Inglourious Kunts: Епизод VII – Междузвездни войни

от на 2015-05-04
 

Inglourious Kunts: Епизод VII – Междузвездни войни

Честит ви ден на „Междузвездни войни“!

Поради радикалната ни привързаност към джедаи, сити, уукита и щурмоваци, не можахме да се сдържим и снехме епизод на Inglourious Kunts, посветен на едно от любимите ни неща в киното. Нека обаче започнем малко по-отдалеч и да обясним откъде идва както почитта ни, така и фанатизмът ни към сагата, случила се много отдавна в една далечна галактика…

Вдъхновен от хора като Карл Густав Юнг (швейцарски психолог и психиатър, падауан на Зигмунд Фройд, създател на аналитичната психология) и от Адолф Бастиан (немски антрополог, посветил голяма част от академичния си живот на митовете и фолклора), американският автор Джоузеф Камбъл фокусира кариерата си върху сравнителното религиознание и митопоетиката. Впримчвайки блестящата си ерудиция и посочвайки важни архетипи, през 40-те години на XX-ти век Камбъл написва една крайно фундаментална книга – „The Hero With A Thousand Faces“, в която акцентът е образът на героя, неговата концептуална анатомия, символните му, идейни и исторически трансформации.

The Hero With A Thousand Faces“ е труд, който повлиява на самия Джордж Лукас в процеса на работата му над скромния филм „Нова надежда“, който през майските дни на 1977 г. стартира един от най-популярните социални и поп-културни феномени. Има няколко основни аспекта, които обясняват не само значимостта на явлението „Star Wars“, но и неговата упорита персистентност, а влиянието на Камбъл и заложените модели в драматургията и персонажите са само част от тях; Лукас може и да не е най-изтънченият автор и режисьор, но е човек с респектиращ интелект и отлична визия за жанровото изкуство. Именно чрез тези си качества той миксира елементи от космическата опера („Флаш Гордън“) с тези на класическия уестърн, добавяйки нюанси от естетиката на Акира Куросава, философията на будизма и дори колорита на мултикултурализма.

Резултатът са последвалите още 5 филма, които финализират фабулната линия на Анакин Скайуокър – от prequel трилогията („Невидима заплаха“, „Клонираните атакуват“ и „Отмъщението на ситите“) през оригиналната трилогия (споменатия вече „Нова надежда“, „Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“) до повода да решим точно сега да ви занимаваме с манията „Star Wars“: наскоро състоялия се фестивал Star Wars Celebration, покрай който се нароиха тонове новини около франчайза и по-конкретно – около „Силата се пробужда“, седмия епизод от поредицата, на който също сме обърнали внимание.

Участниците в това издание са Светлана „Светли/Къди“ Дамянова, Благой „Узумаки/Бла“ Иванов и Димитър „Митачето/Дрин“ Дринов, водени ту към Тъмната, ту към Светлата страна на Силата от имперския сепаратист Мартин „Циничния Елф“ Ангелов. Приятно гледане:

May the 4th be with you!

коментари
 
Отговорете »

 
 • Riddick
  2015-05-04 at 12:10

  много як епизод, хареса ми

  Дринов….някъде ти бях чел интервю….за първия ти път с Джедаите
  да те поправя от видеото горе, последната – първа спирка на 58 е Княжево, може би се подведе от мадамата за това „красно село“, пък и аз като княжевец, имам уникални преживявания с Войните в това кино.

  Моя много надървяща сцена от допълнителните с Блу рей изданието е – Люк си сглобява меча в пещерата на Оби Уан, преди да тръгне към Джаба

  Отговор

 • Zed
  2015-05-04 at 16:07

  Старата трилогия никога не ме е вълнувала, тъпа е. На Епизод едно се разбих, най-добър е.

  Отговор

 • Mad Max
  2015-05-04 at 16:15

  Не знам кое е по-скандално … това че старата трилогия е пренебрегната за сметка на новата или че Епизод І е смятан за най-добър ?!? 😀 Zed, без да заяждам, но защо мислиш така ?

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-05-04 at 16:30

  И аз съм озадачен от коментара на Zed.

