Добре дошли на Хаваите!

Small is the new big!

Когато Майкъл Крайтън издъхва след кратка, но тежка битка с рака през 2008 г., в компютъра му са открити два нови романа. Единият от тях, приключенският „Пиратски ширини“, е напълно готов, а другият, научнофантастичният „Микро“, е в сравнително ранен етап на разработка. В крайна сметка авторът Ричард Престън  е избран да го завърши и през 2011 г. трилърът излиза на бял свят, превръщайки се в хит. Вижте кратък трейлър на бестселъра:

…а сюжетът е следният:

Трима мъже са открити мъртви в заключен офис в Хонолулу. Няма следи от борба, ако не се броят изключително тънките разрези по телата им. Единствената улика е мъничък робот с ножове, почти невидим за човешко око. Седeм специализанти биолози от Кеймбридж, Масачузетс, са привлечени от новооснована компания, занимаваща се с биотехнологии. „Наниджен Майкротекнолъджис” ги изпраща в своята загадъчна лаборатория на Хаваите, като им обещава достъп до средства, които ще открият нови хоризонти пред науката… Ала щом се озовават в джунглите на Оаху, младите учени попадат във враждебна среда, в която изненадите и опасностите дебнат на всяка крачка. Въоръжени единствено с познанията си за природата, те се превръщат в жертва на невероятно мощна и необуздана технология. За да оцелеят, трябва да овладеят оръжията на самата природа…

Горното не разкрива един особено важен елемент от фабулата: героите са с размерите на мравки, благодарение на мистериозната технология, разработена от „Наниджен Майкротекнолъджис”. Така че ако „Микро“ един ден бъде снет, следвайки стриктно книгата, ще прилича на комбинация между „Вътрешен космос“ на Джо Данте и „Джурасик парк“ на Стивън Спилбърг – зрелищен, макар и без грам хумор, но с тонове жестокост.

Майкъл Крайтън

Добрата новина е, че за „Микро“ действително се гласи екранизация. The Hollywood Reporter ни уведомява, че DreamWorks са се заели с проекта под вещото продуцентско ръководство на самия Франк Маршал. Изпълнителен продуцент ще бъде Шери Крайтън, вдовицата на писателя, която споделя:

Майкъл с ентусиазъм, страст и отдаденост работеше по „Микро“, инвестирайки години в проучвания и разработка. За него това беше още една възможност да изследва сблъсъка между науката и природата през очите на персонажи, с които всеки би могъл да се отъждестви. Освен това той пишеше изключително кинематографично и съм сигурна, че би бил щастлив да види „Микро“ реализиран за големия екран от DreamWorks.

Стивън Спилбърг

Cпилбърг също коментира:

За нас е истинско удоволствие това, че ни се предоставя шанса да направим „Микро“. За Майкъл размерът определено имаше значение, независимо дали става дума за гигантските динозаври от „Джурасик парк” или за миниатюрните човеци в „Микро“.

Още няма обявена премиерна дата, нито новини около филмовата версия на споменатия по-горе „Пиратски ширини“, който също е с откупени от DreamWorks права… Не ни остава друго, освен да идем до магазина, за да си купим няколко килограма търпение.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *