Том Хидълстън и Миа Васиковска

Точно както ни беше обещано, вчера Universal и Legendary Pictures разпространиха пълен трейлър на готическия хорър на Гийермо Дел ТороCrimson Peak”. Новата рекламата надгражда по абсолютно всички параграфи тази, която видяхме в средата на февруари, и допълнително засилва нетърпението и очакванията ни към филма, които така и така бяха достатъчно високи предвид сюжета (доста обичаме готически призрачни истории) и творческия екип в лицето на Дел Торо и винаги отличните (и изглеждащи страхотно в трейлъра) Том ХидълстънДжесика Частейн и Миа Васиковска.

Това обаче съвсем не беше всичко от Universal и Legendary. Наравно с новия трейлър, те разпространиха още една международна реклама (с доста нови кадри и даваща далеч по-добра, цялостна и завършена представа за историята), един нов плакат и поредица снимки. Вижте и beware!

Според нас всичко изглежда прекрасно – историята, актьорите, цялостната визия… Всъщност, визуално филмът е направо убийствен. Както неведнъж сме споменавали, Гийермо Дел Торо просто е роден да снима такъв тип филми. Също така, тук нагледно може да видите как оживява едно от най-известните клишета, че определен град или къща, в които се развива действието, са „живи” и равноправни герои във филма. Месеците работа по изграждането на зловещото имение на семейство Шарп са дали резултат – то определено е звездата на филма.

Джесика Частейн

Миа Васиковска

Crimson Peak

Миа Васиковска

плакат

Crimson Peak” разказва историята на претърпялата семейна трагедия млада писателка Едит Къшинг (Васиковска), която се влюбва в харизматичния богаташ Томас Шарп (Хидълстън). Той я отвежда във впечатляващото си фамилно си имение (което „диша, кърви и… помни”), където тя се сблъсква с ревнивата му сестра лейди Лусил Шарп (Частейн) и се натъква на множество мрачни тайни. Между желание и мрак, между мистерия и ужас, лежи истината за Пурпурния връх.

Режисьор на „Crimson Peak” е Гийермо дел Торо, а в ролите са Том Хидълстън, Миа Васиковска, Джесика Частейн, Чарли Хънам, Дъг Джоунс, Лесли Хоуп, Бърн Горман, Хавиер Ботет и други.

Премиерата е 16 октомври 2015.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

26 Comments

  1. дел Торо се очертава новия готически магьосник наравно с чичко Бъртън.

  2. От всички възможни нереализирани проекти в Холивуд, спрени в процеса на пре-продукция, най-болезнено ме е яд за „Планините на безумието“. Ако имах душа, щях моментално да я продам, за да видя това чудо в IMAX.

  3. И аз исках да излезне този филм. От Universal го спряха ,щото Дел Торо искаше да го направи с рейтинг R ,a ne PG 13 🙂 Уплашиха се ,4е няма да си избият 200 млн. бюджет ,като е забранен за деца.

  4. Не съм особено надъхан. Визуално е впечатляващ, но като атмосфера и сюжет ми се доближава повече до нещо за 12-годишни. Много искам да видя обран хорър, с повече тишина и бавно развитие на действието, с възможно по-малко cgi. Да ми бърка в психиката, а не да разчита на УААА, УААА.

  5. Такъв „обран“ хорър вече има. Казва се „The Orphanage“ и дел Торо му е екзекутивен продуцент.

  6. „The Orphanage“ e готин, но бледнее пред други доста обрани ghost-story продукции (примерно „Шесто чувство“ или „Другите“). Пък и пищността, стилистиката и сюжета на „Crimson Peak“ са явен реверанс към филмовия и вече класически gothic horror (Антонио Маргерити, Джак Клейтън, Робърт Уайз, Марио Бава, Poджър Корман, Терънс Фишър, дори Джеймс Уейл). Подобен на него беше „Слийпи Холоу“ на Тим Бъртън, особено спрямо „Hammer Films“ и италианския готически филм. Ако Гийермо дел Торо успее да направо сходен реверанс, както Бъртън навремето, значи филмът му ще е симпли осъм.

    Реално погледнато, „Crimson Peak“ е старомоден (от жанрова и художествена гл. точка), просто е заснет от модерен режисьор. 🙂 Аз съм много надървен… което, естествено, носи и риска на сините топки.

  7. Точно за „Другите“ се сещам от тоя трейлър. Ама ми се гледа филм, който да прилича на „Свърталище на духове“ по атмосфера и въздействие.

  8. Нищо не каза бе. 🙂 „Свърталище на духове“ на Ян де Бонт е добър пример за това, което ти написа по-горе – той наистина е за таргета на „Каспър“. Смятам, че при „Crimson Peak“ нещата ще са адски, адски класни – и режисьорски, и сюжетно. За арт-дайрекшъна няма какво да говорим – тук вече дори и само трейлърите са недвусмислено достатъчни, за да изтръпнеш от кеф.

    PS Ако си имал предвид „Свърталище на духове“ на Робърт Уайз, извини прибързаното ми възмущение.

  9. Всъщност имах предвид книгата. 😀 Забравих да уточня. Филмите не съм ги гледал. Но имам предвид да направят нов филм с такава атмосфера.

  10. ОК, размина ти се 😀 Препоръчвам ти първата екранизация на романа, доста е найс 🙂

  11. М/унар.-ят трейлър като ще е със суб – да е с официалните БГ:
    https://www.youtube.com/watch?v=A-HhNGtiui0
    И добре, че в новите трейлъри наситеността на цветовете не е насилствено изкрещяна!
    🙂 А най-изтърканото, вършещо работа „ужасно“ клише, е: тишина и изведнъж нещо изскача с писък. Ми то и коте да е, ще те стресне!

  12. Богое, може да ползваш „реверанс“ само веднъж в един и същи коментар! 😀

  13. Не съм съгласен, че „The Orphanage“ бледнее пред „The Others“. Филмът ме държа на тръни до самия финал.
    За „The Others“ мисля, че Аменабар е черпил с шепи от „The turn of the screw“ (на български ‘Примката на призрака’) на Хенри Джеймс , който роман е най-добрата ghost story, която съм чел ever.

  14. Всички вече черпят с шепи откъде ли не. Иначе харесвам „The Orphanage“, но в сравнение с „The Others“ изостава значително в личната ми класация.

  15. За черпенето е така, но нали за това е постмодернизмът – да почерпиш вдъхновение от най-различни места, да стъпиш на техния фундамент и да изградиш нещо ново, свое, което да послужи за вдъхновение на следващите поколения.
    И с явния реверанс, който ти спомена, към класическите готик филми, очаквам Crimson Peak да се превърне в нещо прекрасно като изживяване.

  16. Леле направо ми взехте думите с “The Others” и много други. Навремето Вербински яко ни искара акъла с „The Ring“ сега James Wan великолепно се представи с „The Conjuring (2013)“
    Както и на Земекис много подценяваният What Lies Beneath (2000), разбира се който не е гледал истинският ужас от началото като оригиналните Friday the 13th (1980)-Sean S. Cunningham и майстора на хорора A Nightmare on Elm Street (1984) – Wes Craven. Сега тези ленти за младежта може да изглеждат наивни и смешни, но тогава на видео касетите и на лагерите /независимо че бе пълно с хора около теб/ усещаш как ужаса и страха те изпълва сам и остава там.

    Да наистина има доста добри хохори и младите режисьори доста добре се представят, още повече и развитието на техниката придава тази правдоподобност, че направо ме е стах вече да си сложа слушалките и да гледам вече :)) Пресен пример – The Conjuring (2013) ухаа.

    Да Именно това казах, че ми се струва /а май единствен има яки топки/ че делТоро може еиднствен да достигне визията на Бъртън. Но лошото е, че Бъртън вече губи хорор нишката с последните си ленти /Dark shadows – Sweeney Todd/ но Sleepy Hollow трудно може още някой да го мине от към визуализация и представяне на компонента в експозиция, още повече, че работата на Е. Любецки е зверска и музиката на Danny Elfman е тотална. Но не се учудвам защо Любецки не печели онази дълечна 2000 година за операторско майсторство при положение че са в надпреварата все колоси на камерата:
    Best Cinematography

    WINNER
    American Beauty: Conrad L. Hall
    NOMINEES
    The End of the Affair: Roger Pratt
    The Insider: Dante Spinotti
    Sleepy Hollow: Emmanuel Lubezki
    Snow Falling on Cedars: Robert Richardson

  17. „What Lies Beneath“ наистина е недооценен филм… докато „The Conjuring“ e пък доста надценен.

  18. п.п. За любопитните споделям – За заснемането на Sleepy Hollow (1999) Emmanuel Lubezki създава революционна /създават техниците за неговите изисквания разбира се/ технология в покритието на лентата с което ще заснеме тогава филма. Специално сребърно покритие за да пресъздаде този жълтеникаво-червен нюанс и за да може да се снима на по-ниско осветление с камерата за по-голяма реалистичност. В химичните лаборатории създават такава лента за да има възможност да се усеща и улавя при по-ниското осветяване лъчистото сияние на светлината открояващо се с допълнителен контраст и жълтеникав цвят на блендата. И това не единственото нововъведение при Любецки. В Гравитация споделя:

    Светещата кутия

    Новаторските технологии включвали внушителна лайтбокс инсталация – кух куб с над 4000 LED крушки отвътре, който позволявал актьорите да бъдат осветени по-реалистично, за да се създаде впечатление за свободното им реене в пространството.

    „След като зададохме в компютъра как ще бъдат осветени лицата на героите, трябваше да направим така, че да има съответствие между заснетите на живо кадри и компютърната анимация“, обяснява Любецки.

    „Трябваха ми светлини, които се движат бързо и могат да сменят цвета си мигновено“.

    За направата им Любецки се вдъхновил от светлинните ефекти на един концерт на Питър Гейбриъл.

    Впоследствие за дългите по няколко минути кадри, замислени от Алфонсо Куарон, цялата лайтбокс инсталация, проектираните от нея изображения и камерите трябвало да бъдат дистанционно контролирани в прецизна хореография.

    „Шест месеца по-рано нямаше да можем да направим този филм по същия начин“, обяснява операторът.

    „Почти всяка част от техниката беше или специално изработена за случая, или тъкмо излизаше на пазара и все още се тестваше. Беше вълнуващо, но и много страшно, защото ако нещо се развали, се налага веднага да спреш снимките“.

    Пълна свобода за оператора

    Режисьорът Алфонсо Куарон дал пълна свобода на Любецки да разгърне таланта и усета си през целия процес, от предвизуализацията, през снимачния период и пост-продукцията.

    „Голяма част от приноса ми беше да подготвя виртуалното осветление“, казва Любецки. „Получих възможността да направя цялото осветление на филма и да помогна за оформянето и дизайна на кадрите. Късметлия съм, че успях да допринеса по този начин.

    Всъщност виртуалното осветление не е нищо повече или по-малко от обикновеното осветление, което винаги сме правили. Затова е и също толкова важно. А кой може да направи осветлението по-добре от един оператор?“

  19. @UZUMAKI

    The Conjuring не е уникален в темата, той е уникален по начина, по който се представя темата. Но чувството на автентичност с псевдо интервютата и документите от миналото и вплитане в реалното е уникален. Това навремето го постигна един филм, разтърси света с иновативният си подход -„Проклятието Блеър“1999.

  20. Доста оператори разработват нови техники и камери за своите филми . На мен „Слийпи Холоу“ ми е доста по-интересен заради светлинната драматургия и немотивираните светлинни източници, а не заради това, каква техника са ползвали за да я постигнат.

    А „The Conjuring“ е уникален единствено в това, как може толкова обикновен, неоригинален и с нищо не отличаващ се филм, да стане толкова популярен, че чак да се цитира като модерна класика. Наистина не мога да го проумея. :/

    П.П. “What Lies Beneath” е чуден!

  21. И аз мисля, че Дъ Коунджъринг е надценен. В никакъв случай не е лош, ама нищо не ми даде.

  22. @Дринов
    Да именно това ти е харесало – играта на „светлинната драматургия и немотивираните светлинни източници“ – точно това казвах и аз. Като казвах „иновативни технологии на заснемане“ имах предвид цялостният подход включващ лента и осветление. Уникалното на всеки един добър оператор е именно играта с осветлението и това пак ще проличи в новия „The Revenant”-заснемане на естествено светлина. Също уникален подход е в Lemony Snicket’s – уникално заснет!