  Отговор

 • Zed
  2015-05-04 at 16:40

  Защо мился така? Знам ли, едва ли е до мислене. Гледам старите филми и… нищо, някво тъпо. Отивам на Епизод едно и се изкефих брутално. Това е. :)

  Отговор

 • legrandelf
  2015-05-04 at 16:48

  Защо мисли така ли? Тъмната страна го е привлякла. Това е 😀

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-05-04 at 16:50

  Кайло Рен би допуснал това.

  Отговор

 • 2015-05-04 at 16:54

  Абе, Zed троли! :) Ако не, евала, адски оценявам подобни непопулярни мнения! :) :)

  @Riddick
  Да, забелязах, че съм се объркал. Точно за киното на Княжево става въпрос. :)

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-05-04 at 17:25

  Рядко ценен архив – Лукас изказва дълбокия си респект и благодарност към Камбъл:

  https://www.youtube.com/watch?v=bSyyqctan2c

  :)

  Отговор

 • Пламен
  2015-05-04 at 18:03

  Много готин Кънткаст се получи за най-смотаната вселена създавана някога.

  Отговор

 • Satyr73
  2015-05-04 at 18:08

  Хахаха този пич Zed ме изпълни с изказването си, но явно е набор 90… и някой си…Това което ние сме преживели на скамейките в киното не може да се изрази с думи особенно за тази поредица. Помня, че съм го гледайл поне 10-14 пъти и то само на кино винаги когато го пускаха, наравно с китайските бози „Манастира шоулин“. Да не говорим за „Индиана Джоунс“. С тези филми сме израсли и вселената, която се отвори пред нас и пробуди нашите фантазии не може да се опише.Същото нещо беше, когато излезе първия „Пришълец“ и после „Пришълците“ на Камерън. Тогава имаше от онези видиа и след дълго търсене ни попадна една пиратска касета с образ на гоблен /и тогава ги имаше, а нямаше Zamunda/, но усещането бе още по-мрачно с това порнографско качество, НО Alien бе филм, който ни потресе.

  @Дринов: Направете един епизод посветен на Alien поредицата. Гледах този кънт и се изкефих на коментарите ви. Личен фаворит е Империята – V-тия, но разбира се първия IV всичко започва от там…някъде в далечната галактика.

  М/у другото ако някой не знае ,но само първата е заснета от Лукас и по неизвестни причини другите са заснетие от други режисьори.
  George Lucas-IV – IMDB 8.7
  Irvin Kershner-V IMDB-8.8
  Richard Marquand-VI- IMDB-8.4

  Отговор

 • 2015-05-04 at 18:40

  Разбира се, че ще направим за „Пришълецът“. :) Поводът ще е новият филм на Бломкап, за който напоследък си мисля, че няма да се получи. :)

  Отговор

 • .
  2015-05-04 at 19:43

  Мисля си, че много хора разбраха погрешно изскачането на негърът в първият тийзър на еп. 7. Не това, че е черен (чисто расистката посока) или това, че „вероятно“ след като е клонинг, няма как да е черен е главният проблем (макар значителна част от коментарите, които съм чел да се фокусират й върху тях – с подсиленото съдействие на всякаква доволно потриваща ръчички онлайн или не медия чакаща да раздуе фурорът до небеса ). Проблемът е появата, начинът по който е представен. Там той влиза в кадър, като от някоя stoner комедия. И това го прави нелепо :). По-тъжното е че е главен персонаж, който бива представен за първи път и то точно така.

  Jamon Jamon мисля е филма 😀 (Шунката това). За феновете на (ужасно младата) Пенелопе (или Бардем за нежната част, пък защо не и на двамата), си заслужава да се погледне, иначе не бих го оценил много, много високо :D.

  Трябва да призная, че ме изненада позицията на Дринов по отношение на новата/втората трилогия :). Предполагам, има/имаше поне един който е запознат с RedLetterMedia, и видео анализите/ревютата му за Star Wars, или поне един който го е изгледал всичките (щото не са кратички). Този пич описва с думи, това което много хора мислят за новата/втората трилогия, но не могат да го кажат подобаващо. А що се отнася за феновете които крайно отричат еп. 1,2,3, и са „маниаци“ на старата Дринов, мисля, че трябва да си по снизходителен към тях (или поне към по-разбраната група :D). Защото вЕрно вселената си е на Лукас, и вЕрно може да си прави с нея каквото си иска (както се и случи), но не трябва да забравяш, че тази сага/продукт/явление се превърна в нещо повече от неговото си отроче. Както казвате и вие, някои хора си заживяват буквално в този свят. Та от тази гледна точка, мисля може да си представиш в какво разочарование се е превърнало „новото“ им завръщане в любимата вселена.

  Всъщност, някак иронично се получава, как като се опитвате да си спомните/опишете някакви изпъкващи неща новата трилогия го правите с усилие и все някак дребнави, не толкова съществени неща (я някоя битка, някой cgi), спрямо старата, където буквално си личи как страстно изпъкват в съзнанието ви сцени които възпламеняват въображението ви отново :) (сцени с актьори/персонажи, с актьорска игра в тях, сценарни похвати, история и т.н. – сами виждате къде пада ударението). И да, старата е далеч по-добре драматургично (:D) отиграна (въпреки не толкова огромното количество качествени актьори). В новата нещата са на завидно плачевно ниво и не знам къде Дринов, забелязва промяната на Анакин във Вейдър (например), но тя определено не е в филмите :P. Представи си това ако се гледа пък от дете.

  А що се отнася до „децата“ ми. Определено ще ги „мъча“ със старата първо :) (предпочитам хронологичност по излизане въобще на каквото е да е било, стига да е здравословно разумно), но времената се менят.

  Отговор

 • stealth
  2015-05-04 at 20:05

  тъй-тъй… трябва да си ги изгледам пак тия дни :)

  но като стана въпрос за ред на гледане, какво мислите за подредбата на Мачете – http://www.nomachetejuggling.com/2011/11/11/the-star-wars-saga-suggested-viewing-order/ – тотално игнориране на 1-ви епизод?

  Отговор

 • Zed
  2015-05-04 at 20:57

  Дринов, никога не троля.
  За мен тая порцдица стана гледаема с Епизод I. Ако някой ме пита в какъв ред да ги гледа, ще му кажа да не си губи времето със старите филми, да им прочете синопсисите за инфо и да чака Епизод VII.
  п.п
  Много ясно, че съм от тъмната страна. 😀

  Отговор

 • ZackSnyder
  2015-05-05 at 00:19

  :) May the 4th b’ w/ *U

  Отговор

 • Satyr73
  2015-05-05 at 09:04

  @Дринов
  Защо така смяташ, че няма да му се получи на Бломкап?Като гледам концептуалните му снимки, които побликува изглеждат доста добре. Пича е як фен-бой на поредицата и както се случва с J.J. с Star Wars е напълно възможно да ни изненада всички с доста добър филм.
  Много навремето плюеха Финчеровия 3, но реално той е бил едва на 27 г. когато му го поверяват и е най-мрачния от всичките от франчайза.Гения си е гений. И намаренията на Бломкап са историята му да започне от там където свършва Камерановия Aliens, елиминирайки всички след това.

  Отговор

 • 2015-05-05 at 10:56

  @.
  За мен няма нищо нелепо в появата на героя, даже смятам, че е супер и ако във филма се появява така, ще бъде мега яко. :)
  Според мен това, че си фен на нещо, независимо колко голямо е като феномен, не ти дава право да разбираш повече от създателя му и да даваш меродавно мнение какво е правилно и какво не, и какво е трябвало да направи или не. Имаш правото обаче да гледаш и да не ти хареса и да споделиш защо.
  И кур за RedLetterMedia – дори когато съм съгласен с тях, ме дразнят. Половината им коментари са изсмукани от пръстите нелепици, които са по-зле от това, което се опитват да критикуват. :)

  @Zed
  Евала тогава! :) Смелчага! :)

  @Satyr73
  Нямах предвид, че на Бломкамп няма да му се получи, а че направо ще се разпадне проектът. Все си мисля, че от Fox ще имат някакъв проблем и той ще напусне заради „криейтив дифренсес“.
  Иначе, според мен Бломкамп е много подходящ да направи филм от поредицата и се надявам да станат нещата. Но няма да е зле да се постарае малко повече по отношение на историята. Не мисля, че пренебрегване на всичко след „Пришълците“ само по себе си ще спаси нещата.

