, отворени за нови и свежи идеи. Сега е времето да се работи с подобни хора!… Имам още няколко неща, с които си „играя” – един-два сценария, които се въргаляха из години в студийната система, си ги прибрах, ще ги поразтегнем и онова, което се готвеше за 150 минутен филм сега ще се превърне в телевизионна поредица, в шест или осем части.

Дали това е „Defective Detective”, написан в съавторство с Ричард Лаграванезе? „Може и да е!”, отвръща Гилиъм с онзи характерен смях, с който не си сигурен дали не те бъзика – а че му е забавно, то това е ясно! Формата на мини-поредиците е точният стимул, който може да събуди желанието му да се захване отново със стари проекти, които са тънали в забвение с години. Пък и без това винаги е съжалявал, че се е налагало да „компресира” филмите си в пълнометражен киноформат през годините…

Разкриването на „бъдещите творчески планове” на Гилиъм е във връзка с пускането на „Кралят на рибарите” в колекцията за домашно кино Criterion. Ще очакваме с огромно нетърпение нов резултат от сътрудничеството между сценариста на този изключителен филм Лаграванезе и невероятния чешит и чист гений, мистър Тери Гилиъм! Каквото ще да е (дори и предизвикателно-хаотичния „The Zero Theorem” – само да носи подписа му!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. „Detective Detective“ звучи твърде галещо ухото, за да се случи… Ще се радвам да ме обори тоя човек, но ми звучи доста далеч от реалността. Имам чувството, че преди като го беше казал, по-скоро са го хванали на бутилка скоч, когато всичко му е изглеждало един вид „Ми why not бе…?“