Кери Мълиган

В навечерието на фестивалната надпревара в Кан и в сянката на всеобщата еуфория от новия тийзър-трейлър на „Star Wars” е добре да се смени рязко тона – и да предложим новина за филм „в епоха”. Теми, свързани с човешките права, винаги са били актуални в киното – и ето, че Pathé и Film4 Productions предлагат един британски поглед върху движението на жените за извоюване на право на глас в края на 19 и началото на 20 век.

Дори само от изброяването на актрисите във филма „Suffragette” може да ни се завие свят – селекцията е „специално качество”. Вижте кои са те в първия трейлър.

Искрено се надяваме да не е направила (много) голяма грешка режисьорката Сара Гаврън, ако е отделила (прекомерно) голяма роля на Кери Мълиган – не че не го харесваме момичето, но борбените образи никак не се връзват с натюрела й. Ние бихме заложили на Ан-Мари Дъф (мацката с точния замах към стъклото в тийзъра), която познаваме като енергична и много добра, но за съжаление подценявана актриса. Освен тях в „Suffragette” участват и легендата Мерил Стрийп, Хелена Бонам Картър, Ромола Гараи, а също и Брендън Глийсън, Самюел Уест, Бен Уишоу. Сценарият е дело на носителката на „Еми” и две награди БАФТА Аби Морган („Shame”, „The Iron Lady”, мини-поредицата на ВВС „The Hour”).

Suffragette” е драматична история, която проследява борбата на феминистки групи във Великобритания за правото на глас на жените. Те са принудени да водят почти партизанска война с консервативните установени правила в държавата. Тези жени не са представители на образованите, по-висши класи на обществото – те са обикновени работнички, които осъзнават, че с мирни протести нищо няма да постигнат. Разгневени и ожесточени, те се обръщат към насилието като единствена възможност за промяна и се оказва, че са готови да загубят всичко в своята борба за равенство – работа, дом, деца, дори живота си… Историята на тази битка за достойнство е трогателна и вдъхновяваща.

Налице са доста предпоставки (и повечко естроген) филмът да се превърне в скучна пропагандна картина на епохата, но искрено се надяваме да грешим. „Suffragette” вероятно ще дебютира на фестивала в Торонто през септември, разпространението му във Великобритания стартира на 30 октомври, а седмица по-рано ще бъде пуснат и в щатските кина.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Разгеле!!! Филм с Хелена Бонъм Картър!!!!!!!!!!!!!!!!
    УРААААААААААААААААААААААААА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!