  Отговор

 • Satyr73
  2015-05-05 at 13:24

  @Дринов
  Да! Напълно е възможно да го прецакат и просто да му „изсмучат“ идейките, които е заформил относно предстоящата лента. Иначе пича има невероятни идеи и визия при заснемането, но да не се окаже голяма хапка за него.Лова бас, че повече от 100 мил. няма да му отпуснат ако изобщо го наемат разбира се.

  Този проблем беше и при правенето на Прометей на Р.Скот – липсата на бюджет – отпуснаха му кирливите 120 мил. а той е искал доста повече/поне 200/ за да реализира това, което искаше да направи. Но реално и така филма изглежда прилично въпреки леките пропуски в сценария. Но за това е виновно тъпото копеле Damon Lindelof.

  Реално идеята да започне историята от след края на втората част е явно продиктувана от намерението да се абстрахира от излезлите след това тъпи продължения / с леко изключение на 4-ката на Жюне, която си има своите достойнства/ и да продължи историята в контекст след Камерън.

  Отговор

 • Riddick
  2015-05-05 at 13:40

  мееееен, ти милионите за нищо си ги нямаш.
  Камерън ще прави 3 Аватара за около 500 млн$ , стоянка за нов Пришълец са си напълно ок

  Отговор

 • 2015-05-05 at 14:37

  Да, проблемите на „Прометей“ не са бюджетни – визуално беше феноменален. Нямаше да е по-добър филм и за 300 млн. да беше направен. :)
  Но за пренебрегването не на третия и четвъртия „Пришълец“ не си прав. Първо, защото третия е в пъти по-добър от четворката :) :) и, второ, защото Бломкамп отрече, че целта му е да направи така, че все едно не са се случвали.

  Отговор

 • Satyr73
  2015-05-05 at 14:59

  Така е спор няма – визуално е перфектен, но само да не беше взел това лайно Lindelof за сценарист. Но това са самите думи на Р.Скот, че са му били малко парите за направата на това, което е искал да изглежда. До колкото си спомням доста от сумата отиде за реклами и виражи в нета, а и сценария първоначално беше коренно различен – т.е. директно продължение.Но в последствие решиха да покажат предисторията на всичко и нещата се оплескаха, независимо, че реално той създаде тази вселена. Лошото на Скот, е че е слаб в сценариите, а чака други да му опишат/формулират и изразят/ идеите, които са му в главата.Той е перфектен визуалист. Но първоначалната идея беше да се проследи от къде е дошла тази паразитна раса и реално нещата ги сведоха до крециониски идеи, което отблъсна доста фенове. Нещата щяха да са доста по правдоподобни ако се беше концентрирал в по проста, но реалистична история.
  Не съм казал, че подценявам 3-ката на Финчер – реално той е най-безмилостния в изразяването. 4-ката е също перфектна визуално и опита за опитомяване на вида е уникален, както и работата на оператора Конжи, но вкарването в сюжета на бандата ловци развали доста от качествата на сценария. 2-ката на Камерън е винаги била пример, как директно продължение е по-добро то оригинала. Камерън е уникален режисьор.
  Винаги тази поредица е била тест за майсторство в кинематографията и не всеки може да се захване с нея. Пресен пример. От FOX опитаха да изкарат просто пари, като дадоха права и възможност на куцо и сакато да припари до тази вселена и се вижда бълвоча последвал.
  Например на Андерсон AVP също има уникални идеи и въпреки, че много се залагаше на него, защото си е добър, някъде в реализирането се осра яко.

  Отговор

 • Satyr73
  2015-05-05 at 15:27

  @Riddick
  Не мисля, че за такава лента 130 мил. са достатъчни. Виж само пръчката новата Годзила е с 160 мил. Новия Jurasic World -150 мил. а тук говорим за нещо, което заслужава повечко мисля… Да не говорим за тъпотиите World War Z – 190 мил.

  Ето намерението на режисьора какво е било:Was originally conceived as a prequel to Ridley Scott’s Alien (1979), but Scott announced his decision to turn it into an original film with Noomi Rapace (who was already set to star) still in the cast as one of five main characters. Some time later it was confirmed that while the movie would take place in the same universe as Alien and greatly reference that movie, it would mostly be an original movie and not a direct prequel.

  ето още малко интересни подробности:
  Cinematographer Dariusz Wolski convinced Ridley Scott that it would be possible to shoot the film in 3D with the same ease and efficiency of typical filming. 3D company 3ality Technica provided some of the rigs and equipment to facilitate 3D filming, and trained the film’s crew in their proper operation. Since 3D films need high lighting levels on set, the traditional dark shadowy atmosphere of the Alien films was added in post-production through grading processes, while the 3D equipment was based on post-Avatar (2009) technology.
  The film contains approximately 1300 digital VFX shots.

  Отговор

 • Кирил
  2015-05-05 at 20:58

  Слушам ви в захлас и си спомням моите първи стъпки с оригиналната трилогия на кино (бях трети клас когато гледах Епизод IV на кино и после още веднъж и още веднъж и тнт), после идването на новата трилогия и сега на телевизора до мен върви Епизод I на блу рей, макар и не толкова добър колкото ми се искаше, но това няма значение сега – чакам 18.12 и стискам палци да му се е получило добре на Джей Джей :)

  П.П. Г-н Дринов изпратил съм ви мейл с първия материал, който обсъждахме – приятно четене :)

  Поздрави

  Отговор

 • Izumen
  2015-05-06 at 16:18

  Нещастници! Как може да харесвате последната трилогия.

  Отговор

 • Mad Max
  2015-05-06 at 22:06

  На мен Епизод 3 (последната серия от новата трилогия) ми е доста приятна, но особено Епизод І е пълен потрес.

  Отговор

 • Riddick
  2015-05-07 at 00:40

  Епизод 1 си имаше Дарт Мул, Куай Гон, Съвета на джедаите, Корусант, за който бяхме чували само в книгите….и видяхме в тунингования край на Е6, еписоада си има силните страни. Както кънтовете казаха, това си е Лукасовия свят, пък и „новата“ трилогия не я гледаме с ония очи, в кината от 80-те.
  Ако трилогиите бяха излезнали наобратно, Е1-3 щяха да са култовите, а на 4,5,6 щяхме да търсим кусури.
  Гледах интервю на Лукас, че е искал да направи Е7 през 2015 и тогава да го продаде, но….
  Сегашния Е7 не е по неговите идеи, и част от мен иска да види и неговия е§, било то в книга, изтекъл сценарий, анимация или нещо подобно

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-05-07 at 15:30

  Любопитно ми е до каква степен първоначалният сценарий на седмия епизод, дело на Майкъл Арнд, е базиран на първоначалния синопсис на Джордж Лукас… а и защо в крайна сметка не е бил използван от Дж. Дж. Ейбрамс. От друга страна, намесата на Лорънс Каздан в проекта е ебаси правилния ход.

  Отговор

 • Satyr73
  2015-05-07 at 17:55

  То Лорънс Каздан си е още от втория филм сценарист от 80-та с Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-05-07 at 18:26

  No shit, Sherlock?

  Отговор

 • Riddick
  2015-05-07 at 18:59

  хахахаххахаха
  и аз отчетох като + Лорънс Каздан , но въпреки всичко аз съм Лукасофил, и ще се надявам на книги „по сценари

  Отговор

 • Riddick
  2015-05-07 at 19:00

  я на Джордж Лукас“

  П.П. бутон „edit“ си е нужен

  Отговор

 • станислав
  2015-05-09 at 14:11

  Не съм фен на темата, но евала за изданието и въобще за самата поредица! Аз се надявам да видя някой ден в този ви формат нещо на тема гангстерско кино – Mean Streets, Goodfellas, Casino, The Untouchables, Scarface, Once Upon a Time in America, The Godfather, Donnie Brasco и много други турбо класики. Сигурен съм, че ще стане як епизод!

  Отговор

 • legrandelf
  2015-05-09 at 15:56

  О, има безбожно много (яки) теми и постепенно (във времето) ще направим всяка една от тях. ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА НИ ДАВА И ДА НЕ НИ ИЗТРЕПЕ ПО НЕЛЕП НАЧИН 😀 Иначе ще ги направим!

  Отговор

 • станислав
  2015-05-10 at 13:35

  Пак съм аз и пак досаждам с предложение – по случай 9 май би станал супер епизод за филми за втората световна война!

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-05-10 at 13:47

  По принцип тема за военните филми сме мислили, но е адски обхватна, затова има смисъл да се раздели на отделни периоди/епохи/войни… или просто на две предавания. :) За този месец епизодите са вече фиксирани, но идеята си остава и в бъдеще нищо чудно да я реализираме (може да снимаме в Националния военноисторически музей или сред развалините на Сердика, хаха).

  Отговор

 • Satyr73
  2015-05-12 at 13:24

  Нещо доста интересно:
  Отхвърлените идеи на Джордж Лукас за новите продължения на “Междузвездни войни“

  Според източници от Lucasfilm в годините преди сделката с Дисни самия Лукас е работил активно по сюжетите на цели три нови филма от поредицата – „Епизод 7“, „Епизод 8“ и „Епизод 9″. Режисьорът дори е провел срещи със звездите от оригиналната трилогия Харисън Форд, Марк Хамил и Кари Фишър относно потенциалното им участие в разработваните от него продължения.

  Но веднага след закупуването на “Междузвездни войни“ от Уолт Дисни плановете на Джордж Лукас за бъдещите продължения са били отхвърлени от началството на студиото и продуцентката Катлийн Кенеди („Туистър“).

  Причината, според журналиста от Vanity Fair Брус Хенди е, че главните персонажи в разработваните от Лукас продължения са били тийнейджъри.

  Хенди: „От Lucasfilm ми казаха, че сюжетите на Лукас са били фокусирани върху прекалено млади персонажи – тийнейджъри. Това не се е харесало на началниците на Дисни, тъй като им напомняло прекалено много на 9-годишния Анакин Скайуокър и 13-годишната кралица Амидала от „Невидима заплаха“.“

  По думите на режисьора на „Силата се пробужда” Джей Джей Ейбръмс идеите на Джордж Лукас са били обсъдени, но в крайна сметка е било взето решението да се започне отначало.

  Ейбръмс: „Хан Соло, Люк и Лея се завръщат и са с 30 години по-възрастни. Това беше с което разполагахме и трябваше да оформим една съвсем нова история. Трябваше да отговорим на въпросите: „Какво се е случило през тези 30 години?“, „Къде е Хан?“, „Какво се случило с Лея?“, „Люк жив ли е?“.“

  Според Катлийн Кенеди различните виждания за бъдещето на поредицата не са довели до изостряне на отношенията с Джордж Лукас, а от своя страна самия Лукас заяви наскоро, че като всички „Star Wars“-фенове той очаква с нетърпение да се наслади на седмата част.

  Отговор

 • UZUMAKI
  2015-05-12 at 13:29

  Да, вчера го четох това за тийн-концепцията на Лукас и добре, че са я отхвърлили. Радвам се, че тоя тип вече няма работа с франчайза – колкото и да се застъпвам за него като концептуалист, толкова и си мисля, че с годините все пак прогресивно е започнал да изкуфява. :)

  Отговор

 • Riddick
  2015-05-12 at 15:54

  да ама го отхвърлиха официално, и Лукасовите герои са били в „своите двайсет……““The original Saga was about the father, the children, and the grandchildren. That’s not a secret to anybody, it’s even in the novels and everything. The children were in their 20s and everything, so it wasn’t The Phantom Menace again.“

  https://www.youtube.com/watch?v=z_nigIbJ9KM

  Отговор

 • ZackSnyder
  2015-05-14 at 13:12

  Чест&то: вече сте у бокса, изБИРАни на началната страница!
  А Book Review far, far away…. Ultimate Star Wars:
  http://www.parkablogs.com/node/11814

  Отговор

 • UZUMAKI
  2016-04-25 at 00:13

  Maлко за ефектите на седмия филм: https://www.youtube.com/watch?v=jZjvPSctI-I :)

  Отговор

Коментирайте